Acil serviste renal kolik hastalarında standart tedaviye ilaveten ağrı yönetimi için önemli anatomik lokalizasyonlara intradermal steril su enjeksiyonu uygulanması
Intradermal sterile water injection administration to important anatomic localizations for pain management, in addition to standard treatment of renal colic patients at emergency service
  1. Tez No: 652024
  2. Yazar: AHMET ŞENOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDAL TEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, İlk ve Acil Yardım, Urology, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Renal kolik, intradermal su bloğu, blok uygulaması
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Acil Serviste Renal Kolik Hastalarında Standart Tedaviye İlaveten Ağrı Yönetimi İçin Önemli Anatomik Lokalizasyonlara İntradermal Steril Su Enjeksiyonu Uygulanması Renal kolik, üriner sistem hastalıkları acil servis başvurularının büyük bir kısmını oluşturur. Ağrı yönetimi bazen acil serviste uzayabilmektedir. Ağrı yönetiminde birçok ilaç ve uygulama şekli mevcuttur. Bu çalışmada intradermal steril su uygulamasının ağrı üzerindeki etkisini araştırdık. Hastalar daha çok şiddetli yan ağrısı olanlardan seçildi. Hastalara iki şekilde yaklaşıldı. Birinci grup hastalara ı.v deksketoprofen 10-15 dk içerisinde infüzyon şeklinde yapıldı. İkinci grup hastalara ise ı.v deksketoprofen 10-15 dk + intradermal steril su enjeksiyonu yapıldı. İntradermal steril su enjeksiyonunun fazla kullanılan ve çok bilinen bir yöntem olmamasına rağmen ağrı yönetiminde etkili olduğu sonuçlarına varıldı. Uygulama kolaylığı, düşük maliyet ve uygulandığı andan itibaren ağrı şiddetinin saniyeler içerisinde azalması acil serviste ciddi avantajlar ortaya çıkardı. İntradermal steril su enjeksiyonu ağrılı bir işlem olmasına rağmen hasta memnuniyeti açısından olumsuz bir etki oluşturmadı. Ek olarak intradermal steril su enjeksiyonu tek başına kullanıldığında bile ağrı yönetiminde etkili olduğu tespit edilmiştir. Hasta yanıtının hızlı ve taburculuk süresinin kısa olması dolayısıyla acil serviste kullanımının yaygınlaştırılmasını amaçladık. Ucuz olması, işlemin kısa sürede uygulanabilmesi, taburculuk süresinin kısa olması gibi avantajları tespit edildi. Bu avantajları düşünüldüğünde analjezik ilaç kullanımının azaltılabileceği ulaştığımız sonuçlarda biridir. Yan etki ve komplikasyon oranının düşük olması, nefrotoksik ve alerjik reaksiyonların olmaması diğer avantajlarıdır. Sonuç olarak intradermal su bloğu avantaj ve dezavantajlarıyla ele alındığında, renal kolik analjezik tedavisinde bir alternatif yöntem olarak düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Intradermal Sterile Water Injection Administration to Important Anatomic Localizations for Pain Management, In Addition to Standard Treatment of Renal Colic Patients at Emergency Service Renal colic and urinary system diseases constitute the majority of emergency room admissions. Pain management can sometimes be prolonged in the emergency room. There are many medications and application methods in pain management. In this study, we investigated the effect of intradermal sterile water application on pain. Patients were selected among those with more severe flank pain. Patients were approached in two ways. In the first group, iv dexketoprofen was administered as an infusion within 10-15 minutes. In the second group of patients, iv dexketoprofen 10-15 minutes + intradermal sterile water injection was applied. Although intradermal sterile water injection is not a widely used and well-known method, it was concluded that it is effective in pain management. The ease of application, low cost, and the reduction in pain intensity within seconds from the moment of application have revealed serious advantages in the emergency department. Although intradermal steril water injection was a painful procedure, it did not have a negative effect on patient satisfaction. In addition, intradermal sterile water injection has been found to be effective in pain management even when used alone. We aimed to increase its use in the emergency department in terms of its rapid response and shortening of discharge time. Its advantages such as being cheap, the procedure can be applied in a short time, and the short discharge time were determined. Considering these advantages, it is one of the results we have reached that the use of analgesic drugs can be reduced. Its other advantages are the low rate of side effects and complications and the absence of nephrotoxic and allergic reactions. In conclusion, considering the advantages and disadvantages of intradermal water block, it can be considered as an alternative method in renal colic analgesic treatment. Keyword: Renal colic, intradermal water block, block application