Adölesan idiyopatik skolyozda eğrilik fleksibilitesinin elektronik traksiyon masası grafileri ile değerlendirilmesi ve tedavideki etkinliği
Evaluation of curvature flexibility in adolescent idiopathic scoliosis with electronic traction table graphs and its efficacy in treatment
- Tez No: 650572
- Danışmanlar: UZMAN ÖNDER MURAT DELİALİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: adölesan idiyopatik skolyoz, esneklik, yatarak eğilme, traksiyon, adolescent idiopathic scoliosis, flexibility, supine bending, traction
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi IV. Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde 2005 ile 2009 yılları arasında adölesan idiyopatik skolyozlu 18 hasta çalışmaya katılmıştır. Preoperatif radyografik tetkikler; ayakta ön-arka grafi, supin eğilme grafileri ve kliniğimizde geliştirdiğimiz elektronik traksiyon masası yardımıyla elde edilen; longitudinal traksiyon, lateral itme ve longitudinal traksiyon+lateral itme grafilerinden oluşmaktadır. Çalışmanın amacı; elektronik traksiyon masası grafileri ve eğilme grafileri kullanılarak adölesan idiyopatik skolyozlu hastaların eğrilik esnekliğini karşılaştırmak ve ameliyat sonrası en iyi düzeltmeyi tahmin eden grafi tekniğini tespit etmektir. Major cobb açısı aritmetik ortalamaları; ayakta ön-arka, supin eğilme, longitudinal traksiyon, lateral itme, longitudinal traksiyon+lateral itme ve postoperatif grafiler için sırasıyla 54,67º, 41,72º, 35,11º, 30,89º, 25,39º ve 21,22º olarak bulunmuştur. Minor cobb açısı aritmetik ortalamaları; ayakta ön-arka, supin eğilme, longitudinal traksiyon, lateral itme, longitudinal traksiyon+lateral itme ve postoperatif grafiler için sırasıyla 34,00º, 27,89º, 20,89º, 30,00º, 18,00º ve 17,33º olarak bulunmuştur. Stepwise Multiple Regresyon Analizi kullanılarak; preoperatif radyografik tetkiklerden postoperatif düzeltme miktarını yordayabilen en iyi teknik tespit edilmeye çalışılmıştır. Longitudinal traksiyon + lateral itme grafisi esneklik oranlarının anlamlı şekilde düzeltme oranını tahmin edebildiği görülmüştür (F=36,35; p= .000). Birleşik korelasyon 0,83 olarak bulunmuştur. Longitudinal traksiyon + lateral itme grafileri ile major ve minor cobb açıları düzeltme indeksi % 100'e yakın bulunmuştur. Adolesan idiopatik skolyozda, ameliyat öncesi esneklik değerlendirmesi yapılırken hem traksiyon, hem rotasyon kuvvetlerini dengeleyebilecek bir tekniğe ihtiyaç vardır. Elektronik traksiyon masası kullanılarak; mevcut tekniklerin (supin eğilme, fulkrum bending, push-prone…) aksine traksiyon ve rotasyon kuvvetleri dengelenebilmektedir. Böylece; — Hasta ve yakınlarına ameliyat öncesinde; füzyon yapılacak saha net olarak belirtilebilmektedir. — Füzyon sahası mevcut tekniklerin aksine elektronik traksiyon masası yardımıyla, üst ve/veya alt vertebralardan daraltılabilmekte ve selektif füzyon güvenle uygulanabilmektedir. Hastalara daha fazla hareketli segmentle daha rahat yaşam sunulabilmektedir. — Anterior girişim gereksinimi azaltılarak, ameliyat süresi kısaltılmakta, morbidite azaltılmaktadır. — Güvenli posterior yaklaşım ile optimum korreksiyon, minimal komplikasyon, ve minimal dekompensasyon sağlanabilmektedir. Lenke ve King sınıflandırmaları, adelosan idiopatik skolyozlu hastaları gruplandırma da yeteri kadar güvenilir, anlaşılabilir ve birbirleri ile ilişki kurulabilecek sınıflandırma sistemleri değildir. Bizim önerimiz; iki sınıflandırma sisteminden sadece birini benimseyerek, ayakta ön-arka, ayakta yan ve longitudinal traksiyon+ lateral itme grafileriyle preoperatif hazırlık yapılmasıdır.
Özet (Çeviri)
Eighteen patients with adolescent idiopathic scoliosis admitted to Department of 4th Orthopaedics and Traumatology Clinics of Ankara Numune Training and Research Hospital between 2005 – 2009 had been included in this study. Preoperative radiographic evaluation was consisted of standing anteroposterior, supine bending, longitudinal traction, lateral push and longitudinal traction+ lateral push radiographs. These traction and push radiographs were performed by electronic traction table that had been newly designed in the Department of 4th Orthopaedics and Traumatology Clinics. The aim of this study was to compare the curve flexibility by using the electronic traction table radiographs and supine bending radiographs and to determine the radiographic technique which predicts the postoperative correction best in adolescent idiopathic scoliosis. The mean major cobb angles for standing anteroposterior, supine bending, longitudinal traction, lateral push, longitudinal traction+ lateral push and postoperative radiographs had been found 54,67º, 41,72º, 35,11º, 30,89º, 25,39º and 21,22º respectively. The mean minor cobb angles for standing anteroposterior, supine bending, longitudinal traction, lateral push, longitudinal traction+ lateral push and postoperative radiographs had been found 34,00º, 27,89º, 20,89º, 30,00º, 18,00º and 17,33º respectively. Stepwise multiple regression analysis was performed in order to estimate best technique to determining postoperatively corrected cobb angles depending on the preoperative radiographic evaluation. At the end of the analysis it had been seen that flexibility rate of longitudinal traction + lateral push graphies could predict the correction index best (F=36.35; p= .000). The correlation coefficient was 0.83. 134 By using longitudinal traction+ lateral push radiographs correction index of major and minor cobb angles had been found nearly100%. There must be a technique that can counterbalance the tractional and rotational forces while evaluating the preoperative curve flexibility in adolescent idiopathic scoliosis. It is possible to counterbalance these forces by using electronic traction table unlikely routinely used techniques (supine bending, fulcrum bending, push-prone etc.). By this way; — Fusion levels can be precisely told to the patients and relatives before the operation. — Fusion levels can be reduced proximally and/or distally by using electronic traction table unlikely routine techniques and selective fusion can be done safely. Comfortable life can be offered to the patients with more mobile segments. — By reducing necessity of anterior surgery, operation time and morbidity can be decreased. — Optimum correction, minimal complication and minimal decompensation can be achieved with safe posterior surgery. Both Lenke and King Classifications are not reliable, understandable or related with each other sufficiently classifying the patients with adolescent idiopathic scoliosis. We suggest that embracing one of the classification systems and preoperative evaluation should be done by using standing anteroposterior, standing lateral and longitudinal traction+ lateral push radiographs