Acil servise başvuran ve semptom başlangıç zamanı bilinmeyen inme vakalarının değerlendirilmesi. İleriye dönük gözlemsel çalışma
Evaluation of stroke cases who applied to the emergency service and whose symptom onset time was not known. Prospective observational study
  1. Tez No: 643886
  2. Yazar: EMRE ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ BALOĞLU KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, semptom zamanı, nörolojik sonlanım, Stroke, symptom onset time, neurological outcome
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Önemli sakatlık ve mortalite nedeni olan inme idaresinde bulgular ve bunların başlangıç zamanın belirlenmesi önemlidir. Bu çalışmada amaç; inme semptomları ile ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran, gün içi semptom başlangıç zamanı bilinmeyen ya da uyanma inmesi olan iskemik inme olgularının hastane içi idaresini vaka özellikleri ile birlikte değerlendirmektir. Ayrıca iyi nörolojik sonlanıma (mRS≤2) etki eden faktörleri bu çalışma grubunda belirlemektir. Çalışma bir yıllık sürede acil servise başvuran, 18 yaş ve üstü, semptom başlangıç zamanı bilinmeyen inme ve uyanma inmesi tanısı alan iskemik inme hastalarında ileriye dönük ve gözlemsel olarak yapılmıştır. Taburculuk anı ve 3. aydaki nörolojik sonlanım değerlendirilmiştir. Toplam 121 hastanın yaş ortalaması 71.17±12.5 ve 61'i (%50.4) erkek idi. Yaş, şikayet, HT ve AF varlığı, glukoz düzeyi, muayene bulguları, başvuru ve 24. saat NIHSS Skoru, görüntüleme bulguları [başvuru ve 24. saat kontrastsız beyin BT, BT Anjiografi, BT Perfüzyon, DWI], TOAST sınıflaması ile nörolojik sonlanım arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. İkili lojistik regresyon modeli ile iyi nörolojik sonlanıma etki eden en önemli risk faktörleri yüksek NIHSS Skoru ve özgeçmişte HT olarak belirlenmiştir. Hastaların en son asemptomatik görüldüğü zaman ile acil servise başvuru arası süre ve reperfüzyon tedavilerinin nörolojik sonlanım ile aralarında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Sonuç olarak; semptom başlangıç zamanı bilinmeyen inme olguları diğer inme olgularına benzer klinik ve görüntüleme özelliklerine sahiptir. Reperfüzyon tedavilerinin uygunluğu için iskemik lezyonun varlığı ve yaşı tespit edilmeli, iyi nörolojik sonlanımı etkileyen özelliklere dikkat edilerek hasta idaresi yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
In stroke management, which is an important cause of disability and mortality, symptoms and their onset time are essential. This study aims to evaluate the inpatient management of ischemic stroke cases, which presented to the Emergency Department of Eskişehir Osmangazi University Educational Health Practice and Research Hospital, with unknown time of symptom onset or wake-up stroke. In addition, to determine the factors affecting good neurological outcome (mRS≤2) in this study group. This prospective and observational study included ischemic stroke patients, aged 18 years or older, with unknown time of symptom onset or wake-up stroke diagnosis, who admitted to the emergency department (ED) within one year. Neurological outcomes at the time of discharge and at 3 months were evaluated. Mean age of 121 patients was 71.17±12.5 and 61 (50.4%) of them were male. A relationship was detected between neurological outcome and age, admission complaint, HT, AF, physical examination, admission and 24th hour NIHSS Score, radiological findings (admission and 24th non-contrast CT, CT Angiography, CT Perfusion, DWI], and TOAST classification). With binary logistic regression analysis, high NIHSS score and HT in patient's history were found to be the most essential risk factors affecting neurological outcome. There was not a statistically significant relationship of neurological outcome with reperfusion treatments and with the time between ED admission and when the patient was last seen asymptomatic. In conclusion, stroke cases with unknown time of symptom onset have similar clinical and imaging features to other stroke cases. For suitability of reperfusion therapies, presence and age of the ischemic lesion should be determined and the features that affect good neurological outcome should be considered in patient management.