GaAs/AlGaAs polarization splitting directional couplers
GaAs/AlGaAs polarizasyon ayırıcı doğrusal çiftleyiciler
  1. Tez No: 65031
  2. Yazar: NASUHİ YURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA AYDINLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yönsel çiftleyiciler, polarizasyon ayırıcılar, dalga klavuzlayan aygıtlar, GaAs/AlGaAs çift heteroyapılar, çiftlenmiş kip kuramı, etkin indis hesapları. ıı, Directional couplers, polarization splitters, guided wave devices, GaAs/AIGaAs double heterostructure, coupled mode theory, effective index calculations for couplers
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Özet GAAS/ALGAAS POLARİZASYON AYIRICI DOĞRUSAL CİFTLEYİCİLER Nasuhi Yurt Fizik Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Atilla Aydınlı Ağustos 1997 Doğrusal çiftleyiciler tümlenmiş optik ve optoelectronikte kullanılan birçok optik dalga klavuzlayıcı aygıtların yapı taşlarıdır. Bugüne kadar anahtarlayıcı, dalgaboyu süzgeci, güç bölücü, dalga boyu multiplekser-demultiplekser olarak kullanılan çiftleyiciler gelecek nesil anahtarlayıcı ağlarının önemli elemanlarıdır. Polarizasyonun denetlenmesi ise optoelektronik bileşimlerin tümleştirilmesinde daha da esneklik sağlar. Bu tezde, GaAs/AlGaAs Polarizasyon Ayırıcı Yönsel Çiftleyicilerin tasarım, üretim ve karakter- izasyonu sunulmaktadır. Bu çalışmada GaAs/AlGaAs çift heteroyapılar kullanılarak 1.55 fim dalga boyunda çalışan ve TE ve TM polarize modları için farklı çiftlenme uzunlukları olan yönsel çiftleyiciler tasarlanmış ve üretilmiştir. Aygıtlar pasif olarak aynı giriş kapısından giren TE ve TM modlarını çıkış kapılarında ayırmaktadır. Dalga kılavuzları üzerine yerleştirilen metal elektrodlarla da polarizasyonun denetlenmesi mümkün olmaktadır.,
Özet (Çeviri)
Abstract GAAS/ALGAAS POLARIZATION SPLITTING DIRECTIONAL COUPLERS Nasuhi Yurt M. S. in Physics Supervisor: Prof. Dr. Atilla Aydınlı August 1997 Directional couplers are building blocks for many guided wave devices in integrated optics and optoelectronics. They have been used as switches, modulators, wavelength filters, power dividers, wavelength multiplexer-demultiplexers, and are important components for future switching networks. The ability to control polarization allows further flexibility in integration of optoelectronic components. In this thesis, we present our work on the design, fabrication and characterization of GaAs/AIGaAs polarization splitting directional couplers. We have designed a directional coupler operating at 1.55 fim wavelength using a GaAs/AIGaAs heterostructure, that have different coupling lengths for TE and TM polarized guided modes. The device passively separates the TE and TM polarized guided modes entering the device at the same input port, at the output ports. Metal electrodes placed on the waveguides allowed for control of polarization.