Şehiriçi yük taşıma araçlarının çok kriterli karar verme teknikleri ile değerlendirilmesi
Evaluation of urban freight transportation vehicles with multi-criteria decision-making techniques
  1. Tez No: 644514
  2. Yazar: HEYDAR ZULFUGAROV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İstatistik, İşletme, Transportation, Statistics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Taşımacılık Sektörü, Çok Kriterli Karar Verme, MOORA Yöntemi, AHP Yöntemi, Transport Sector, Multiple Criteria Decision Making, MOORA Method, AHP Method
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Yük taşıma aracı satın alınırken alternatif modellerin değerlendirilmesi ve seçimi yük taşımacılığı sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için önemli problemlerden biridir. Çünkü araç satın almak en önemli maliyet giderleri arasında yer almaktadır. Bu araştırma benzer durumda olan işletmelere 4 ana kriter, 14 alt kriter kullanarak 6 farklı araç modeli arasında değerlendirme yaparak yardımcı olacak bir model sunmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada Çok Kriterli Karar Verme Tekniklerinden Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) yöntemi ile alternatiflarin en uygundan en az uyguna doğru sıralamasını yapmak için kullanılan kriterlerin ağırlık değerleri belirlenmiştir. MOORA Oran yöntemi, MOORA Referans Noktası Yaklaşımı yöntemi, MOORA Tam Çarpım Formu yöntemi ve MULTİMOORA yöntemi ile ise alternatiflerin nihai sıralaması yapılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Aynı zamanda uzmanların subjektif görüşleri alınarak nitel veriler de kullanılmıştır. Sonuç olarak en önemli kriter ''Alış Fiyatı", ikinci en önemli kriter '' Yük Taşıma Kapasitesi, üçüncü en önemli kriter ise '' Yeniden Satış Değeri olarak belirlenmiştir. Ford Transit 350M modeli belirlenen kriterlerin değerleri ve kriterlerin önem düzeyi göz önüne alınarak diğer alternatif modellere kıyasla daha uygun bir model olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The evaluation and selection of alternative models when purchasing freight transportation vehicles is one of the important problems for businesses operating in the freight transport sector. Because buying a vehicle is among the most important cost expenses. This research was conducted in order to provide a model that will help businesses in similar situations by evaluating 6 different vehicle models using 4 main criteria and 14 sub-criteria. In the study, the weight values of the criteria used to rank the alternatives from the most appropriate to the least appropriate were determined with the Analytical Hierarchy Process (AHP) method, one of the Multi Criteria Decision Making Techniques. The final ranking of the alternatives was made with the MOORA Ratio Aprroach method, MOORA Reference Point Approach method, the Full Multiplicative Form method and MULTIMOORA method. Quantitative research methods were used in the research. At the same time, qualitative data were used by taking the subjective opinions of experts. As a result, the most important criterion has been determined as ''Purchase Price", the second most important criterion ''Freight Carrying Capacity'' and the third most important criterion ''Resale Value''. The Ford Transit 350M model has been determined as a more suitable model compared to other alternative models, considering the values of the determined criteria and the importance level of the criteria.