Ana dili Türkçe olmayan Suriyeli göçmen öğrencilere ilk okuma yazma öğreten öğretmenlerin karşılaştıkları sorunlar ve öğretmenlerin çözüm önerileri
The problems that teachers encounter and the solution proposals of the teachers that give basic education to Syrian immigrant students who are not native Turkish speakers
  1. Tez No: 643805
  2. Yazar: SADIK UYGUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKİYE ÇAĞIMLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Suriyeli göçmen öğrenciler, okuma yazma, iletişim, eğitim öğretim, Syrian immigrant students, reading and writing, communication, education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu araştırma, 2019-2020 eğitim öğretim yılında sınıfındaki Suriyeli göçmen öğrencilere Türkçe okuma yazma öğreten öğretmenlerin sorunlarını belirlemek, bu sorunların çözümünde öğretmenlerin görüşlerini öğrenmek; bu görüşler doğrultusunda program hazırlayanlara, öğretmenlere, idarecilere ve araştırmacılara çeşitli önerilerde bulunmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada betimsel tarama modeli benimsenmiştir. Araştırmanın evreni Hatay ilinin Reyhanlı ilçesindeki 428 sınıf öğretmenidir. Örneklem ise 428 öğretmen arasından katılım gösteren 252 sınıf öğretmenidir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Veri toplama süreci yaklaşık iki ay sürmüştür. Ankete katılan öğretmenlerin içten ve samimi cevap verdikleri varsayılmıştır. Anketler uygulandıktan sonra analizleri yapılmıştır. Verilerin analizinde nicel veriler ve yüzde frekans betimlenmiştir. Değişkenlere yönelik dağılımlarda parametrik olmayan ki-kare testi kullanılarak farklar test edilmiştir. Pearson ki kare testi, Yates ki kare testi, Fisher exact test kullanılmış olup anlamlılık düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Araştırmada elde edilen bulguların sonuçlarına göre göçmen öğrencilerin okula uyumu için hazırlık yapıldığı, kaynakların kısmen yeterli olduğu, program ve ünitenin göçmen öğrencilere yönelik hazırlanmadığı, kazanım yetişmemesi durumunda zaman problemi yaşandığı, öğrencilerin en çok Türkçe dersinde zorlandığı, öğrencilerin zorlandığı harflerin olduğu, okumayı öğrenip yazmayı öğrenemeyen öğrencinin bulunduğu, veli ile yapılan görüşmelerin katkısının olduğu, iletişim problemi yaşandığı, donanım ve fiziki şartların yetersiz olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin alt amaçlara göre büyük oranda görüş birliği için oldukları tespit edilmiştir. Tespit edilen sonuçlara göre uygulamaya ve araştırmacılara yönelik çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is done in 2019 – 2020 Education Year to state the problems of teachers who are teaching Turkish read and write to Syrian immigrant students to learn opinion of the teachers for the problem, and to give different suggestions to people working on programmes, teachers, administrators and researchers. In this research the Descriptive Survey Model was exercised. This research's population is 428 Primary School teacher in Reyhanlı the province of Hatay. Samples are 252 Primary School teachers who were volunteer to fill in questionnaire. Survey was used as a data collection instrument in this research. Data collection process occupied about two months. Teachers participated the survey were supposed sincere and intimate for their answers. Analyses were done after surveys had been applied. Quantitative data and percentage frequencies were described in the analysis of data. Nonparametric chi square test was used to determine differences towards to variable distribution. Pearson chi square test, Yates chi square test and Fisher exact test were used and relevance level was taken 0,05. According to the results; there was preparation for immigrant students to adopt school, sources was partly enough, programmes and units had been prepared for immigrant students, time problems were occurred in the event of achievement goals, students slogged mostly in Turkish Class, there were some letters difficult for students, there were some students who had learned reading without writing, there were contribution of interview with parents, there was communication problems also equipment and physical conditions were insufficient. According to sub goals teachers were agree in a large extent. According to results variable suggestions were made for researchers and for practice.