Profesyonel futbolcuların zihinsel dayanıklılık, imgeleme ve takım bütünlüğü özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Exami̇nati̇on of the relati̇onshi̇p between mental toughness, imagery and team cohesi̇on characteri̇sti̇cs of professi̇onal football players
- Tez No: 638521
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN AYAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, İmgeleme, Takım Bütünlüğü, Zihinsel Dayanıklılık, Football, Imagery, Mental Toughness, Team Cohesion
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırma, hem profesyonel futbolcuların zihinsel dayanıklılık (ZD), imgeleme (zihinde canlandırma) ve takım bütünlüğü (TB) özellikleri arasındaki ilişkiyi; hem de bu ilişkinin lig düzeylerine göre nasıl değiştiğini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu üç psikolojik kavram ayrıca, ilgili demografik değişkenler açısından da değerlendirilmiştir. Betimsel araştırma modelindeki araştırmanın çalışma grubunu, 2018-2019 futbol sezonunda TFF (Türkiye Futbol Federasyonu)'ye bağlı; Süper lig, 1.lig, 2.lig ve 3.liglerinde görev yapan toplam (520) profesyonel futbolcu oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak,“Kişisel Bilgi Formu”,“Sporda Zihinsel Dayanıklılık Envanteri (SZDE)”,“Sporda İmgeleme Envanteri (SİE)”ve“Grup Çevresi Bütünlüğü Ölçeği (GÇBÖ)”kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, kategorik verilerin karşılaştırılmasında kikare testi, nicel verilerin karşılaştırılmasında ise kruskal wallis testi kullanıldı. Ayrıca, manova analizi ve çoklu karşılaştırmalarda bonferroni kullanıldı. Bağımlı değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek için ise, pearson korelasyon analizi ve path analizi kullanılmıştır. Bu çalışma, imgelemenin motivasyonel genel ustalık (MG-M) boyutunun zihinsel dayanıklılığın en güçlü yordayıcısı olduğunu, fakat etkilediği boyutların lig düzeylerine göre değişebileceğini ortaya koymuştur. Takım bütünlüğünün ise, ZD'nin devamlılık boyutu üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Çalışma bulguları ayrıca, daha yüksek başarı seviyesindeki sporcuların zihinsel olarak daha dayanıklı olduğu yönündeki sıklıkla yapılagelen iddiaları desteklememiştir. Sonuçlar, imgelemenin sporcuların zihinsel dayanıklılıklarının geliştirilmesi veya güçlendirilmesi noktasında etkili bir strateji olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research investigates the relationship between; the mental toughness (ZD), imagery (visualization in mind) and team cohesion (TB) characteristics of professional footballers; it was also done to examine how this relationship changes according to league levels. These three psychological concepts, were also evaluated in terms of the related demographic variables. Descriptive research model in the study group of the research, is made up of; a total of (520) professional footballers from the TFF (Turkey Football Federation), from the Super leagues, 1st, 2nd and 3rd leagues, during the 2018-2019 football season. In the research,“Personal Information Form”,“Sports Mental Toughness Questionnaire (SMTQ)”,“Sports Imagery Questionnaire (SIQ)”and“Group Environment Questionnaire (GEQ)”were used as data collection tool. Descriptive statistics were used to analyze the data, chi-square test was used to compare categorical data and kruskal wallis test to compare quantitative data. In addition, manova analysis was used and bonferroni for multiple comparisons. The pearson correlation analysis and path analysis were used to determine the relationships between dependent variables. This study has shown that the motivational general mastery (MG-M) dimension of imagination is the strongest predictor of mental toughness, but the dimension it affects may vary depending on different league levels. It was determined that team cohesion has an effect on the constancy dimension of ZD. Also the study findings did not support the frequently made claims that, athletes with higher success levels are mentally more tough. The results show that imagination can be used as an effective strategy to improve or strengthen the mental toughness of athletes.