Optik nöropatilerde peripapiller ve maküler damar yoğunluğunun optik koherens tomografi anjiografi ile analizi
Analyze peripapillary and macula vasculardensity values with octa in patients with optic neuropathy
- Tez No: 644283
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN SAMİ İLKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Optik koherens tomografi anjiografi, optik nöropati, nonarteritik anterior iskemik optik nöropati, damar yoğunluğu, Optical coherence tomography angiography, optic neuropathy, nonarteritic anterior ischemic optic neuropathy, vessel density
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Optik nöropatili hastalarda peripapiller ve maküler damar yoğunluğu değerlerinin OKTA ile analizini yapmaktır. Gereç ve Yöntem: Optik nöropati tanısı alan 31 hastanın 62 gözü değerlendirmeye alındı. Görüntü kalitesi sinyal gücü 5/10 ve üzerinde olan 25 hastanın 46 gözü çalışmaya dahil edildi. Maküla OKTA ölçümlerinden yüzeyel ve derin kapiller ağ tabakası ayrı ayrı incelendi. Tüm imaj maküler damar yoğunluğu (TİM-DY), foveal damar yoğunluğu (F-DY), parafoveal damar yoğunluğu (PAF-DY), perifoveal damar yoğunluğu (PER-DY) ölçümleri değerlendirildi. OKTA ile optik disk ölçümlerinde tüm imaj peripapiller damar yoğunluğu (Tİ-PPDY), peripapiller damar yoğunluğu (PP-DY), alt yarı PPDY, (AY-PPDY), üst yarı PPDY (ÜY-PPDY), nazal PPDY (N-PPDY), temporal PPDY (T-PPDY), süperior PPDY (S-PPDY), inferior PPDY (İ-PPDY) olmak üzere yoğunluk ölçümleri ve intradisk damar yoğunluğu (İD-DY) değerleri analiz edildi. Bulgular: Hastaların sağlıklı ve hasta gözleri arasında; yaş ve sferik ekivalan değerleri açısından anlamlı farklılık saptanmazken (sırasıyla p:0,959; p:0,971), EİDGK hasta gözlerde anlamlı düşük olarak saptandı (p:0,004). İD-DY değeri haricinde bakılan tüm optik disk damar yoğunluğu değerleri hasta göz ile sağlıklı göz arasında anlamlı farklılık göstermekteydi ve hasta gözde düşük olarak saptandı. YKA tabakasına ait TİM-DY ve PER-DY değerleri istatistiksel olarak anlamlı azalma mevcuttu (sırasıyla p:0,020; p:0,022). DKA tabakasına ait TİM-DY değerlerinde anlamlı azalma mevcut iken (p:0,035), F-DY, PAF-DY ve PER-DY değerleri anlamlı farklılık göstermemekteydi (sırasıyla p:0,783; p:0,109, p:0,059). Sonuç: OKTA, optik nöropati tanılı gözde sağlıklı göze oranla optik disk radial peripapiller kapiller ağda ve maküler vasküler ağdaki damar yoğunluğunun azaldığını kantitatif olarak ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to analyze peripapillary and macular vascular density values with OCTA in patients with optic neuropathy. Materials and Methods: Sixty-two eyes of 31 patients with optic neuropathy were evaluated. 46 eyes of 25 patients whose image quality signal strength was 5/10 and above were included in the study. From macular OCTA measurements, the superficial and deep capillary plexus layers were examined separately. Whole-image macular vessel density (WIM-VD), foveal vessel density (F-VD), parafoveal vessel density (PAF-VD), perifoveal vessel density (PER-VD) were evaluated. In the optic disc measurements with OCTA, whole-image peripapillary vessel density (WI-PPVD), peripapillary vessel density (PP-VD), lower half PPVD, (LH-PPVD), upper half PPDY (UH-PPVD), nasal PPDY (N-PPVD) , temporal PPVD (T-PPVD), superior PPVD(S-PPVD), inferior PPVD(I-PPVD), and density measurements and intradisc vascular density (ID-VD) values were analyzed. Results: Between the healthy and sick eyes of the patients; while there was no significant difference in terms of age and spherical equivalents (p: 0.959; p: 0.971, respectively), BCVA was found to be significantly lower with optic neuropathy eyes (p: 0.004). All optic disc vessel density values, except for the ID-VD value, showed a significant difference between the effected eyes and the fellow uneffected eyes, and it was found to below in the effected eyes. There was a statistically significant decrease in WIM-VD and PER-VD values of the SCP layer (p: 0.020; p: 0.022, respectively). While there was a significant decrease in the WIM-VD values of the DCP layer (p: 0.035), the F-VD, PAF-VD and PER-VD values did not differ significantly (p: 0.783; p:0.109, p: 0.059, respectively). Conclusion: OCTA quantitatively demonstrates the reduction in optic disc radial peripapillary capillary and macular vascular dansity in with optic neuropathy eyes compared to fellow uneffected eyes.