The impact of evidence-based collaborative reflection on in-service teachers' professional development and participation in PD practices
Kanıta dayalı ortak çalışmalı yansıtmanın hizmet içi İngilizce öğretmenlerinin mesleki gelişimine ve mesleki gelişim aktivitelerine katılımlarına olan etkisi
  1. Tez No: 649215
  2. Yazar: SABİRE PINAR ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN DİKİLİTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki Gelişim, Kanıta Dayalı, Ortak Çalışmalı Yansıtma, Professional Development (PD), Evidence-based, Collaborative Reflection
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu nitel araştırmanın amacı hizmet içi öğretmenlerin mesleki gelişim aktivitelerine katılımlarını etkileyen faktörleri tespit etmek ve kanıta dayalı ortak çalışmalı yansıtmanın mesleki gelişimlerine ve katılımlarına olan etkisini incelemektir. Mevcut çalışma, asenkron bir şekilde gerçekleşen ortak çalışmalı yansıtma üzerine yapılan pilot bir araştırmanın bulgularına dayanılarak tasarlanmıştır. Fenomenolojik bir yaklaşım içeren bu çalışmada yer alan altı katılımcı Türkiye'nin batısında yer alan özel bir üniversitede İngilizce öğretmenliği yapmaktadırlar. Veri toplama işlemi için katılımcılarla proje öncesi ve sonrası sözlü ve yazılı görüşmeler yapılmış olup, araştırmacının alan notlarından da faydalanılmıştır. Çıkan bulguların tematik analizi sonucunda öğretmenlerin mesleki gelişim aktivitelerine katılım konusundaki motivasyonlarını etkileyen üç faktör ortaya çıkmıştır. Bunlar öğretmenin bilgi eksikliği, herkese yönelik planlanan mesleki gelişim aktiviteleri ve yönetim tarafından desteklenmemeleridir. Kanıta dayalı ortak çalışmalı yansıtmanın ise hizmet içi öğretmenlerin mesleki gelişimlerine olumlu bir etkisi olduğu bulunmuş ve öğretmenlik uygulamaları konusunda farkındalık geliştirmelerini sağlayıp, içsel motivasyonlarını arttırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This qualitative research study investigates factors affecting in-service teachers' participation in professional development (PD) practices and the impact of evidence-based collaborative reflection (ECR) on their professional development and participation. It was designed based on the findings of a pilot project on the impact of asynchronous collaborative reflection on in-service teachers' attitudes towards professional development. The study followed a phenomenological approach and involved six in-service teachers of English working at a foundation university in the west of Turkey. Data was collected through pre- and post-interviews along with the researcher's field notes. After the thematic analysis of the findings, three main themes emerged as the factors affecting teachers' participation, which are teachers' lack of knowledge, 'one-size-fits-all' PD practices and lack of administrative support. The data also revealed that ECR impacted positively on these teachers' PD and participation by increasing awareness of teaching practices and intrinsic motivation towards teaching.