Cihanbeyli-Böğrüdelik Köyü Sibirya Tatarlarının müzikal kimliği: Diasporik yaklaşım
Musical identity of Siberian Tatars in the Cihanbeyli – Bogrudelik Village: Diasporic approach
  1. Tez No: 652120
  2. Yazar: ADEM KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RESUL BAĞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Böğrüdelik, Sibirya, Tatar, Müzikal, Kimlik, Böğrüdelik, Siberia, Tatar, Musical, Identity
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Sibirya'dan Anadolu'ya 1907 yılında göçeden Cihanbeyli – Böğrüdelik köyü Sibirya Tatarlarının; göç süreci, tarihi, kültürü, dili, dini çalışmamızın alanı içerisinde ele alınmıştır. Bu yerleşim yerinde yaşayan Sibirya Tatarlarının sosyokültürel yaşam içerisinde müzikal kimliği diasporik bakış açısıyla incelenmişti. Aynı kapsam içerisinde göçten önce ve sonraki süreçte yaşadıkları kültür etkileşimlerinin müzikal kimliğe etkileri ele alınmıştır. Dolayısıyla Sibirya Tatarlarının küyleri (şarkıları) derlenmiş bu bağlamda analiz edilmiştir. Sibirya Tatar kimliğinin özgün müziği olan küylerin etnik kimlik ve diaspora bağlantısı incelenmiştir. Bu alanda yaptığımız literatür taraması, gözlem, görüşme ve Cihanbeyli – Böğrüdelik köyünde yaptığımız alan çalışması sonucunda elde ettiğimiz küy örneklerinin, hece ölçüsü, kullanılan ses dizisi, ritimleri, müzik formu, küylerde geçen temalar araştırılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda Cihanbeyli – Böğrüdelik Köyü Sibirya Tatarları müzikal kimliğinin göçten sonrada varolan kültürlerini devam ettirmek için çaba gösterdiği gözlemlenmiştir. Yapılan bu çalışma, üç temel konu üzerinden tartışmaya açılmıştır. Bunlardan ilki 'diaspora' kavramı, ikincisi 'müzikal kimliğin aktarımı' bir diğeri ise 'etnisite' kavramıdır. Buna göre, ilk yaklaşım 'diaspora' bağlamında yapılan çalışmalardır. Bu bağlamda diasporik toplum olarak düşündüğümüz Cihanbeyli / Böğrüdelik köyü Sibirya Tatarları türkülerindeki göç süreci, yaşadıkları vatan özlemi incelenmiştir.“Cihanbeyli – Böğrüdelik Köyü Sibirya Tatarlarının Müzikal Kimliği: Diasporik Yaklaşım”adlı çalışma yaklaşık üç yıl süren inceleme, alan çalışması, literatür taraması, gözlem, katılımcı gözlem ve görüşmelere dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The migration process, history, culture, language and religion of the Cihanbeyli-Böğrüdelik village Siberian Tatars, who migrated from Siberia to Anatolia in 1907, are discussed within the scope of our study. The musical identity of the Siberian Tatars living in this settlement in the socio-cultural life was studied from a diasporic perspective. Within the same scope, the effects of cultural interactions on musical identity before and after migration were discussed. Therefore, the ballads (songs) of Siberian Tatars were compiled and analyzed in this context. Ethnic identity and diaspora connection of songs, which are the original music of Siberian Tatar identity, were examined. The syllable size of the song samples, the syllable size, the sound sequence used, the rhythms, the music form, the themes in the songs, which we obtained as a result of the literature review, observation, interview and field work we did in the village Cihanbeyli-Böğrüdelik, were investigated. As a result of the investigations, it has been observed that the musical identity of Siberian Tatars in Cihanbeyli-Böğrüdelik village has made an effort to maintain their culture that existed after the migration. This study has been opened to discussion on three main issues. The first of these is the concept of 'diaspora', the second is 'the transfer of musical identity' and the other is the concept of 'ethnicity'. Accordingly, the first approach is the studies conducted in the context of“diaspora”. In this context, the migration process in Cihanbeyli-Böğrüdelik village Siberian Tatars' songs, which we consider as a diasporic society, and their homesickness were examined.“The Musical Identity of Siberian Tatars in the Cihanbeyli-Böğrüdelik Village: The Diasporic Approach”is based on a three-year study, fieldwork, literature review, observation, participant observation and interviews.