Farklı pulpa kaplama materyallerinin dental adeziv sistemlere bağlanma dayanımının değerlendirilmesi
Evaluation of the bond strenght of different pulp capping materials to dental adhesive systems
- Tez No: 638858
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF PINAR BAKIR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Vital pulpa tedavisi, pulpa kaplama materyalleri, adeziv sistem, bağlanma dayanımı, Vital pulp therapy, pulp capping materials, adhesive system, bond strength
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, altı farklı tip pulpa kaplama materyalinin (kalsiyum hidroksit, mineral trioksit agregat, trikalsiyum silikat, rezin modifiye kalsiyum silikat, rezin modifiye kalsiyum hidroksit ve rezin içerikli trikalsiyum fosfat siman) , altı farklı adeziv sisteme (etch and rinse, self etch, üniversal sistemler) bağlanma dayanımının karşılaştırılarak değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, her bir pulpa kaplama materyali için 42 adet olmak üzere toplam 252 adet akrilik blok hazırlandı. Akrilik blokların tam ortasına gelecek şekilde, 4mm çap ve 2mm derinliğe sahip silindirik kaviteler oluşturuldu ve altı farklı pulpa kaplama materyali (Dycal, ProRoot MTA, Biodentine, TheraCal LC, Calcimol LC ve ApaCal ART) üretici firmanın talimatları doğrultusunda, akrilik bloklarda oluşturulan kavitelere, kaviteleri örtecek şekilde yerleştirildi. Her bir pulpa kaplama materyali grubuna, altı farklı adeziv sistemi (Gluma 2 Bond, Gluma Self Etch, Gluma Bond Universal, Clearfil SE Protect, Clearfil S3 Bond Plus, Clearfil S3 Bond Universal) üretici firmanın talimatları doğrultusunda, her bir örnekten 7 adet olacak şekilde uygulandı. Hazırlanan yüzeylere kompozit rezin uygulanmasından sonra, örneklerin makaslama bağlanma dayanım değerleri, Instron test cihazında belirlendi. Kırık tipleri, stereomikroskop ve SEM kullanılarak değerlendirildi. Veriler, Shapiro Wilk's, Two-Way ANOVA, Kruskal Wallis ve Post-Hoc Çoklu Karşılaştırma Testi ile analiz edildi. Bulgular: Bağlanma dayanım değerleri bakımından pulpa kaplama materyalleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır (p0,05) bulunmamakla birlikte; adeziv sistemler arasında Gluma 2 Bond en yüksek bağlanma dayanım değeri gösterdi. Sonuç: Bu çalışmanın bulgularına göre; Dycal, MTA ve Biodentine gibi rezin içermeyen pulpa kaplama materyallerinde iki aşamalı self etch adeziv sistem (Clearfil SE Protect), rezin içerikli TheraCal LC, ApaCal ART ve Calcimol LC materyallerinde ise iki aşamalı etch and rinse (Gluma 2 Bond) adeziv sistem en yüksek bağlanma dayanım değeri göstermiştir. Ayrıca, rezin içerikli pulpa kaplama materyallerinin, geleneksel materyallere göre adeziv sistemlere bağlanma dayanım değerinin daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Bu bulguların klinik çalışmalarla da desteklenmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to obtain six different types of pulp capping materials (calcium hydroxide, mineral trioxide aggregate, tricalcium silicate, resin modified calcium silicate, resin modified calcium hydroxide and tricalcium phosphate cement with resin content), six different adhesive systems (etch and rinse, self etch, universal systems) to evaluate the bond strength. Material and Method: In our study, a total of 252 acrylic blocks, 42 of which were prepared for each pulp capping material, were prepared. Cylindrical cavities with a diameter of 4mm and a depth of 2mm were created in the middle of the acrylic blocks, and six different pulp capping materials (Dycal, ProRoot MTA, Biodentine, TheraCal LC, Calcimol LC and ApaCal ART) were applied to cavities created in acrylic blocks in accordance with the manufacturer's instructions, were placed to cover the cavities. Six different adhesive systems (Gluma 2 Bond, Gluma Self Etch, Gluma Bond Universal, Clearfil SE Protect, Clearfil S3 Bond Plus, Clearfil S3 Bond Universal) for each pulp capping material group, 7 per sample, according to the manufacturer's instructions. After applying the composite resin to the prepared surfaces, the shear bond strength values of the samples were determined in the Instron test device. Fracture types were evaluated using stereomicroscope and SEM. Data were analyzed by Shapiro Wilk's, Two-Way ANOVA, Kruskal Wallis and Post-Hoc Multiple Comparison Test. Results: There is a statistically significant difference between the pulp capping materials in terms of bond strength values (p 0.05) between adhesive agent groups in terms of bond strength; Among the adhesive systems, Gluma 2 Bond showed the highest bond strength. Conclusion: According to the findings of this study; Two-step self etch adhesive system (Clearfil SE Protect) in resin-free pulp capping materials such as Dycal, MTA and Biodentin, and the two-step etch and rinse (Gluma 2 Bond) adhesive system in resin-containing materials such as TheraCal LC, ApaCal ART and Calcimol LC materials, showed strength value. In addition, it was concluded that the resin-containing pulp capping materials have higher bond strength than traditional pulp capping materials. It is recommended that these findings are supported by clinical studies.