Taekwondocularda zihinsel dayanıklılık ve kendinle konuşmanın şişmanlık hakkında konuşma düzeyine etkisi
The effects of mental toughness and self-talk on the level of fat talk in taekwondo
  1. Tez No: 641524
  2. Yazar: FURKAN ASENA AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURHANETTİN HACICAFEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Taekwondo, Sporcu, Kendi Kendine Konuşma, Zihinsel Dayanıklılık, Şişmanlık Hakkına Konuşma, Taekwondo, Athletes, Self-Talk, Mental Toughness, Fat-Talk
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı kilo alarak ya da kilo vererek müsabakaya katılan taekwondocuların zihinsel dayanıklılık ve kendileriyle konuşmanın şişmanlık hakkında konuşma düzeyine etkisi olarak belirlenmiştir. Araştırma kapsamında araştırma grubunu, 2019 Türkiye Taekwondo Şampiyonalarına katılan yıldız, genç ve büyükler kategorisinde yarışan Taekwondo sporcuları oluşturmaktadır. Araştırma grubu kadın ve erkek toplamda 343 sporcu örnekleminde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada amacına uygun olarak Sporda Zihinsel Dayanıklılık Ölçeği, Şişmanlık Hakkında Konuşma Ölçeği, Kendinle Konuşma Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanmış olan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırma amacı kapsamında elde edilen verilerin analizi için t testi, anova testi ve basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular yorumlanarak ilgili alan yazında bu konuda yapılan araştırma bulgularıyla karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, kadın Taekwondocularda şişmanlık hakkında konuşma düzeyleri mili olan Taekwondocularda milli olmayan Taekwondoculara oranla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Kadın Taekwondocularda şişmanlık hakkında konuşma düzeyi yıldızlar kategorisinde gençler ve büyükler kategorisine oranla daha fazladır. Aynı zamanda kadın Taekwondocularda sıklet yükseldikçe şişmanlık hakkında konuşma düzeyinin de aynı derecede yükseldiği sonucuna ulaşılmıştır. Erkek Taekwondocularda ise milli olmayan Taekwondocuların şişmanlık hakkında konuşma düzeyi daha düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kadın Taekwondocularda olduğu gibi erkek Taekwondocularda da yıldızlar kategorisinde şişmanlık hakkında konuşma oranı daha fazladır. Araştırmada erkek ve kadın Taekwondocular arasında şişmanlık hakkında konuşma düzeylerinde bir farklılık tespit edilmemiştir. Kadın Taekwondocularda büyükler kategorisinde yarışan sporcuların yıldızlar ve gençler kategorisinde yarışanlara oranla kontrol düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Erkek Taekwondocularda gençler kategorisinde yarışan sporcuların kontrol düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Erkek Taekwondocularda yıldızlar kategorisinde yarışanların ise devamlılık düzeylerinin daha yüksel olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kadın Taekwondocularda yarışma öncesi kilo veren sporcuların kontrol düzeylerinin daha düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmaya göre erkek Taekwondocularda kontrol düzeyi milli olmayan erkek Taekwondocularda milli olan erkek Taekwondoculara oranla daha yüksektir. Yine erkek Taekwondocuların kontrol düzeyi incelendiğinde lisans ve lisans üstü eğitim seviyesinde olanların kontrol düzeyinin daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca erkek Taekwondocularda sıklet yükseldikçe kontrol düzeyinde arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda yarışma öncesi kilo alıp vermeyen kadın Taekwondocuların kilo alan ya da kilo veren kadın Taekwondoculara oranla motivasyonel düzeylerinin daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Kadın Taekwondocularda şişmanlık hakkında konuşma düzeyinin zihinsel dayanıklılık alt boyutlarından pozitif yönde etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır. Erkek Taekwondocularda şişmanlık hakkında konuşma düzeyinin zihinsel dayanıklılık alt boyutlarından kontrol alt boyutu tarafından pozitif yönde etkilendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determined the effects of mental toughness and self-talk on the level of fat talk in taekwondo. The research study included a total of 343 Male and Female athletes. The Taekwondo athletes who were included in this research all competed at cadet, youth and senior categories in 2019 Turkey Taekwondo Championship. To determine this study as a success, many methods were use. These methods include, Sport Mental Toughness Questionnaire, Fat Talk Questionnaire, Self-Talk Questionnaire and also the Personal Information Form prepared by the researcher. Other tests used were the T-test, Anova test and simple linear regression analysis to analyze the data obtained within the scope of the research purpose. The findings obtained from the research were interpreted and examined in a comparative manner with the findings of the related research data. According to the results of the study, it was found that the national Taekwondo female athletes were more likely to talk about obesity than the non-national Taekwondo female athletes. In Taekwondo female athletes, the level of speaking about obesity was higher in the cadet category than in the youth and senior category. At the same time, it was concluded that the level of talking about obesity increased as the weight increase in Taekwondo female athletes. In Taekwondo male athletes, it was concluded that non-national Taekwondo male athletes has lower level of speaking about obesity. Similar to female Taekwondo athletes, Taekwondo male athletes have a higher rate of talking about obesity in the cadet category. In the study, no difference was found between male and female Taekwondo athletes in terms of talking about obesity. Female Taekwondo athletes, competing in the senior category, were found to have higher control levels than those competing in the cadet and junior category. It was determined that the control levels of the Taekwondo male athletes competing in the junior category were higher. It was concluded that Taekwondo male athletes had higher levels of durability competing in the cadet category. It was concluded that the control levels of athletes who lost weight before competition were lower in Taekwondo female athletes. According to the research the level of control in non-national Taekwondo male athletes is higher than national Taekwondo male athletes. When the control level of the Taekwondo male athletes was examined, it was found that the control level of the undergraduate and postgraduate education level was lower. In addition, it was concluded that as the weight increases in Taekwondo, the male athletes control levels increases. As a result of the study, before the competition, female Taekwondo athletes who do not gain weight or lose weight were found to have lower motivational levels. I was concluded that the level of fat talk in women Taekwondo athletes positively affected the subscale of mental toughness by the continuity subscale. Also it was concluded that the level of fat talk in man Taekwondo atheletes positively affected the subscale of mental toughness by the control subscale.