Muhasebe denetiminde hata ve hileleri tespit ve önleme yöntemleri ve mali müşavirlerin bu konudaki bilinç ve tutumları
Methods of prevention and determination of errors and frames in accounting auditing, awareness and attitudes of financial advisers
  1. Tez No: 649718
  2. Yazar: ELANUR TÜRKER DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEZAİ TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Muhasebe Denetimi, Hata, Hile, Mali Müşavir, Accounting, Accounting Audit, Fault, Fraud, Financial Advisor
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
İşletmelerin büyümesi beraberinde bazı sorunları da getirmektedir. Bu sorunların başında, muhasebe bilgi sisteminde yapılan hata ve hileler gelmektedir. Özellikle hile türündeki bilgi yanlışlıklarının işletmelere giderek artan bir şekilde zarar vermesi, gerek muhasebe sürecinden sorumlu kişilerin gerekse de işletme yöneticilerinin çeşitli önlemler almasını zorunlu kılmıştır. Bu çalışmanın amacı, muhasebe denetiminde hata ve hilelerin tespit edilmesi ve önlenmesinde mali müşavirlerin, bilinç ve tutumlarını ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda İstanbul'da serbest çalışan mali müşavirlere yönelik anket çalışması uygulayarak tanımlayıcı istatistiklere göre değerlendirmeler yapılmıştır. Sonuç olarak mali müşavirlerin büyük bir kısmının denetim tecrübesi olmamasına rağmen, hata ve hilelerin önlenmesi konusunda gerekli bilince sahip olduğu ve konuyla ilgili yapılması gerekenleri bildikleri görülmüştür. Son olarak mali müşavirler açısından hilelerin tespit edilmesinin ve önlenmesinin hatalara nazaran daha önemli olduğu tutumsal olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The growth and expansion of businesses come together with some problems. The most significant ones are the errors and frauds made in the accounting information system. The growing impact of harms caused by information fraudulency on businesses has made it compulsory for both people responsible with accounting process and people in charge of businesses to take some various measures. The goal of this study is to present the awareness and attitude of financial advisers in prevention and determination of errors and frames in accounting auditing. For this purpose, a survey research has been conducted towards independent financial advisers living in Istanbul and evaluations were made according to definitive statistics. The results revealed that even though most of the financial advisers did not have auditing experience, they still had the necessary awareness for prevention and determination of errors and frauds and had knowledge about what to do in such a situation. Moreover, it has been detected that determination and prevention of frauds is more important than errors, attitudinally.