Melazma hastalarında yüzde demodeks paraziti varlığının kontrol grubu ile karşılaştırılması
Comparison of the presence of demodex parasite in the face of patients with melasma and the control group
  1. Tez No: 997968
  2. Yazar: FATMA BENGİSU BARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL ALTUNIŞIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Melazma, demodeks, pigmente demodikoz, Melasma, Demodex, Pigmented demodicosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Melazmanın etyopatogenezinde birçok faktör rol oynasa da, son yıllarda demodeks parazitlerinin hiperpigmentasyona neden olabileceği yönünde bazı bulgular ortaya çıkmıştır. Ancak, bu konuda yapılan çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmada, yüzünde pigmentasyon şikâyetiyle başvuran ve melazma tanısı almış hastalar ile sağlıklı kontrol grubu arasında demodeks varlığının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamız, melazma hastalarında demodeks parazitlerinin varlığının, pigmentasyon oluşumuyla ilişkisini inceleyerek, melazma etyolojisinde demodeks parazitinin rolünü aydınlatmayı hedeflemektedir. Materyal-metod: Çalışma, Eylül 2024 ile Şubat 2025 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Dermatoloji Kliniği'ne başvuran, melazma tanısı almış 35 hasta ve herhangi bir dermatolojik hastalık tanısı almayan 35 sağlıklı gönüllü ile gerçekleştirildi. Her iki grubun demografik özellikleri, alışkanlıkları, özgeçmişi, soygeçmişi, ek hastalıkları ve Fitzpatrick deri tipi kaydedildi. Vaka grubunda Wood lambası altında melazma tipi belirlendi, melazma paterni, süresi ve modifiye melazma alan ve şiddet indeksi (mMASI) skoru kaydedildi. Pigmentli alanlara dermoskopi ile bakılarak örnek alınacak bölgeler belirlendi. Demodeks paraziti varlığı için, kontrol grubunda sağ ve sol malar bölgelerden, melazmalı hastalarda ise bilateral malar bölgedeki pigmentli alanlardan siyanoakrilat içeren yapıştırıcı ile standart yüzeyel deri biyopsisi tekniğiyle örnekler alındı. Alınan örnekler ışık mikroskobunda incelendi ve cm2 başına demodeks yoğunluğu değerlendirildi, cm2'de 5 veya daha fazla demodeks paraziti bulunması pozitif olarak kabul edildi. Bu parametreler, olgu ve kontrol grubu arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda vaka ve kontrol grubu arasında, sağ ve sol malar bölgedeki demodeks sayısı ve pozitifliği açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Yapılan korelasyon analizinde mMASI değeri ile demodeks pozitifliği arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Ancak erkek katılımcıların ortalama mMASI değeri, kadın katılımcılara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Yaptığımız çalışmada demodeks paraziti ile melazma arasında ilişki saptanmamıştır ancak demodeks parazitinin pigmentasyon yapma mekanizması ve melazma ile ilişkisini daha ayrıntılı incelemek için daha geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Although multiple factors play a role in the etiopathogenesis of melasma, recent findings suggest that Demodex parasites may contribute to hyperpigmentation. However, studies on this topic are limited. This study aims to compare the presence of Demodex in patients diagnosed with melasma who present with pigmentation complaints and a healthy control group. By examining the presence of Demodex parasites in melasma patients and its relationship with pigmentation, our study seeks to clarify the role of Demodex in the etiology of melasma. Materials and Methods: The study was conducted between September 2024 and February 2025 at İnönü University Turgut Özal Medical Center Dermatology Clinic with 35 patients diagnosed with melasma and 35 healthy volunteers without any dermatological disease. The demographic characteristics, habits, medical history, family history, comorbidities, and Fitzpatrick skin type of both groups were recorded. In the case group, the melasma type was determined under a Wood's lamp, and the melasma pattern, duration, and modified Melasma Area and Severity Index (mMASI) score were documented. Pigmented areas were examined using dermoscopy to identify the regions for sample collection. For the presence of Demodex parasite, samples were taken from the right and left malar regions in the control group, while in melasma patients, samples were collected from the pigmented areas of the bilateral malar region using a standardized superficial skin biopsy with cyanoacrylate-containing adhesive. The collected samples were examined under a light microscope, and Demodex density per cm² was evaluated. The presence of 5 or more Demodex parasites per cm² was considered positive. These parameters were compared between the case and control groups. Results: In our study, no statistically significant difference was found between the case and control groups regarding the number and positivity of Demodex in the right and left malar regions. Correlation analysis also showed no statistically significant relationship between the mMASI score and Demodex positivity. However, the mean mMASI score of male participants was found to be statistically significantly higher than that of female participants. Conclusion: Our study did not establish a relationship between Demodex parasites and melasma. However, larger-scale studies are needed to further investigate the pigmentation mechanism of Demodex and its potential association with melasma.