Örgütsel küçülmenin Türkiye Cumhuriyeti devlet örgütlenmesi bağlamında incelenmesi
Organizational downsizing of investigation in the context of the Republic of Turkey
  1. Tez No: 644648
  2. Yazar: RANA SAFARLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN ÖZKARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütlenme, Örgütlerde küçülme, Kamu yönetiminde küçülme, Türkiye'nin Merkezi Yönetim örgütlenmesinde yapılan küçülmeler, Organization, downsizing in organizations, public administration downsizing, downsizing made in Turkey's central government organizations
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Zorluk ve krizle karşılaşan örgütü iyileştirmek için alınan önlemlere küçülme denilir. İşletmelerde örgütsel büyüme gereğinden fazla kadro, maliyetlerin fazlalığı ve verimsizliğe yol açmaktadır. Ekonomik krizlerle başa çıkmak için işletmeler küçülmeye başvurmuşlar. Örgütsel küçülme kademe azaltma, maliyetleri azaltmak, karar sürecini hızlandırmak ve verimliliği arttırmak olarak yapılmaktadır. Kamu sektöründe küçülme bürokrasiyi azaltmak, hantallaşmayı ve verimsizliği yok etmek, daha hızlı kararlar almak, merkeziyetçiliği azaltma olarak hedeflemiştir. Bu çalışmanın amacı Türk Kamu Yönetimi'nde örgütler ve son 10 yılda Türkiye'de kamu örgütlerinde yapılan küçülme nasıl yapılmış ve hangi alanlarda küçülme yapılmış, bunu literatür ve mevzuat taraması yaparak incelemektir. Bu tez çalışması üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde örgütlenmenin tanımı, örgütlenme teknikleri ve çeşitleri, örgüt kuramları başlıkları detaylı olarak incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde örgüt kültürü, örgüt kültürünün unsurları, örgüt iklimi, örgütlerde yaşanan çatışmalar, örgütsel iletişim ve örgüt motivasyonlarından bahsedilmiştir. Tezin üçüncü ve son bölümünde örgütsel küçülme nasıl yapılmış, küçülmenin olumlu ve olumsuz sonuçları çalışmada araştırılmış, kamu yönetiminde yapılan küçültmelerden bahsedilmiştir. Türkiye'de 2018 yılında yapılan referandumla merkezi yönetimin başkent örgütünde yapılan küçülmeler araştırılarak detaylı şekilde anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The measures taken to improve the organization faced with difficulties and crisis are called downsizing. Organizational growth in businesses has led to excessive staffing, excess costs and inefficiency. Businesses resorted to downsizing to cope with the economic crisis. Organizational downsizing is done as gradual reduction, reducing costs, accelerating the decision process and increasing efficiency. Downsizing in the public sector aims to reduce bureaucracy, eliminate cumbersome and inefficiency, take faster decisions, and reduce centralization. The aim of this study Public Administration Turkish organizations in the last 10 years and how the reduction made in public organizations, made in Turkey and studied literature and web browsing done on the work done to shrink in which areas. This thesis study consists of three parts. In the first chapter, the definition of organization, organizational techniques and types, and the thesis study under the headings of organizational theories were examined in detail. In the second part of the study, organizational culture, elements of organizational culture, organizational climate, organizational conflicts, organizational communication and organizational motivations are mentioned. downsizing in the third and final part of the thesis how they were made, downsizing were investigated in the study of positive and negative results, downsizing the public administration in particular has made mention of the capital reduction made in the last 10 years, organizations in Turkey. The capital reduction made in the organization's headquarters in a referendum held in 2018 in Turkey investigated and described in detail.