Adana İlinde primer kirleticilerin düzeyinin saptanması ve coğrafik bilgi sistemi ile SO2 dağılımının incelenmesi
The Investigation of primary pollutants levels and SO2 distribution by the geographic information system in Adana
- Tez No: 65383
 - Danışmanlar: PROF. DR. HUNAY EVLİYA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: Hava kirliliği, Primer Kirleticiler, Gauss Matematiksel Dağılım Modeli, Coğrafik Bilgi Sistemi, Air Pollution, Primary Pollutants, Gaussian Distribution Model, Geographic Information System. II
 - Yıl: 1997
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 123
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZÎ ADANA İLİNDE PRİMER KİRLETİCİLERİN DÜZEYİNİN SAPTANMASI VE COĞRAFİK BİLGİ SİSTEMİ İLE S02 DAĞILIMININ İNCELENMESİ YUSUF ZİYA HALEFOĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Prof.Dr. Hunay EVLİYA Yıl:...1997.., Sayfa:Jüri: Prof.Dr. Hunay EVLİYA : Doç.Dr.Halime PAKSOY : Doç.Dr.Birgül YAZICI Bu çalışmada Adana'daki primer kirleticilerin düzeyi saptanmıştır. Coğrafik Bilgi Sistemi yardımıyla, sanayi tesislerinde ölçülen emisyon ve baca verileri ile bir veri tabanı oluşturulmuştur. Gauss matematiksel dağılım modeli kullanılarak Adana'da sanayiden kaynaklanan S02 konsantrasyonu dağılımı haritası çıkarılmıştır. Model hesaplamaları için baca gazı emisyon miktarı, baca yüksekliği, rüzgar hızı, yönü, esme sıklığı ve atmosfer koşullan veri olarak kullanılmıştır. Gauss matematiksel modeli ile hesaplanan sonuçlar, daha sonra hava kirliliği yer ölçümü sonuçlan ile karşılaştırılmış ve sonuçların biribirine uygun olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlar değerlendirilerek, Adana'da endüstriden kaynaklanan S02 kirliliğinin Coğrafik Bilgi Sistemi ile dağılımı oluşturulmuştur. S02 kirliliğinin model çalışma ve yer ölçü sonuçlan ile uyumlu sonuçlar vermesi, Gauss Dağılım Modelinin doğruluğunu desteklemektedir. Ayrıca tüm kirletici parametrelerin meteorolojik faktörlerle ilişkisi de bu çalışmada irdelenmiştir. Sonuç olarak çevre kontrol programlarının hassas yörelerde uygulanabilmesi için, bu dağılım modelinin başarıyla yürütülebileceği ortaya konmuştur. Çalışmanın sonucunda insan ve çevre sağlığı açısında Adana'da on dört mahallenin risk altında olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS THE INVESTIGATION OF PRIMARY POLLUTANTS LEVELS AND S02 DISTRIBUTION BY THE GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEM IN ADANA YUSUF ZİYA HALEFO?LU ÇUKUROVA UNIVERSITY SCIENCE INSTITUE CHEMISTRY DEPARTMENT ADVISER : Prof.Dr. Hunay EVLİYA Year:...1997.., Page:Jüri : ProflDr. Hunay EVLİYA Doç.Dr. Halime PAKSOY Doç.Dr. Birgül YAZICI The level of primary pollutants in Adana has been investigated in this research work. By the help of GIS ( Geographic Information System ), a data base was created using the measured emmissions of the industries and stack parameters. The S02 distribution pattern origating from the industries has been obtained via Gaussian Distribution Model. For this Model study, rate of pollutant emission, stack height, wind speed, direction, frequency and atmospheric data have been utilized. The results estimated by the Gaussian Model and the measuremants of the pollutantsin the ambient air realized by the“ Mobile Gas Emission Station ”of the Ministry of Enviroment are relatively good in agreement. The data have been evoluated by the geographic information system a distribution map of SO2 pollution originating from industries has been produced. The model calculations of S02 pollutant yielded similar results which supported the accuracy of the Gaussian Distribution Model. The correlation between pollution and meteorological parameters has been clearly discussed. As a conclusion, it may be stated that the Distribution Model can be successfully applied for environmental control programmes in risky areas. Finally 14 district in Adana are found to be under risk, in terms of S02 pollution from environmental and human health oint of view.