Kamuda liyakat ve liyakatın önemi
Merit and importance of merit in public
  1. Tez No: 644071
  2. Yazar: CAN ÇALIŞIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİKAİL EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liyakat, Liyakat İlkeleri, Merit, Merit Principles
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Araştırmada kamu kurumlarına personel alımlarında ve kamu kurumlarındaki görev dağılımlarında liyakatin gözetilme durumu ile ilgili algının incelenmesi için betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini çeşitli kamu kurumlarında en az 3 yıldan bu yana görev alan memurlar oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında evrene dahil olma kriterlerini sağlayan katılımcıların toplam sayısının tespitinde“N ≥ 1.000.000 olduğunda n=384 birim”formülü ve sonucu gereği örneklem hacmi en az 384 kişi olarak belirlenmiştir. Araştırmada örneklem hacmine ulaşılması için kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Araştırmaya katılım gösteren bireylere anket uygulaması online anket linki ile yapılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizin SPSS 20 istatistik programı kullanılmıştır. Araştırmaya katılım sağlamış olan kamu çalışanlarının demografik ve çalışma hayatı ile ilgili özelliklerinin dağılımı yüzde ve frekans ile gösterilmiştir. Araştırmada katılımcıların ölçekten aldıkları ortalama puanlarının onların demografik ve çalışma hayatı ile ilgili özelliklerine göre farklılık gösterme durumları bağımsız örneklemeler için t testi ve tek yönlü varyans analiz ile araştırılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçeğin geçerliliği açımlayıcı faktör analizi ile incelenmiş ve ölçeğin ve alt boyutların güvenirliliği Cronbach Alpha katsayısı ile araştırılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde %95 güven aralığı dikkate alınmıştır. Araştırmaya katılım gösteren kamu kurumları çalışanlarının çalışanların ya da yöneticilerin göreve uygunluğuna dair kararsız kaldıkları ve görevlendirmelerin liyakatten ayrılmama esasına göre yapılması konusunda da kararsız oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, descriptive scanning model was used to examine the perception of the status of merit in personnel recruitment and distribution of tasks in public institutions. The universe of the research consists of civil servants who have been working in various public institutions for at least 3 years. Within the scope of the study, in determining the total number of participants meeting the criteria for inclusion in the population, the sample size was determined to be at least 384 people, as required by the formula“When N ≥ 1,000,000, n = 384 units”and the result. The questionnaire was applied to the individuals participating in the study with the online questionnaire link. The SPSS 20 statistical program was used for the analysis of the data obtained in the study. The differences in their average scores according to their demographic and working life characteristics were investigated by independent samples t-test and one-way analysis of variance. It was examined with factor analysis and the reliability of the scale and its sub-dimensions was investigated with the Cronbach Alpha coefficient. 95% confidence interval was taken into account in the analysis of the data obtained from the research. It was determined that the employees of the public institutions participating in the study were hesitant about the suitability of the employees or the managers for the job and they were also hesitant about making the assignments on the basis of merit.