8 haftalık meditasyon temelli mutluluk eğitiminin mutluluk, umut, benlik saygısı düzeyine ve beyin aktivitesine etkisi
The effect of 8 weeks meditation based happiness training program on happiness, hope, self-esteem level and brain activity
- Tez No: 645964
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN CANAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Beyin, meditasyon, mindfulness, mutluluk, psikolojik iyi oluş, Brain, happiness, meditation, mindfulness, psychological well-being
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Mutluluk eğitilebilir mi? Bireysel ve toplumsal düzeyde mutluluğun arttırılmasının insanlığın refahı için önemli bir faktör olduğu açıktır. Buradan hareketle mindfulness ve meditasyon uygulamalarıyla desteklenmiş“Mutlu İnsan”eğitim programı 30-60 yaş arası sağlıklı yetişkinlerden oluşan 18 kişilik Deney grubuna uygulandı ve elde edilen veriler Sham (11 kişi) ve Kontrol (12 kişi) gruplarıyla karşılaştırıldı. Tüm gruplara ön-test ve son-test olarak, Oxford Mutluluk Ölçeği, İki Boyutlu Benlik Saygısı Ölçeği, Sürekli Umut Ölçeği ve Algılanan Stres Ölçeğİ kullanıldı. 8 hafta arayla tüm grup katılımcılarının EEG ile beyin aktiviteleri kayıt edilerek ön-test ve son-test verilerindeki değişim ve hemisferik asimetri indeksi değerlendirildi. Eğitimin uzun dönem etkisini görmek amacıyla 15 ay sonra Deney grubuna aynı ölçekler tekrar uygulandı. Deney grubunda eğitimin, mutluluk, benlik saygısı (kendini sevme ve öz yeterlilik) ve umut düzeylerinde anlamlı artışa ve önemli bir etkiye sahip olduğu ve 15 ay sonra bu etkinin devam ederek mutluluk, benlik saygısı, kendini sevme ve öz yeterliliğin anlamlı olarak arttığı görülmüştür. Sosyal aktiviteleye tabi tutulan Sham grubunda Deney grubuna kıyasla daha düşük olmakla birlikte sadece Oxford Mutluluk ölçeği puanlarında anlamlı bir artış görülmüştür. EEG bulgularında eğitimin, Deney grubunda beyin senkronizasyonunu arttırmakta anlamlı ve önemli bir etkiye sahip olduğu ayrıca hemisferik asimetri değerlendirmesinde Alfa dalgasının sol hemisferde baskın olduğu tespit edilmiştir. Sol hemisfer aktivite yüksekliğinin olumlu düşüncelerle ilişkili olması sebebiyle kişilerde olumlu zihin yapısını güçlendirdiği sonucuyla ilişkilendirilmiştir. EEG bulgularında Sham grubunda sadece Alfa ve Beta dalgalarında anlamlı bir artış gözlemlenmiştir. Hızlı dalgalardaki bu artış dikkat ve işleyen hafızanın artışı olarak yorumlanmıştır. Kontrol grubunda ölçeklerde ve beyin dalga boylarında anlamlı bir değişime rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Can happiness be trained? It is clear that increasing happiness at the individual and social level is an important factor for human well-being. From this point of view, the 8-week“Happy Human”training program supported by mindfulness and meditation practices was applied to the 18-person Experiment group consisting of healthy adults aged 30-60 and the data obtained were compared with the Sham (11 people) and Control (12 people) groups. In the study, Oxford Happiness Scale, Two-Dimensional Self-Esteem Scale, Trait Hope Scale and Perceived Stress Scale were applied to all groups as pre-test and post-test. Brain activities of all group participants were recorded with EEG as pre and post-tests. The obtained EEG datas evaluated in each group before and after 8 weeks, each group post-test datas compered with each other and also hemispheric asymmetry index were evaluated at all wavelengths. The same scales were applied to the experimental group again 15 months later in order to see the long-term effect of the training. In the Experimental group, it was observed that education had a significant increase and a significant effect on happiness, self-esteem (self-love and self-efficacy) and hope levels, and this effect continued after 15 months and happiness, self-esteem, self-love and self-efficacy increased significantly. Although it was lower in the Sham group compared to the Experimental group, only a significant increase was observed in the Oxford Happiness Scale scores. In EEG findings, it was determined that program had an significant and important effect on increasing brain synchronization in the Experimental group, and in the evaluation of hemispheric asymmetry, the Alpha wave was dominant in the left hemisphere. It has been associated with the result that dominant left hemisphere activity strengthens the positive mindset of people. In the EEG findings, a significant increase was observed only in Alpha and Beta waves in the Sham group. This increase in fast waves has been interpreted as an increase in attention and working memory. No significant change was found in any wavelength and scales in the control group.