Çevresel faktörlerin şirket inovasyonu üzerine etkisi: Türkiye'de ilk olarak Rüzgar Enerji Santrali (RES) çelik levha üretimi
Impact of environmental factors on company innovation: First Wind Power Plant (WPP) steel plate production in Turkey
  1. Tez No: 643622
  2. Yazar: FEYZANUR KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR BÜYÜKBALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnovasyon, Stratejik Karar, İşletme Çevresi, Innovation, Strategic Decision, Business Environment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnovasyon, Girişimcilik ve Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Küreselleşme dünyayı tek bir pazar haline dönüştürdükçe, işletmelerin çevresi de tüm dünya olarak genişlemektedir. Yeni ekonomik düzen; işletmelerin rekabet edebilmesi için en yakın çevreden en uzak çevreye kadar çok büyük bir pazarda varlık gösterme zorunluluğu dayatmaktadır. Gelişen yeni koşullarda işletmelerin varlığını sürdürmesi için sürekli değişen ve zorlaşan çevresel koşullara adapte olabilmeleri hayati öneme sahiptir. Bu bağlamda yeni rekabet koşullarının olmazsa olmaz bir değeri olarak inovasyon işletmeler tarafından çevresel koşullara uygun olarak stratejik bir hamle olarak kullanılmalıdır. Bu araştırmanın amacı, çevresel faktörlerin şirket inovasyonu üzerine etkisini Türkiye'de ilk olarak Rüzgâr Enerji Santrali (RES) çelik levha üretimi yapan Erdemir firmasındaki süreç üzerinden incelemektir. Bu çalışma açıklayıcı vaka çalışması (örnek olay) modelinde yapılmış nitel desenli bir araştırmadır. Araştırma verileri Ereğli Demir Çelik firmasında görevli kişilerle yapılan mülakatlardan oluşmaktadır. Araştırmanın nitel verileri MAXQDA programında analiz edilmiş ve aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır. Erdemir şirketini Rüzgâr Enerji Santrali (RES) çelik levha üretimine sevk eden önemli çevresel faktörler olduğu gözlemlenmiştir. Ereğli Demir Çelik şirketinde RES Çelik levha üretim kararı, stratejik karar alma süreçlerinden geçirilerek verilmiş stratejik bir karardır. Bu kararla firma RES çelik levha üretimini inovasyon süreçlerini işleterek sürdürmüştür. Araştırma sonucunda ayrıca bu kararın şirketin diğer süreçlerine de şu katkıları yaptığı gözlemlenmiştir. RES çelik levha üretimi, Erdemir'in diğer ürünlerinin de kalitesine olumlu katkı sağlamıştır. Mevcut ürünlerin kalitesi artarken aynı özellikteki ürünler daha ucuza üretebilir hale gelmiştir. Erdemir'in üretim süreçlerinde değişiklikler yapılmış, verimlilik ve kapasite artmıştır. Erdemir'in prestiji ve piyasada bilinirliği artmıştır. RES çelik levha üretimi sayesinde sektöründe işletmenin genel kalite algısı yükselmiş ve küresel rekabet pazarından daha büyük paylar almasına katkı yapmıştır. Bu sonuçlara göre, inovasyon yönetiminde çevresel koşulları dikkate alan bir strateji benimsemek işletmelerin farklı süreçlerine de önemli katkılar yapmaktadır denilebilir.
Özet (Çeviri)
As globalization transforms the world into a single Sunday, the environment of businesses expands as the whole world. In order for businesses to compete in the new economic order, it obliges them to establish a presence in a very large market, from the nearest to the farthest environment. It is vital for businesses to adapt to the everchanging and difficult environmental conditions in order to survive in the new evolving conditions. In this context, as a sine qua non value of new competition conditions, innovation should be used by businesses as a strategic move in accordance with environmental conditions. The aim of this research is to examine the impact of environmental factors on company innovation through the process of Erdemir Company, which is the first one to produce wind power plant (WPP) steel plate in Turkiye. This study is a qualitative patterned study conducted in a descriptive case study model. The research data consists of interviews with the employers of Erdemir Company. The qualitative data of the study were analyzed in the MAXQDA program and the following conclusions were reached. It has been observed that there are important environmental factors that have led Erdemir Comapny to wind power plant (WPP) steel plate production. The WPP production decision at Erdemir Company is a strategic decision made by undergoing strategic decision making processes. With this decision, the company continued the production of WPP by operating the innovation processes. As a result of the research, it was also observed that this decision made the following contributions to other processes of the company. WPP production has contributed positively to the quality of Erdemir Company's other products. While the quality of the existing products has increased, products of the same quality have become cheaper to produce. Changes have been made in Erdemir Company's production processes and productivity plus capacity have increased. Erdemir Company's prestige and market awareness have increased. Thanks to WPP production, the overall quality perception of the business has increased in its sector and has contributed to the acquisition of greater shares in the global competitive market. According to these results, it can be said that adopting a strategy that takes environmental conditions into account in innovation management also contributes significantly to different processes of enterprises.