The impact of call on learners' engagement and building vocabulary through Quizlet
Quizlet aracılığıyla bilgisayar destekli dil öğreniminin öğrencilerin katılımına ve kelime gelişimine etkisi
- Tez No: 649237
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN DİKİLİTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Dil Öğrenimi, Öğrenci Katılımı, Kelime Öğrenimi, CALL, Learner Engagement, Vocabulary Learning
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Öğrencilerin eğitime katılımını sağlamak, İngiliz Dili Öğretimi de dahil olmak üzere çeşitli akademik alanlardaki öğretmenler için temel bir sorundur. Kelime öğrenimi açısından katılım, ikinci dil ediniminin önemli bir parçasıdır: öğrencilere, üst düzey katılım ve motivasyon sağlayan faaliyetler sağlanmalıdır. Aktif, rekabetçi ve işbirlikçi öğrenme eğilimlerini mümkün kılan en son dijital sistemler yaklaşımı öğrencileri hem sınıf ortamında hem de sınıf dışında dil öğreniminde fiziksel ve zihinsel katılımın yeni boyutlarını deneyimlemeye teşvik edebilir. Yeni bulunan dijital araçları kullanmaya yönelik aşırı bir heves olmasına rağmen, ders kitabı veya kâğıt esaslı bilgi kartları gibi geleneksel dil öğrenme yaklaşımlarına kıyasla bilgisayar destekli öğretim aracını kullanma konusunda öğrenci katılımına ilişkin çok fazla çalışma yapılmamıştır. 100 katılımcıdan oluşan bu çalışma, bilgisayar destekli dil öğreniminin öğrenci katılımı ve kelime gelişimi üzerindeki etkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmanın bulguları, bilgisayar destekli dil öğrenimi ile ilgilenen grubun eleştirel düşünme, üstbiliş, özgüven, yaratıcılık ve işbirliği, problem çözme katılımını kontrol grubuna göre önemli ölçüde geliştirdiğini göstermiştir. Ayrıca, her iki grupta da motivasyon alt ölçeğinin son test puanlarında anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır. Bütünüyle bilgisayar destekli dil öğrenimi ile ilgilenen grup kontrol grubuna kıyasla önemli ölçüde katılım seviyesini geliştirmiştir. Sonuçlar ayrıca üretken kelime bilgisi açsından bilgisayar destekli dil öğrenimi ile ilgilenen grubun kelime gelişimini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Providing learner engagement in education is a fundamental concern for the teachers across a variety of academic fields including English Language Teaching. In terms of vocabulary learning, engagement is a significant part of second language acquisition: the learners should be provided with the activities which ensure top levels of engagement and motivation. The latest digital systems approach which enables active, competitive and collaborative learning trends can possibly prompt the learners to experience new dimensions of physical and mental engagement in language learning both in and out of classroom environment. Although an extreme enthusiasm towards using newfound digital tools, there has not been many studies with regard to learner engagement in utilizing computer assisted instructional tool compared to traditional language learning approaches such as textbook or paper based flashcards. This study consisting of 100 participants aims to reveal the impact of computer assisted language learning on learner engagement in vocabulary learning. The findings of the study indicated that CALL engaged group significantly improved their critical thinking, metacognition, self-confidence, creativity and collaboration, problem solving in engagement compared to the control group. Additionally, it was found out motivation sub-scale in both groups demonstrated significant difference in their post test scores. In total, the CALL engaged group significantly improved their engagement level compared to the control group. The results also demonstrated that CALL engaged group built their vocabulary in terms of productive vocabulary knowledge.