Yetişkin bireylerde obsesif inanışlar ile aleksitimi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between obsessive beliefs and alexithymia in adult individuals
  1. Tez No: 648777
  2. Yazar: GÖKNUR GÜLDESTE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESRİN DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aleksitimi, Obsesif inanışlar, Üniversite öğrencisi, Alexithemia, obsessive beliefs, University student
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Obsesif inanışları etkileyen değişkenleri anlamak, yetişkin bireylere uygulanacak klinik müdahaleleri belirleme sürecinde önemlidir. Bu araştırmanın amacı; yetişkin bireylerin aleksitimi düzeyleri ile obsesif inanışları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma verileri Ocak-Mart 2020 tarihinde toplanmıştır. Çalışma örneklemi, İstanbul İlinde lisans eğitimi gören, rastgele örneklem seçimi ile belirlenen 18-26 yaş arası 246 erkek ve 104 kız öğrenci olmak üzere 350 katılımcıdan oluşmaktadır. Çalışmada katılımcılara Demografik Bilgi Formu, Toronto Aleksitimi Ölçeği ve Obsesif İnanışlar Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın betimsel istatistikleri analizinde; örneklem grubunun ortalama düzeyde obsesif inanışlara sahip olduğu, aleksitimik olmadıkları açıklanmaktadır. Araştırma sonucunda, Toronto Aleksitimi Ölçeği toplam puanı ile Obsesif İnanışlar Ölçeği toplam puanı arasında pozitif yönde yüksek şiddette ileri derecede anlamlı ilişki bulunmuştur. Toronto Aleksitimi Ölçeğinin alt boyutları olan duyguları tanımada güçlük, duyguları ifade etmede güçlük, dışa dönük düşünmenin obsesif inanışlar üzerinde anlamlı etkisinin olduğu, bu değişkenlerin obsesif inanışların %49'unu yordadığı görülmüştür. Toronto Aleksitimi Ölçeği toplam puanı ile Sorumluluk/Tehlike Beklentisi Alt Boyutu, Mükemmeliyetçilik/Kesinlik Alt Boyutu, Önem Verme/Düşünceleri Kontrol Etme Alt Boyutu toplam puanları arasında pozitif yönde yüksek şiddette anlamlı ilişki bulunmuştur. Duyguları Tanımlamada Güçlük Alt Boyutu toplam puanı ile Obsesif İnanışlar Ölçeği puanı, Sorumluluk/Tehlike Beklentisi Alt Boyutu puanı ile Mükemmeliyetçilik/Kesinlik Alt Boyutu puanı, Önem Verme/Düşünceleri Kontrol Etme Alt Boyutu puanı arasında pozitif yönde orta şiddette anlamlı ilişki bulunmuştur. Çalışmanın aleksitimi ve obsesif inanışlarla ilgili yapılacak araştırmalara ve klinik çalışmalara ışık tutması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Understanding the variables that affect obsessive beliefs is important in the process of determining clinical interventions to be applied to adult individuals. The aim of this study is to examine the relationship between the levels of alexithemia and obsessive beliefs of adult individuals. January-March 2020, the research data was collected. The study sample consisted of 350 participants including 246 male and 104 female students between the ages of 18-26, determined by random sample selection, who studied undergraduates in Istanbul. Demographic data form, Toronto alexithymia scale and obsessive beliefs scale were applied to the participants in the study. In the descriptive statistics analysis of the study, it was concluded that the sample group had an average level of obsessive beliefs and they are described as not alexithymic. As a result of the study, the total score of the Toronto alexithymia scale and the total score of the obsessive beliefs scale were found to be significantly higher in positive terms. It was observed that the lower dimensions of the Toronto alexithymia scale, difficulty in recognizing emotions, difficulty in expressing emotions, and outward thinking had a significant effect on obsessive beliefs, and these variables accounted for 49% of obsessive beliefs. A positive high intensity correlation was found between the total score of the Toronto alexithymia scale and the total scores of the responsibility/danger expectation sub dimension, the perfectionism/certainty sub dimension, the importance/control of thoughts sub dimension. A positive moderate correlation was found between the difficulty in defining emotions and the total score of obsessive beliefs scale, the responsibility/danger expectation and the perfectionism/certainty score, and the importance/control of thoughts score. The aim of the study is to shed light on the research and clinical studies on alexithymia and obsessive beliefs.