Lojistik klinik syntax skorunun çift stent uygulanmış bifurkasyon lezyonlarında uzun dönem klinik sonuçlara etkisi: Rek merkez deneyimi
  1. Tez No: 646015
  2. Yazar: GÖKHAN DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERTÜRK, UZMAN SERKAN ASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: clinical outcome, coronary bifurcation stenting, logistic clinical SYNTAX score, percutaneous coronary intervention, risk stratification
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Klinik değişkenleri anatomik SYNTAX skoru (SS) ile birleştirerek geliştirilen lojistik klinik SYNTAX skorunun (log CSS), perkütan koroner girişim (PKG) sonrası 1 yıllık sonuçları tahmin etmede tek başına SS'den daha iyi performans gösterdiği gösterilmiştir. Bununla birlikte, bu skorun uzun vadeli sağkalımı ve önemli olumsuz kardiyovasküler olayları (MACE) tahmin etme yeteneği bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacı, koroner bifurkasyon lezyonlarında PKG uygulanan hastalarda log CSS'nin MACE gelişimi ile ilişkili olup olmadığını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Mayıs 2011 ile Ekim 2019 arasında PCI yapılan toplam 233 akut koroner sendrom hastası retrospektif olarak dahil edildi. Anatomik SS ve log CSS hesaplandı. Hastalar ROC analizi ile belirlenen kestirim değerine göre iki gruba ayrıldı. Log CSS değeri > 6 olan hastalar yüksek log CSS grubu (n = 56) ve ≤ 6 Log CSS değeri olanlar düşük log CSS grubu (n = 177) olarak tanımlandı. Log CSS'nin 2 yıllık MACE'yi tahmin etme yetenekleri değerlendirildi. Bulgular: Yüksek log CSS sahip hastaların %33,9'unda, düşük log CSS sahip hastaların %8,5'inde ve tüm hasta grubunun da %14,4'ünde MACE gelişmiştir (p < 0,001). Kaplan – Meier sağkalım analizinde, yüksek log CSS hastalarının uzun vadeli sağkalımı, düşük log CSS grubundakilerden önemli ölçüde daha düşüktü (Log rank p < 0.001). Çok değişkenli COX analizlerinde, yüksek log CCS (OR, 3,781; %95 CI, 1,706-8,377; p = 0,001) MACE'nin en güçlü bağımsız öngörücüsüydü.
Özet (Çeviri)
Aim: The logistics Clinical SYNTAX score (log CSS), developed by combining clinical variables with the anatomical SYNTAX score (SS), has been shown to perform better than the SS alone in predicting 1-year outcomes after percutaneous coronary intervention (PCI). However, the long-term survival and ability of this score to predict significant adverse cardiovascular events are unknown. The aim of this study is to evaluate whether log CSS is associated with the development of major adverse cardiovascular events (MACE) in patients undergoing PCI in coronary bifurcation lesions. Materials and Methods: A total of 233 patients with acute coronary syndrome who underwent PCI between May 2011 and October 2019 were retrospectively enrolled. Anatomical SS and log CSS score were calculated. The patients were divided into two groups according to the cut-off value determined by ROC analysis. Patients with log CSS value> 6 were defined as high log CSS group (n = 56) and those with log CSS value ≤ 6 were defined as low log CSS group (n = 177). Log CSS's ability to predict 2-year MACE was evaluated. Results: MACE occured in 33.9% of patients with high log CSS, 8.5% of patients with low log CSS, and 14.4% of the whole patient group (p < 0.001). In the Kaplan - Meier survival analysis, the long-term survival of patients with high log CSS was significantly lower than those in the low log CSS group (log rank p < 0.001). In multivariate COX analyzes, high Log CCS (OR, 3.781; 95% CI, 1.706 - 8.377; p = 0.001) was the strongest independent predictor of MACE. Log CSS was significantly better at predicting 2-year MACE development compared to the anatomical SS (log CSS, AUC: 0.710 (95% CI, 0.603 - 0.817), p < 0.001 and SS, AUC: 0.610 (95% CI). 0.503 - 0.717), p = 0.040). Conclusion: Log CSS combining clinical characteristics with the anatomic SS substantially better predict 2-year mortality than the SS alone. Log CSS has emerged as the strongest independent predictor of MACE and should be used for long-term risk stratification of patients undergoing PCI.