Otistik Spektrum Bozukluğu (OSB) tanısı alan bir çocuğun babası olmanın zorlukları
Difficulties of being the father of a with the diagnosisof Automatic Spectrum Disorders
- Tez No: 648826
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BALCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Otizm, Otizmle Yaşamak, Otizm ve Babalar, Autism, Living with Autism, Autism and Fathers
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmanın amacı; otistik bir çocuğun babası olmanın zorluklarını incelemektir. Yapılan araştırmaların çoğunlukla otistik bir çocuğun annesi ile yapıldığı ve baba ile yapılan araştırmaların yetersiz olduğu görüşü bu çalışmanın yapılması gerekliliğini ortaya koymuştur. Otistik bir çocuğa sahip aileler içinde annenin olduğu kadar babanın da çocukla ilgilenme aşamasında psikolojik süreçlerden geçtiği düşünülmektedir. Bu süreçlerin belirlenmesi alan yazına olumlu katkı sağlayacaktır. Araştırmanın evreni İstanbul'da yaşayan otistik çocuk sahibi babalar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise çalışma evreninden %95 güven aralığı % 0,5 düzeyinde hata payıyla hesaplanarak basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen İstanbul'da Beylikdüzü ilçesinde Beylikdüzü Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezindeki 100 otistik çocuğun babası oluşturmaktadır. Araştırma İstanbul Beylikdüzü İlçesinde Temmuz 2019 – Eylül 2019 tarihlerinde uygulanacaktır. Veri toplamada,“Sosyo-demografik Bilgi Formu”Depresyon Anksiyete ve Stres 21 Ölçeği (DASÖ 21), Sürekli Öfke Ölçeği (SLÖÖ) ve Öfke İfade Tarzı (Öfke-Tarz) Ölçeği kullanılacaktır. Elde edilen veriler, araştırmanın problemlerine uygun olarak, betimsel istatistiklerde; ortalama, standart sapma, yüzde, ölçümler arası anlamlı fark için; hipotez testlerinden T-Testi ve Varyans Anlizi (ANOVA); veriler parametrik teknikleri kullanmakta elverişli olmadığında testlerin non-parametrik karşılıkları Mann Whitney U-Testi ve Kruskal Wallis H- Testi; eğişkenler arası ilişkinin test edilmesinde, korelasyon tekniği ve değişkenler arası etkinin test edilmesinde regresyon tekniği kullanılarak IBM SPSS 22.0 paket programıyla analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; to examine the difficulties of being the father of an autistic child. The opinion that the researches were mostly conducted with the mother of an autistic child and that the researches with the father were insufficient revealed that this study should be done. It is thought that in families with an autistic child, the father as well as the mother undergoes psychological processes in the care of the child. Determining these processes will contribute positively to the literature. The population of the study consists of fathers with autistic children living in Istanbul. The sample of the study consists of the father of 100 autistic children in Beylikdüzü Special Education and Rehabilitation Center in Beylikdüzü district of Istanbul, which was selected by simple random sampling method and calculated with 95% confidence interval and 0.5% error rate from the study population. The research will be conducted in Istanbul Beylikdüzü District between July 2019 - September 2019. In the data collection,“Socio-demographic Information Form”Depression Anxiety and Stress 21 Scale (DASÖ 21), Continuous Anger Scale (SRSI) and Anger Expression Style (Anger-Style) Scale will be used. Obtained data, in accordance with the research problems, descriptive statistics; mean, standard deviation, percentage, for significant difference between measurements; hypothesis testing, T-Test and Analysis of Variance (ANOVA); When the data are not suitable for using parametric techniques, non-parametric equivalents of the tests will be analyzed by Mann-Whitney U-Test and Kruskal-Wallis H-Test, IBM SPSS 22.0 package program for testing inter-variable relationship, correlation technique and regression technique for testing inter-variable effect.