The effects of fair value measurement practices on financial reports in international financial reporting standards
Uluslararası finansal raporlama standartlarında gerçeğe uygun değer ölçüm uygulamalarının finansal raporlara etkisi
  1. Tez No: 642758
  2. Yazar: AHMAD A. M. NAZZAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA BOYDAŞ HAZAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gerçeğe Uygun Değer, Tarihi Maliyet, Yerine Koyma Maliyeti, Net Gerçekleştirilebilir Değer, Fair Value, Historical Cost, Replacement Cost, Net Realizable Value
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Araştırmanın amacı, gerçeğe uygun değer kavramını hem uluslararası kuruluşların gözünden hem de uluslararası muhasebe standartları açısından tanımlamak ve gerçeğe uygun değer ile ölçüm yapmanın önemini ve uygulamasında karşılaşılan zorlukları belirlemektir. Araştırmacı, gerçeğe uygun değer ve günümüzde işlevselliğini kaybeden tarihi maliyet değeri gibi diğer yöntemler ile ölçüm arasında bir karşılaştırma yapmayı baz alarak gerçeğe uygun değerin ölçülmesi ve desteklenmesi ile ilgili uluslararası ve Amerikan muhasebesinin standartlarını sunmuştur, ayrıca araştırmacı, gerçeğe uygun değere göre ölçüm yapmanın karar verme amacıyla sağlanan finansal raporlar ve muhasebe bilgilerinin kalitesi üzerindeki etkisini de göstermiş, akabinde gerçeğe uygun değer yöntemini, ölçümde tarihi maliyet değeri yöntemini kullanan bir Filistin şirketinin bilançosuna uygulamış ve gerçeğe uygun değer yöntemini kullanarak şirketin bilanço kalemlerinin gerçek değerlerini yeniden ölçmüş ve her iki yöntem ile elde edilen değerler arasındaki farkları göstermiş ve böylece araştırmacı, şirketin halihazırdaki varlıklarının değerlerini daha doğru gösterdiğinden, ölçümde gerçeğe uygun değer yönteminin kullanılmasının daha geçerli değerler ürettiği sonucuna varmıştır. Araştırmacı yukarıda söylenenlere dayanarak bazı tavsiyeler belirlemiştir. Bunlardan en önemlisi şudur: Finansal tabloların güvenilir bir şekilde hazırlanmasındaki rolü nedeniyle muhasebe ölçümüne daha fazla önem verilmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research was to identify the concept of fair value from the viewpoint of international organizations as well as from the point of view of international accounting standards, as well as to identify the importance of measuring at fair value and the challenges facing its application. The researcher relied on making a comparison between measuring at a fair value and other methods, such as the historical cost that has become ineffective in our time, and the researcher presented international and American accounting standards related to measuring the fair value and support it, also the researcher demonstrated the effect of measuring according to the fair value on financial reports and the quality of the accounting information provided for decision-making, then applied the fair value method on the balance sheet of a Palestinian company that uses the historical cost method in measurement, where the researcher re-evaluated it using the fair value to show the true values ​​of the items of the balance sheet statement of the company, then the researcher showed the differences in the values ​​between the two methods, where the researcher concluded that the use of the fair value method in measurement shows the values ​​more accurately, as they represent what the company actually owns at the present time. Based on the above, the researcher reached a set of recommendations, the most important of which are: Giving more importance to the accounting measurement, because of the role it plays in preparing the financial statements reliably.