Konsültasyon sisteminin acil kalabalığına etkisi
The effect of consultation system on emergency service crowd
  1. Tez No: 645696
  2. Yazar: GÜLEN CAVLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP KARAKAYA, UZMAN HÜSEYİN ACAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Consultation, Emergency Service Intensity, Arrangement
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Giriş ve amaç: Acil servisler (AS), hemen bakım gerektiren, ayrıştırılmamış ve tanısı konulmamış akut hastalık ya da yaralanmalara sahip hastalara randevusuz, 7 gün 24 saat bakım veren birimlerdir. Bunun yanında günümüzün ortaya çıkan birçok gelişmeden kaynaklı olarak çok sayıda branş oluşmuş ve onlardan tanı ve tedavi planmalasında görüş alma acil serviste sık ihtiyaç halini almıştır. Fakat bu durum hastaların acil serviste bekleme süreleri ve acil servis yoğunluğu açısında önem arz eder hale gelmiştir. Çalışmamızda konsültasyonların acil servis işleyişi ve yoğunluğu üzerine etkisini araştırmak istedik. Materyal ve Metot: Çalışma prospektif, tanımlayıcı ve tek merkezli olarak gerçekleştirildi. Üçüncü basamak üniversite hastanesi acil servisimize 01.06.2020 ile 01.07.2020 tarihleri arasında başvurup çalışma kriterlerini karşılayan 448 hastanın 653 konsültasyon değerlendirmesi çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Olguların %56,5'i erkek idi. En çok konsültasyon istenen ilk üç bölüm sırasıyla kardiyoloji (%15,5), dahiliye (14,1) ve genel cerrahi (%10,9) ve konsültasyonların %11,8'i çok acil, %85.8'i acil, %2,5'i acil olmayan gruptaydı. Konsültasyonu en hızlı kabul eden birimin gögüs hastalıkları olduğu, en geç kabul eden birimin ise kalp ve damar cerrahisi olduğu; en hızlı konsültasyona gelen birimin dermatoloji olduğu ve en geç gelen birimin ise kardiyoloji olduğu; konsültasyonları kapamada en hızlı bölümün göz hastalıkları olduğu ve en geç kapatan birimin ise dahiliye olduğu; hastayı en az bekleten birimin anestezi ve reaminasyon ve en fazla bekleten birimin ise genel cerrahi olduğu görüldü. Konsültasyonlara geliş sürelerinde, konsültasyonları kapama ve hastayı acil serviste bekletme sürelerinde dahili bilimlerin cerrahi birimlerle karşılaştırıldığında anlamlı kısa olduğu görüldü. Kronik hastalık varlığı arttıkça konsültanların, konsültasyonlara gelme ve hastaların AS'de bekleme sürelerinin istatistiksel anlamlı olarak arttığı görüldü. Ayrıca hastaların triyaj sınıflaması acil olmayan olan grupta bekleme sürelerinin oldukça kısa olduğu görüldü. Tartışma ve Sonuç: Konsültasyon sisteminin ülkemizde ve dünyada acil servis işleyişinin bir parçası olduğu; bunun yanında konsültasyon sürelerinin oldukça uzun ve acil servis yoğunluğunda artışa neden olduğu görüldü. Bu konuda acil servis konsültasyonları konusunda uzmanlık eğitiminde ayrıca konu edilmelerinin ve klinik yönetimlerinde konsültasyonun öncelik durumu atandığında acil servislerdeki işleyişinde hızlanmaya ve yoğunlukta bir miktar azalmaya neden olacağını düşündük. Anahtar Kelime: Konsültasyon, Acil Servis Yoğunluğu; Düzenleme
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Emergency services (ED) are units that provide care for patients with acute illnesses or injuries that are not separated and diagnosed immediately, without appointment, 24/7. In addition, many branches have been formed due to many developments that have arisen today, and consultation from them in diagnosis and treatment planning has become a frequent need in the emergency department. However, this situation has become important in terms of waiting times of the patients in the emergency department and emergency room density. In our study, we wanted to investigate the effects of consultations on emergency service functioning and density. Materials and Methods: The study was carried out prospectively, descriptively and single center. 653 consultation evaluations of 448 patients who applied to our tertiary university hospital emergency department between 01.06.2020 and 01.07.2020 and met the study criteria were included in the study. Results: 56.5% of the cases were male. The first three departments where consultations were requested the most were cardiology (15.5%), internal medicine (14.1) and general surgery (10.9%), and 11.8% of the consultations were very urgent, 85.8% urgent, 2%. 5 of them were in the non-emergency group. It is stated that the unit that accepts consultation the fastest is chest diseases, and the unit that accepts the latest is cardiovascular surgery; Dermatology is the unit that comes to the fastest consultation and the latest unit is cardiology; The fastest part in closing the consultations is eye diseases and the unit closing the consultations at the latest is internal medicine; It was observed that the unit that kept the patient the least waiting was anesthesia and reamination, and the unit that kept the patient the most was general surgery. Internal sciences were found to be significantly shorter when compared to surgical units in terms of admission to consultations, closing consultations and waiting the patient in the emergency department. As the presence of chronic diseases increased, it was observed that the time of consultants, coming to consultations and waiting times of patients in AS increased statistically significantly. In addition, it was observed that the waiting times were quite short in the group whose triage classification was not urgent. Discussion and Conclusion: The consultation system is a part of the emergency services in our country and in the world; In addition, it was observed that the consultation periods were quite long and caused an increase in the emergency room density. In this regard, we thought that the subject of emergency service consultations separately in specialist training and when consultation was assigned priority in clinical management would accelerate the functioning of the emergency services and decrease the intensity somewhat.