Sağlık kurumlarında çatışma yönetimi
Conflict managament in healthcare institutions
- Tez No: 644073
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM BORA ORAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlık Kurumları, Çatışma, Çatışma Yönetimi, Conflict, Conflict Management, Health, Health Institutions
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Hayatın hemen her alanında çeşitli nedenlerle çatışma yaşanabilmektedir. Bireylerin bile kendi kendine çatıştığı bilinmektedir. Bu çatışmalara örgütlerde de rastlanmaktadır. Sağlık kurumları da çatışma yaşanan kurumlardan biridir. Sağlık kurumlarındaki çatışma insan sağlığı ve hayatını ilgilendiren iş ve işlemlerin yapılması nedeniyle risk barındırmaktadır. Bu nedenle sağlık kurumlarındaki çatışmayı önlemek önem arz etmektedir. Bu araştırma; sağlık kurumlarında yaşanan çatışma ve çatışma yönetiminin sağlık çalışanları açısından değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma verileri kamuya ait bir hastanedeki sağlık çalışanlarıyla yüz yüze ve on-line anket uygulaması şeklinde toplanmıştır. Çalışanlara 1. bölümünde Sosyodemografik özelliklere ait 5 soru ve 2. bölümünde ise Kılınç ve ark. (2018)'nın“Sağlık Kurumlarında Çatışma ve Çatışma Yönetimi”isimli çalışmasından derlenen 13 sorudan oluşan ve yanıtları“Evet”ve“Hayır”olan bir anket uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizi SPSS 22.0 programı ile yapılmıştır. Sosyodemografik özellikler sayı ve yüzde; anket sorularının hesaplanmasında minimum, maksimum, ortalama ve standart sapma puanları analiz edilmiştir. Ankete normal dağılım testi yapılmış ve normal dağılım göstermedikleri saptanmıştır. Analizler parametrik olmayan testlerden ikili gruplar için Mann-Whitney U, ikiden fazla gruplar için Krusskal-Wallis testleri ile yapılmıştır. Araştırma sonucunda; çatışma yönetiminde önem arz eden ilgili uygulamaların yapılmadığı ankete katılanlarca ifade edilmiştir. Yine çalışma sonucunda; anket puan ortalamaları ile cinsiyet, meslek ve en son mezun olunan okul faktörlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Conflict can occur in almost every area of life for various reasons. Even individuals have been known to conflict with themselves. These conflicts are also encountered in organizations. Health institutions are also one of the institutions in conflict. Conflict in health institutions has risks due to the conduct of work and transactions that concern human health and life. For this reason, it is important to prevent conflict in health institutions. This study was conducted to evaluate the conflict and conflict management in health institutions in terms of health workers. Research data were collected in the form of face-to-face and online surveys with healthcare professionals in a public hospital. In the 1st Section, 5 questions regarding the sociodemographic characteristics were asked to the Employees and in the 2nd Section, Kılınç et al. (2018)“Conflict and Conflict Management in Health Institutions”, a questionnaire consisting of 13 questions and the answers were“Yes”and“No”was applied. The analysis of the obtained data was made with the SPSS 22.0 program. Sociodemographic characteristics number and percentage; the minimum, maximum, mean and standard deviation scores were analyzed in the calculation of the survey questions. A normal distribution test was applied to the questionnaire and it was determined that they did not show normal distribution. Analyzes were made with Mann-Whitney U tests for paired groups and Krusskal-Wallis tests for more than two groups. As a result of the research; it was stated by the survey participants that the relevant practices that are important in conflict management were not implemented. Again, as a result of the study; it was determined that there was a statistically significant difference between the survey score averages and the factors of gender, occupation and the last graduated school.