Küçük hücreli akciğer kanserindeprognostik belirteçler, nötrofil lenfositoranı yeni bir belirteç olabilir mi?
  1. Tez No: 647821
  2. Yazar: PINAR ATAGÜN GÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL ARINÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: small cell lung carcinoma, survival, prognostic factors, neutrophil to lymphocyte ratio
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Kalp Damar Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
GİRİŞ: Kanser günümüzde en önemli sağlık sorunudur ve ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Dünyada kansere bağlı ölümlerin en önemli nedeni akciğer kanseridir. Küçük hücreli akciğer kanseri tüm akciğer kanseri olgularının %20-25'ini oluşturur.Küçük hücreli akciğer kanseri kliniği agresif seyreden mortalitesi yüksek bir akciğer kanseri tipidir.Bu nedenle tedavi yönetiminde prognostik faktörlerin yeri önem teşkil etmektedir. Artmış nötrofil/lenfosit oranının birçok kanser tipinde kötü prognoz ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmamızda küçük hücreli akciğer kanserli olguların klinik ve laboratuar bulgularını araştırmayı, hastaların üç yıllık takipleri sonucu yaşam sürelerinin ay olarak belirlenip, hangi belirteçlerin yaşam süresi ile ilişkili olduğunu saptamayı ayrıca nötrofil lenfosit oranının (NLR) küçük hücreli akciğer kanserli olgularda prognostik değerini araştırmayı amaçladık. GEREÇ-YÖNTEM: Retrospektif kohort çalışması olarak düzenlenen bu çalışmada Ocak 2008 - Aralık 2012 tarihlerinde Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde küçük hücreli akciğer kanseri tanısı alan 396 olgunun dosyaları incelendi. hastaların dosyaları incelenerek histopatolojik olarak küçük hücreli akciğer kanseri tanısı konulan 396 olgu çalışmaya alındı.Prognozu etkileyen demografik özellikler, klinik, histopatolojik, laboratuar ve tedavi parametreleri kaydedildi. Prognozu etkileyen klinik ve laboratuar verilerinin sağ kalım süresine etkileri Kaplan Meier analizi ile değerlendirildi. BULGULAR:Olguların 358'i (%90.4) erkek, 38'i (%9.6) kadındı ve ortanca yaş 59 (37-87) yıldı. Olguların 45'inde (%15.8) sınırlı hastalık, 239'unda (%84.2) yaygın hastalık mevcuttu. NLR ≥4 olan grupta ortanca yaş değeri, 65 yaş ve üzerindeki olgu sayısı ve ECOG performans skoru 3-4 olan olgu sayısı NLR
Özet (Çeviri)
Background:Currently, cancer is a major healthcare problem and one of the leading causes of mortality. Lung cancer is the most common fatal cancer in the world. About 20-25% of lung cancers patients are small cell lung cancers. Smallcell lung carcinoma has a high mortality rate among the other lung cancer types. Therefore, these prognostic factors have an important place in treatment management. High neutrophil to lymphocyte ratio (NLR) have been shown to be related to poor prognosis in several types of tumors.The aim of this study was evaluate the small cell lung cancer patients clinical and laboratory findings on admission, analysis of three years survival and prognostic factors especially the neutrophil to lymphocyte ratio. Methods:Between 2008 and 2012, the retrospective cohort study was done in Sureyyapasa Chest Diseases and Thoracic Surgery Training and Research Hospital and 396 cases of small cell lung carcinoma were examined. Patient demographic factors, tumor characteristics, treatment delivered, laboratory parameters which affecting the prognosis were reviewed. Kaplan-Meier survival curves were calculated to estimate survival rates. Results: 358 (90.4%) male and 38 (9.6%) female patients with median age of 59 (37- 87) years were included in the study. On admission; 45 (%15.8) patients had limited stage, 239 (%84.2) patients had extensive stage disease. Patients with NLR ≥4 had higher median age and bad ECOG performance score. Median overal survival for patients were 8.53 months. The median overall survival time were significantly worse in the NLR ≥ 4 group. Conclusion: Our study demonstrated that high NLR were significantly associated with a poor survival among patients for small cell lung carcinoma.