İmplante edilebilir kardiyoverter defibrilatör takılan hastalarda müzik terapinin anksiyete ve yaşam bulgularına etkisinin belirlenmesi
The effect of music therapy on anxiety and physiological parameters of patients with implantable cardioverter defibrillator
- Tez No: 645342
- Danışmanlar: PROF. DR. SIDIKA OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Müzik terapi, anksiyete, ICD, yaşam bulguları, hemşirelik, Musıc therapy, anxiety, ICD, physiologic parameters, nursing
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: İmplante edilebilir kardiyoverter defibrilatörlü hastalarda müzik terapinin anksiyete ve yaşam bulgularına etkisinin belirlenmesi amacı ile randomize deneysel çalışma olarak yapıldı. Gereç ve yöntem: Veriler İstanbul ili bir eğitim ve araştırma hastanesinde Haziran - Kasım 2019 tarihleri arasında toplandı. Deney grubuna 30, kontrol grubuna 30 araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 60 hasta alındı. Her iki gruba da başlangıçta“Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği (DSKÖ)”uygulandı, yaşam bulguları (kan basıncı, nabız) ölçüldü. Deney grubuna 30 dk. kulaklık ile Uşşak makamı müzik dinletildi. Her iki gruba da 30.dk sonunda“DSKÖ”tekrar doldurtuldu. İki grubunda uygulama sonrası 30.,60.,90.dk'da yaşam bulguları ölçüldü.Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra Mann Whitney U, Friedman, İndependent Sample T, Dependent Sample T kullanıldı ve Bonferroni düzeltmeli Wilcoxen testi kullanıldı. p0,05). Deney grubunun durumluk anksiyetesi azaldı. Deney ve kontrol grubunun birinci ve ikinci ölçüm karşılaştırmasında, sürekli anksiyete düzeyinde fark bulunmadı (p>0,05). Deney ve kontrol grubunun karşılaştırılmasında, müzik terapi sonrası deney grubunun sistolik ve diyastolik kan basıcında düşüş görülürken (p0,05). Sonuç: Müzik terapi ICD hastalarında durumluk anksiyetesini azalttığı, sistolik ve diyastolik kan basıncında düşüş sağladığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective:The study was conducted as a randomized experiment in order to specify the effect of music therapy on anxiety and physiological parameters of patients with ICD. Material and methods: The research was conducted in a training and research hospital in Istanbul. Stayed in the cardiology clinics from June to November 2019 and accepted to attend to the research voluntarily. Experimental group was composed of 30 patients and control group consisted of 30 patients. In the beginning, each group was requested to fill STAI and their physiological parameters were measured. Then, only experimental group listened 30 minutes of the Ussak Maqam via headphones. Afterwards, STAI was re-filled by each group once more. In the following one and a half hours, patient physiological parameters were measured every 30 minutes(30th, 60th, 90th). Descriptive statistics, Mann Whitney U, Friedman, İndependent Sample T, Dependent Sample T and Bonferroni tests were used to analyse data. p0,05). State anxiety of the experimental group decreased. There was no difference in trait anxiety (p> 0.05). After the music therapy, the systolic and diastolic blood pressures of the experimental group decreased (p0,05). Conclusion: Music therapy was found to reduce state anxiety and decrease systolic and diastolic blood pressure in ICD patients.