An analysis on the factors affecting entrepreneurial intentions of white-collar employees
Beyaz yakalı çalışanların girişimcilik niyetlerini etkileyen faktörler üzerine bir analiz
  1. Tez No: 641068
  2. Yazar: NİHAN SİVRİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANDE SİNEM ERGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik niyeti, beyaz yakalı çalışanlar, girişimcilik tutumu, psikolojik sermaye, Entrepreneurial intention, white-collar employees, domain attitudes, psychological capital
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Girişimcilik niyeti literatürde açıklanan en temel anlamı ile bireyin kendi işine sahip olma arzusunu ifade eder. Girişimcilik niyeti kavramsal olarak açıklayan en önemli çalışmalar; Shapero ve Sokol Girişimci Olay Modeli, Bird Girişimci Niyet Modeli ve Ajzen Planlı Davranış Teorisi'dir. Bir değişken olarak girişimcilik, ergenlik dönemindeki yaşam boyu deneyimler, girişimci kişilik özellikleri ve girişimcilik yeterliliğinden etkilenir. Girişimci kişilik, değişime açık, dışa dönük, öz disiplinli, duygusal olarak dengeli ve benmerkezci olarak tanımlanabilir. Bu tez çalışmasının temel amacı, beyaz yakalı çalışanların girişimci niyetleri, psikolojik sermaye ve alan tutumları arasındaki ilişkileri incelemektir. Bu anlamda girişimcilik niyetlerini etkileyen önemli faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Veriler, çeşitli şirketlerde çalışan 370 çalışandan toplanmıştır. Katılımcılar tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Katılımcılardan bu çalışmaya gönüllü olarak katkıda bulunmaları istenmiştir. Veri toplama dört veri toplama aracı ile gerçekleştirilmiştir. * Sosyodemografik özellikler formu * Psikolojik sermaye PsyCap anketi (PCQ) -Luthans, Avolio, and Avey (2007), Cetin, F., & Basim, H. N., 2012) tarafından uyarlanmış. * Girişimcilik Niyet Anketi - Liñán and Chem (2009) çeviri: (Ruzgar, 2019) * Girişimcilik Alan Ölçeği (Davidsson, 1995) Toplanan veriler önce faktör ve güvenilirlik analizlerine göre analiz edildi. Daha sonra nicel metodoloji yaklaşımının korelasyonel analiz yöntemine göre analiz edildi. Ortalama, standart sapmalar, p-değeri, korelasyon katsayıları ve regresyon hesaplamalarını içeren önemli istatistiksel testler (ANOVA, t-test, regresyon istatistikleri) SPSS v.23 ile uygulanmıştır. Toplanan verilere dayalı olarak önemli istatistiksel analizler yapılmıştır. Gelecekteki referanslar açısından önemli istatistiksel sonuçlar kısaca tartışılmıştır. Bulgular, cinsiyet farklılıkları, işyerindeki kıdem, geçmişte girişimcilik deneyimi olup olmadığı, iyimserlik hariç psikolojik sermaye (umut, öz yeterlilik ve dayanıklılık) ve alan tutumları (getiri ve toplumsal katkı algısı, know-how) gibi çeşitli faktörlerin beyaz yakalıların girişimcilik niyet seviyelerini olumlu etkilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurial intention refers to the desire of the individual to have their own business in the literature. The most important studies that conceptually explain the entrepreneurial intention are Shapero and Sokol' entrepreneurial event model, Bird's entrepreneurial intention model and Ajzen's planned behavior theory. Entrepreneurship as a variable is affected by lifelong experiences, entrepreneurial personality traits, and entrepreneurial competence in adolescence. Entrepreneurial personality could be defined as open to change, extroverted, self-disciplined, emotionally balanced and egocentric. The main purpose of this thesis study was to investigate the relationships between entrepreneurial intentions, psychological capital and domain attitudes of white-collar employees. In this sense, it was aimed to identify significant factors that affect their entrepreneurial intentions. Data were collected from 370 white-collar employees working at various companies. They were selected with the random sampling method. The participants were asked to voluntarily contribute in the study. Data collection was conducted with four data collection tools: * Sociodemographic characteristics form * PsyCap questionnaire (PCQ) - Luthans, Avolio, and Avey (2007), adapted by (Cetin, F., & Basim, H. N., 2012) * Entrepreneurial Intention Survey - Liñán and Chem (2009), translated by Ruzgar (2019) * Domain Attitude Scale (Davidsson, 1995) The collected data were analyzed according to the factor and reliability analysis. Then important statistical tests (ANOVA, t-test, regression statistics) were implemented by SPSS v.23 including mean, standard deviations, p- value, correlational coefficients, and regression calculations. Significant statistical analysis were also conducted based on the collected data. Significant statistical results are briefly discussed for the sake of future references. The findings showed that various factors including gender, years of work experience at the current company, previous entrepreneurship experience, PsyCap subscales except Optimism (Hope, Self-efficacy and Resilience) and domain attitudes (Payoff and Social contribution perceptions and know-how) positively influence white-collars' entrepreneurship intention levels.