Obez C57BL/6 farelerinde yağ metabolizmasında rol oynayan genlerin nesiller arası aktarımı ve bu genleri düzenleyebilecek miRNA'ların profillenmesı
Transgenerational inheritance of genes involved in lipid metabolism and profiling miRNA's that can regulate these genes in obese C57BL/6 mice
  1. Tez No: 650859
  2. Yazar: GÜZİDE ŞATIR BAŞARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CUMAOĞLU, PROF. DR. MİNOO RASSOULZADEGAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Epigenetik, miRNA, obezite, jenerasyon, kalıtım
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Ecz) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Obezite, gelişmekte olan ülkelerde yaygın olarak görülen metabolik sendrom hastalığı olarak kabul edilir. Obezite, özellikle tip 2 diyabet ve kronik hastalıklar için risk faktörlerinden biri olmakla beraber dünya çapında önemli bir mortalite ve morbidite nedenidir. mikroRNA (miRNA)'lar obezite ve obezite ile ilişkili hastalıklara bağlı metabolik anormalliklere katkıda bulunan adipoz doku, pankreas ve karaciğer olmak üzere farklı doku ve organların işlevlerini etkileyebilir. Adipoz dokudaki moleküler mekanizmaların aydınlatılması, obeziteye karşı ilaçların geliştirilmesi için yeni biyobelirteçlerin ve terapötik hedeflerin belirlenmesine yol açabileceğinden çok önemlidir. Paternal obezitede eşey hücrelerindeki epigenetik modifikasyonlar sonraki nesillere aktarılabilir ve yavrularda adipoz dokusunun yeniden düzenlenmesine neden olabilir. Bu çalışmada, yüksek yağlı diyet (YYD) ve normal diyet (ND) ile beslenen C57BL/6 erkek fareler ve ND ile beslenen sonraki nesiller (F1 ve F2) kullanılarak epididimal adipoz dokusunda nesiller arası düzenlenen biyobelirteçleri keşfetmek amacıyla qRT-PCR yöntemiyle miRNA'ların ve western blot yöntemiyle proteinlerin ifade seviyeleri araştırılmıştır. ND gruplarına kıyasla YYD ile beslenen farelerde adipojenik proteinlerin ifade seviyelerinin arttığı gösterilmiştir. Ayrıca miR-199a-5p ifade seviyeleri ise F1 ve F2 nesilleri YYD gruplarında ND gruplarına göre artmıştır. Bu durumun altında yatan kalıtsal mekanizma açıklığa kavuşturulmayı beklemektedir. Sonuçlarımız, yüksek yağlı diyetle indüklenen obezitede, yağ metabolizmasını etkileyen miRNA'ların paternal kalıtım üzerindeki rolünü anlamak için gelecekteki çalışmalara katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
Obesity is considered a common metabolic syndrome disease in developing countries. Obesity is one of the risk factors for type 2 diabetes and chronic diseases also it is an important reason of mortality and morbidity worldwide. microRNAs (miRNAs) may affect the functions of different tissues and organs, including adipose tissue, pancreas and liver which contribute to metabolic abnormalities associated with obesity and obesity-related diseases. Elucidation of the molecular mechanisms involved in adipose tissue is crucial as it may lead to the identification of new biomarkers and therapeutic targets for the development of anti-obesity drugs. In paternal obesity, epigenetic modifications in germ cells may be transmitted to next generations and cause remodeling of adipose tissue in offspring. In this study, we used male C57BL/6 mice fed with high-fat diet (HFD) and normal diet (ND), and their subsequent generations (F1 and F2) fed with ND and the expression levels of miRNAs by qRT-PCR and protein levels by western blot methods were used to explore biomarkers between generations in epididymal adipose tissue. Expression levels of adipogenic proteins have been shown to increased in HFD fed mice compared to ND groups. In addition miR-199a-5p expression levels were increased in F1 HFD and F2 HFD groups compared to their ND groups. Underlying hereditary mechanism remain to be clarified. Our results will contribute to future studies to understand the role of miRNAs that affect lipid metabolism on paternal inheritance in high fat diet induced obesity. Key words : Epigenetic, miRNA, obesity, generation, inheritance