The mediating role of customer satisfaction in the relationship between service quality and customer loyalty
Hizmet kalitesi ile müşteri sadakati arasındaki ilişkide müşteri memnuniyetinin aracı rolü
  1. Tez No: 638560
  2. Yazar: ABDÜLHEY ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ZAİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: hizmet kalitesi, SERVQUAL, müşteri memnuniyeti, müşteri sadakati, güvenirlilik, açıklayıcı faktör analizi, regresyon analizi, arabuluculuk analizi, service quality, SERVQUAL, customer satisfaction, customer loyalty, reliability, exploratory factor analysis, EFA, regression analysis, mediation analysis, healthcare, hospitals
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri ve Sistemler Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Günümüzün rekabetçi ortamında, hastaneler hizmet kalitesinin önemini ve iyileştirilmesinin gerekliliğini daha fazla farkına varmaktadırlar. Bu nedenle, algılanan hizmet kalitesini müşterinin bakış açısına göre değerlendirmek için SERVQUAL ölçüm aracı kullanılmıştır. Türkiye'de devlet hastaneleri kullanan müşterilerden veri toplamak için Carman tarafından tasarlanan uyarlanmış bir anket kullanılmıştır. Bu çalışmanın amacı, SERVQUL'un temel boyutlarını belirlemek ve güvenilirlik ve geçerlilik testini kullanarak hizmet kalitesini kontrol ettikten sonra en etkili faktörleri anlamayabilmek için bir regresyon modeli oluşturmaktır. Ayrıca müşteri memnuniyeti, müşteri sadakati ve belirlenen yeni faktörler arasındaki ilişkinin incelenmesi ele alınmıştır. (KMO) testi kullanılarak veri setimizin yeterliliği incelendikten sonra temel boyutları belirlemek için Temel Bileşen Analizi ile Açıklayıcı Faktör Analizi (EFA - Exploratory factor analysis) kullanılmıştır. Daha sonra yeni oluşturulan faktörlere Cronbach alfa katsayıları kullanılarak güvenilirlik testleri yapılmııtır. Ayrıca regresyon modeli oluşturulduktan sonra, müşteri memnuniyeti aracı değişken olarak düşünülerek bağımsız değişkenler ile müşteri sadakati arasındaki ilişkiyi incelemek için aracı değişken analizi yapılmıştır. (EFA) 'nın sonucunda 4 boyut (Yanıtlama oranı, Somutluk, Güvenilirlik ve Gıda kalitesi) elde edildi ve tüm Cronbach alfaâın güvenilirlik sonuçları 0.7'den büyüktür (0.927, 0.886, 0.773 ve 0.869). Regresyon analizi sonucunda anlamlılık seviyesi yüksek çıkmıştır (P değeri = 0.000 *) ve R2 = 0.564. Aracı ilişkisi denkleminde, genel hizmet kalitesi, yanıtlama oranı, somutluk ve gıda kalitesi bağımsız değişkenler olarak kullanılmış, müşteri memnuniyetinin aracı etken olduğu göz önünde bulundurularak, hepsinin müşteri sadakati ile (dolaylı etki) ilişkili olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, sadece güvenilirlik faktörünün kısmi bir aracılığı vardır (hem doğrudan hem de dolaylı etki).
Özet (Çeviri)
In today's competitive environment, hospitals are becoming more aware of service quality and the necessity to improve. Therefore, the SERVQUAL instrument has been used to evaluate the perceived service quality according to the customer's perspective. An adapted questionnaire designed by Carman was used to collect data from customers using public hospitals in Turkey. The purpose of the study is to extract the key dimensions of SERVQUL and build a regression model to understand the most effective factors to service quality after checking them using reliability and validity test. Also, examining the relationship between customer satisfaction, customer loyalty, and the new extracted factors. Exploratory factor analysis (EFA) with the principal component method has been used to extract the key dimensions after examining the sufficiency of our data set using (KMO) test. After that, reliability tests were done to the newly created factors using Cronbach alpha coefficients. Moreover, after generating the regression model, mediation analysis has been conducted to examine the relationship between independent variables and customer loyalty considering customer satisfaction as a mediator. The result of (EFA) was having 4 dimensions Responsiveness, Tangibility, Reliability, and Food quality) and all their Cronbachâs alpha result to the reliability was greater than 0.7 (0.927, 0.886, 0.773 and 0.869). The result of regression analysis was very significant (P-value = 0.000*) and R2= 0.564. For mediation, overall service quality, responsiveness, tangibility, and food quality were used as independent variables and all of them had a full type mediation (indirect effect) with customer loyalty considering customer satisfaction as a mediator. However, only the reliability factor had a partial mediation (both direct and indirect effect).