Uluslararası pazarlarda pazarlama stratejilerinde kültürel etkileşimin rolü- Rusya ve Türkiye'de karşılaştırmalı bir uygulama
The role of cultural interaction in marketing strategies in international markets- a comparative practice in Russia and Turkey
- Tez No: 642549
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLHAMİ VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Kültürel Etkileşim, Tüketici Davranışları, Pazarlama Giriş Stratejileri, Rusya, Türkiye, Culture, Cultural Interactions, Consumer Behavior, Marketing Entry Strategies, Russia, Turkey
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Şirketlerin uluslararası pazarlara, pazarlama giriş stratejilerini seçip geliştirirken, en önemli olan konulardan kültürel unsurlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Yanlış bir strateji büyük maddi ve itibarına zarar verebilmektedir. Bu tür hatalar kolay kolay düzeltilememektedir. Bundan dolayı, bir pazara girmeden önce kültürel unsurlarının ve tüketici davranışlarının ne olduğu araştırılmalıdır. Ayrıca, özellikle son zamanlarda tüketici davranışlarında ve kültürel bakış açılarında gittikçe benzeşmeler oluşmaktadır. Sosyal medyanın ve iletişim kanallarının hızlı bir biçimde gelişmesi bu değişimi ve benzeşmeyi giderek artırmaktadır. Dünya'da homojen davranışlar sergilenmektedir. Fakat yine de her ülkeye özgü kültürel davranışlar vardır. Kültürel çatışmaya yol vermemek amacıyla onları daha iyi saptamak gerekmektedir. Böylece yeni bir pazara girilirken ve orada tutunurken daha başarılı olunabilir. Bu çalışmada Türkiye`de ve Rusya'da tüketicilerin kültürel unsurlarının analiz edilmesine yönelik olarak anket yapılmış ve iki kültür incelenerek karşılaştırılmıştır. Ayrıca iki ülkenin kültürlerinin ne kadar birbirleriyle etkileşim içinde olduğu araştırılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, uluslararası pazarlama ve giriş stratejileri, ikinci bolümde, sosyal ve kültürel faktörler ve kültürel etkileşimin rolü, Rusya ve Türkiye'nin demografik, siyasi, ekonomik, kültürel yapıları araştırılmış ve karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucu elde edilen veriler SPSS 22 programında analiz edilmiştir. Yapılan bu çalışma ile Türkiye ve Rusya arasında son 30 yılda ticari ve kültürel ilişkilerinin ne kadar birbirlerinden etkilendiği, iki ülkenin toplumlarının birbirlerine karşı tavırları incelenmiş ve oluşabilecek kültürel anlaşmazlıkların en aza indirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca iki ülkenin tüketicilerinin tüketici davranışları ve kültürel unsurları tespit edilip karşılaştırılmıştır. Son olarak, bu araştırmanın amacı, Rusya pazarına giriş yapmak veya Rusya ile çalışmak isteyen ve düşünen şirketlerin pazarlama yöneticilerine bu konuda yardımcı olmaktır.
Özet (Çeviri)
While selecting and developing the marketing input strategies of companies to international markets, it is necessary to pay attention to cultural factors, which are the most important issues. A wrong strategy can be reason of great financial and reputational loses. Such errors can not be easily corrected. Therefore, before entering a market, cultural elements and consumer behaviors should be investigated. Also especially recently, more and more, there has been a similarity in consumer behavior and cultural perspectives. The rapid development of social media and communication channels is increasing this change and affinity. Homogeneous behaviors are exhibited in the world. However, there are cultural behaviors specific to each country. It is necessary to identify them better in order not to lead to cultural conflict. Thus, it can be more successful when entering and holding a new market. In this study, the two countries, Turkey and Russia, were interviewed to analyse mutual attitudes and cultural factors, so two cultures were examined and compared. In addition, it was investigated how the cultures of the two countries interact with each other. The study consists of three parts. In the first part, international marketing and entry strategies, in the second part, social and cultural factors and the role of cultural interaction, Russia and Turkey's demographic, political, economic and cultural structures were investigated and compared. The data obtained as a result of the research were analyzed in SPSS 22 program. In this study, commercial and cultural relations were compared between Russia and Turkey, how they are affected each other in the last 30 years, the attitudes of the communities of the two countries towards each other were examined and it was aimed to minimize cultural conflicts. In addition, consumer behavior and cultural aspects of consumers of the two countries have been identified and compared. Finally, the purpose of this research is to assist the marketing managers of companies that think and want enter the Russian market or work with Russia.