Akciğer rezeksiyonlarında torakotomi ve VATS yöntemlerinin karşılaştırılması comparison of thoracotomy and VATS techniques in lung resections
- Tez No: 646040
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖMER ÖNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, Akciğer rezeksiyonu, Torakotomi ve Uniportal VATS yöntemlerinin karşılaştırılması, Comparison of Thoracotomy and Uniportal VATS techniques, lung cancer, lung resection
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Günümüzde cerrahi rezeksiyon; küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) hastaları için en etkili tedavi yöntemi olmaya devam etmektedir. Bu çalışmanın amacı KHDAK de torakotomi ve video yardımlı torakoskopik cerrahi (VATS) ile akciğer rezeksiyonu uygulanan hastaların cerrahi sonuçlarını karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Materyal ve metod: 01.01.2018 – 01.01. 2020 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi AD'da KHDAK nedeniyle akciğer rezeksiyonu uygulanacak 30 hasta prospektif olarak değerlendirildi. Torakotomi uygulanan hastalar kas koruyucu torakotomi (KKT) grubu (n=15) ve uniportal VATS (U-VATS) uygulanan hastalar grubu (n=15) olarak sınıflandırıldı. Hastaların yaş, cinsiyet, sigara kullanımı, uygulanan cerrahi yöntem, operasyon süresi, operasyon esnasında kanama miktarı, cerrahi kesi uzunluğu, günlük göğüs tüpü drenaj miktarı, ameliyat sonrası postop 4. saat, 8. Saat, 12. Saat, 24. Saat ve 72 saatinde Visüel Analog Skala (VAS) kaydedildi. Ameliyat sonrası gelişen komplikasyonlar, hastanede yatış süresi kaydedildi. Bu parametreler istatistiksel analiz yapılarak her iki grup değerlendirmeye alındı. Bulgular: Her iki grup cerrahi süresi (p=0,658), introp kanama miktarı (p=0,475), çıkarılan LN sayısı (p=0,842) açısından karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit vii edilmedi. Cerrahi kesi uzunluğu grup U-VATS da (ortalama =3,6 cm) grup KKT ye göre (ortalama= 15,3 cm) anlamlı olarak düşük tespit edildi (p=0,01). Göğüs tüpü kalış süresi grup U-VATS da (ortalama 4,1gün), grup KKT ye göre (ortalama 6,93 gün) anlamlı olarak düşük bulundu (p=0,002). Uniportal VATS grubunun hastanede kalış süresi ortalama 5,13 gün; Torakotomi hastalarının ortalama hastanede kalış süresi 10,06 gün olarak hesaplandı (p=0,001). Hastanede kalış süresi ve ortalama tüplü gün sayısı hesaplanınca istatikstisel olarak Uniportal VATS grubunda anlamlı olarak düşük bulundu. Hastaların ağrı skorlarına postoperatif 4. Saat, 8. Saat, 12. saat, 48. Saat ve 72. saat olmak üzere 6 farklı zamanda değerlendirildi. VAS skorlaması sonuçları incelenirken; Torakotomi grubunda postop 24. Saatinde 1 kişi 2 puan, postop 48. saatte 2 hasta 2 puan; postop 72 saatte 3 hasta 2 puan verdiği görüldü. Uniportal VATS grubunda postop 4. saatinde 3 kişi 6-9 arasında puan vermişti. İstatiksel olarak Uniportal VATS da skor anlamlı olarak düşük hesaplandı. Sonuç: U-VATS de KKT ye göre kıyaslayınca; kesi uzunluğu, hastanede kalış süresi, tüplü gün süresi anlamlı olarak düşük bulundu. Her iki grup cerrahi süre, intraop kanma miktar, yapılan lenf nodu diseksiyonu sayısında karşılaştırılınca anlamlı farklılık saptanmadı. Akciğer rezeksiyonlarında Uniportal VATS tekniğinde açık tekniğe göre ağrı skoru çok daha düşüktür.
Özet (Çeviri)
Background: Surgical resection today; It remains the most effective treatment for non-small cell lung cancer (NSCLC) patients. The aim of this study is to evaluate the surgical results of patients undergoing NSCLC with thoracotomy and video-assisted thoracoscopic surgery (VATS) and lung resection. Material and Method: Between 01.01.2018 - 01.01.2020, 30 patients who underwent lung resection due to NSCLC in Erciyes University Faculty of Medicine, Department of Thoracic Surgery were evaluated prospectively. Patients who underwent thoracotomy were classified as group KKT (n = 15) and patients who underwent Uniportal VATS were classified as group U-VATS (n = 15). Patients' age, gender, smoking, duration of surgery, duration of operation, amount of surgery bleeding amount, length of surgical chest, daily chest tube drainage amount, postoperative 4th hours (h), 8th h, 12th h, 24th h and 72th h The Visual Analogue Scale (VAS) was recorded. Complications and length of hospital stay were recorded on the postoperative screen. These parameters were statistically analyzed and both groups were evaluated. ix Results: When the two groups were compared in terms of the duration of surgery (p=0,258), the amount of introp bleeding (p=0,275), and the number of LN removed (0,242), there was no statistically significant difference. Surgical incision length in group U-VATS (average = 3,6 cm) compared to group KKT (average = 15,3 cm) significantly lower. Chest tube stay time was significantly lower in group U-VATS (average 4,66 days) compared to group KKT (average 6,93 days). Average hospital stay of the Uniportal VATS group is 5,8 days. The average length of hospital stay of thoracotomy patients was calculated as 10,06 days (p=0.05). When the length of hospital stay and the average number of chest drain days were calculated, it was found statistically significantly lower in the Uniportal VATS group. The pain scores of the patients were evaluated at 6 different times as postoperative 4th hour, 8th hour, 12th hour, 48th hour and 72 hours. While examining the results of VAS scoring; In the thoracotomy group's person scored 2 points at the 24th hour of the postop. It was seen that 3 patients gave 2 points in 72 hours postoperatively. In the Uniportal VATS group, 3 people scored between 6-9 in the 4th hour of postop. Statistically, the score was significantly lower in Uniportal VATS. Conclusion: When U-VATS is compared with group KKT; The length of the incision, the duration of hospital stay, and the duration of the tube days were significantly lower. When the two groups were compared in terms of duration of surgery, amount of intraoperative bleeding, and number of lymph node dissection, no significant difference was found. In lung resections, the pain score is much lower in uniportal VATS technique than in the open technique.