أثر إستخدام العصف الذهني في تعلم مهارة التعبير الكتابي باللغة العربية لدى طلاب صفوف الإعدادية مدينة أربيل أنموذجاً
Erbil'deki lise öğrencileri arasında Arapça yazılı anlatım becerisini öğrenmede beyin fırtınasının kullanılmasının etkisi - The effect of using brainstorming in learning the skill of written expression in Arabic among high school students in Erbil as a model
  1. Tez No: 647825
  2. Yazar: AZAD HAMAD ABDULLAH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULHADİ TİMURTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin fırtınası kullanımı, yazılı anlatım becerisini öğrenme, Arapça, lise öğrencileri, Brainstorming, learning the skill of written expression, Arabic language
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Araştırmanın önemi, yazılı deney becerisini, yeni öğretim yöntemi ile gelişmekte yansımaktadır. Bu da, geleneksel yöntem değil beyin fırtınası yöntemidir ki öğrencilerin yazılı deneyini öğrenmelerinde karşı karşıya kaldıkları zorlukları yenmekte yardımcı olacak. Ayrıca, öğrencilere olumlu katılım fırsatını sağlar, sorumluluklarını hissetmeyi öğretir. Çalışma, lise öğrencileri arasında beyin fırtınası kullanmanın Arapça yazılı anlatım becerisini öğrenme üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu amacı yerine getirmek için, çalışmadaki sorunlar aşağıdaki ana sorularda tanımlanmıştır: 1- Beyin fırtınası yönteminde, Arapça yazılı anlatım becerisini öğrenmekte baş vurulan metodun geçerliliğinin etkisi nedir? 2- Erbil şehrinde bulunan lise öğrencilerinin yazılı anlatım becerilerinin boyutları? Erbil Şehrindeki Eğitim Bakanlığı'na bağlı Özel Zhyar Lisesi'nde okuyan On Birinci sınıfta (40) öğenci, 2019-2020 akademik öğretim yılı araştrıma örneği olarak seçilmiştir. İnceleme iki gurup üzerinde gerçekleşmiştir: Birinci gurup, Arap Dili yazılı anlatımına dair deneysel grubu, ikinci grup ise kontrol grubu temsil etmektedir, bunun gayesi, özel sayım işlemlerine yardımcı olan üstün bilgileri elde etmektir. Sonuçlara, deneysel ve kontrol grubuna ait öğrenciler üzerinde uygulanan testler öncesi ve sonrası esas alınarak varılmıştır. Bu da, Arap Dili ders kitabında birinci ve ikinci bölümleri okuyan deneysel grubunun, beyin fırtınası yöntemini kulladığından dolayı, geleneksel yöntemleri ile iki bölümleri okuyan kontrol grubunu yenmiştir. Beyin fırtınasının yönteminin kullanışı, öğrencilerin yazılı becerisini öğretmesinde büyük katkı sağlamıştır. Çalışma ışığında, Arap dilinde yazılı anlatım becerisini öğrenmek için beyin fırtınası yönteminin ve modern öğretim yöntemlerinin kullanılması gerektiği önerildi, Zira öğrenci düşüncelerini aktif bir şekilde yazılı olarak anlatarak etkinliğe katılır. Çalışma, özellikle lise sınıflarındaki öğrenciler için tamamlayıcı modern öğretim yöntemlerini kullanarak yazılı anlatım becerisini öğrenmek ve Arapça ders kitaplarında yazılı anlatım becerisini öğrenmek için daha fazla alan ayırmak için programlar hazırlamanın gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The objective of the study: This study aims to identify the effect of using brainstorming on learning the skill of written expression in Arabic among high school students. So, to achieve this aim, the study problem is identified in the following main questions: 1. What is the effectiveness of the brainstorming method in learning the skill of written expression in Arabic? 2. What is the availability of written expression skills for high school students in Erbil? The materials and tools of the study: A list for measures the appropriate written expression skills for high school students - building a program based on using the brainstorming method. The method of the study: The researcher adopted the experimental approach. The study sample: The study sample consists of (40) students from the eleventh preparatory grade, from the Private Zhyar High school, which is affiliated to the Ministry of Education in Erbil City, for the academic year 2019-2020. The application of the study includes two units from the first semester of the Arabic language book, which represents the experimental group and the control group, to obtain the necessary information that helps in special statistical operations. The most important results of the study: The results proved that by applying the written expression test to each of the experimental and control groups students before and after the experiment. That there are statistically significant differences in favor of the experimental group, and this indicates the superiority of the experimental group students. They studied the first and third units of the Arabic language book, using the method of brainstorming on students of the control group. Who studied the two units by traditional methods. Moreover, this indicates that the use of the method of brainstorming helps students to learn the skill of written expression, which they have. The importance of the study: The importance of the study lies in the development of learning the skill of written expression by using a modern teaching method that helps them overcoming the difficulties of learning the skill of expression which is a method of brainstorming instead of the traditional method, and providing an opportunity for students to participate positively and feel responsible, and to continue research and generate ideas, phrases and sentences. The most important recommendations of the study: In the light of the study, the study recommended the need of using the method of brainstorming and modern teaching methods in learning the skill of written expression in the Arabic language, because it contributes to the development of written expression and the learner participates actively in it, which includes learning a meaningful and more survival and steadfastness. The study suggests the necessity of preparing programs to learn the skill of written expression using complementary modern teaching methods, especially for students in high school classes, and allocating more space in learning the skill of written expression in the Arabic textbooks.