Kronik periodontitisli obez hastaların farklı periodontal tedaviler sonrası biyokimyasal ve klinik olarak değerlendirilmesi
Obese patients with chronic periodontitis after different periodontal treatments biochemical and clinical evaluation
  1. Tez No: 652207
  2. Yazar: ELİF KÜBRA MEDİKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU KILIÇ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: kronik periodontitis, obezite, BKİ, leptin, leptin reseptörü, IL-6, rezistin, PTX-3, adiponektin, chronic periodontitis, obesity, BMI, leptin, leptin receptor, IL-6, resistin, PTX-3, adiponectin
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Obezite ve periodontal hastalık özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaşam kalitesini olumsuz etkileyen iki önemli hastalıktır. Son yıllardaki çalışmalar, her iki hastalıkta da enflamatuar komponentlerin mevcudiyeti hipotezinden hareketle, periodontal hastalık ve obezite arasındaki ilişkiye odaklanmaktadır. Periodontal hastalıkta dişeti oluğu sıvısında artış gösteren bazı parametrelerin obezitede de arttığı bilinmektedir. Periodontal hastalığın tedavisi sonucu bu parametrelerin değişimlerinin incelendiği birçok çalışma mevcuttur. Bu çalışmanın amacı klinik periodontal parametreler, dişeti oluğu sıvısındaki ve kandaki parametreler ışığında kronik periodontitis ve obezite arasındaki ilişkinin patofizyolojisi ve cerrahi olmayan periodontal tedavinin bu parametrelere etkisi ile ilgili yeni verilere ulaşmaktır. Çalışmamızda her grupta 20 birey olacak şekilde yaşları 35 ila 61 arası değişen, yüksek vücut kitle indeksine (≥30kg/m²) sahip obez kronik periodontitis hastalarının bulunduğu 2 grup oluşturulmuştur. Hastaların çesitli antropometrik ölçümleri (vücut ağırlığı, boy uzunluğu, BKİ, bel çevresi) alınmıştır. Hastalardan işlem öncesinde klinik periodontal verileri, kan ve DOS örnekleri alınmış, bir gruba tüm ağız dezenfeksiyonu, bir gruba da kadran tedavi yapılmıştır. Tedavi sonrası 3.ayda da klinik periodontal veriler, kan ve DOS örnekleri alınmıştır. DOS örneklerinde belirli leptin, leptin reseptörü, IL-6, adiponektin, rezistin ve PTX-3 ELİSA ile çalışılmıştır. Kanda ise glukoz, insülin, LDL, HDL, total kolesterol, TRG, PTH, Hs-CRP, ferritin ve sedimentasyon değerlerine bakılmıştır. İstatistiksel analizlerde SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Kan değerleri için gruplar arasında ve grup içerisinde başlangıç- 3.ay arasında glukoz, TRG, total kolesterol, LDL, HDL, insülin, PTH için fark yoktur. Ferritin için gruplar arasında fark yoktur ancak her iki grup için de grup içerisinde 3.ay değerleri başlangıçtan anlamlı derecede düşüktür. Sedimentasyon ve Hs-CRP için de gruplar arasında fark yok ama her iki grup için grup içerisinde başlangıç değerleri 3.ay değerlerinden anlamlı şekilde daha yüksektir. DOS parametrelerini incelediğimizde leptin, leptin reseptörü, adiponektin, IL-6 ve PTX-3 değerleri için gruplar arası fark yoktur ancak gruplar içerisinde başlangıç değerleri 3.ay değerlerine göre anlamlı derecede yüksektir. Rezistin için ise hem gruplar arası hem de grup içerisinde başlangıç – 3.ay değerleri arasında fark yoktur. Sonuç olarak; obeziteli kronik periodontitis hastalarına uygulanan iki farklı cerrahi olmayan periodontal tedavi prosedürlerinin klinik ve biyokimyasal analiz sonuçlarına göre anlamlı farka sahip olmadıkları gözlenmiştir. Her iki periodontal tedavi protokolü uygulaması sonrasında bazı parametrelerde düşüş sağlanırken bazı parametrelerde değişim olmadığı gözlenmiştir. Obezitenin en önemli belirteçlerinden leptinin farklı tedavi protokollerinden bağımsız olarak, periodontal tedavi ile düştüğü ve aynı zamanda enfeksiyon belirteci olan sedimentasyon ve Hs-CRP' nin de düştüğü gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Obesity and periodontal disease are two important diseases that negatively affect the quality of life, especially in developing countries. Recent studies focus on the relationship between periodontal disease and obesity, based on the hypothesis of the presence of inflammatory components in both diseases. It is known that some parameters that increase in gingival fluid in periodontal disease also increase in obesity. There are many studies examining the changes in these parameters as a result of the treatment of periodontal disease. The aim of this study is to reach new data about the pathophysiology of the relationship between chronic periodontitis and obesity in the light of clinical periodontal parameters, gingival fluid and blood parameters, and the effect of non-surgical periodontal treatment on these parameters. In our study, two groups of obese chronic periodontitis patients with a high body mass index (≥30kg / m²) aged between 35 and 61 were formed, with 20 individuals in each group. Various anthropometric measurements (body weight, height, BMI, waist circumference) of the patients were taken. Before the procedure, clinical periodontal data, blood and DOS samples were taken from the patients, whole mouth disinfection was performed in one group, and quadrant treatment was performed in another group. Clinical periodontal data, blood and DOS samples were collected in the 3rd month after treatment. Specific leptin, leptin receptor, IL-6, adiponectin, resistin and PTX-3 were studied in DOS samples. In the blood, glucose, insulin, LDL, HDL, total cholesterol, TRG, PTH, Hs-CRP, ferritin and sedimentation values were measured. SPSS 22.0 package program was used for statistical analysis. There was no difference between the groups for blood values and between the baseline and the 3rd month for glucose, TRG, total cholesterol, LDL, HDL, insulin, PTH. For ferritin, there was no difference between groups, but for both groups, the 3rd month values within the group were significantly lower from the baseline. For sedimentation and Hs-CRP, there was no difference between the groups, but the initial values within the group for both groups were significantly higher than the 3rd month values. When we examined the DOS parameters, there was no difference between the groups for leptin, leptin receptor, adiponectin, IL-6 and PTX-3 values, but the initial values within the groups were significantly higher than the 3-month values. For resistin, there is no difference between the initial and third month values both between and within the group. As a result; It was observed that two different non-surgical periodontal treatment procedures applied to patients with obesity chronic periodontitis did not have a significant difference according to the results of clinical and biochemical analysis. After the application of both periodontal treatment protocols, some parameters decreased, while some parameters did not change. It was observed that leptin, one of the most important markers of obesity, decreased with periodontal treatment regardless of different treatment protocols, and sedimentation and Hs-CRP, which are also indicators of infection, also decreased.