The effectiveness of the internal control and internal audit in the banking sector of Afghanistan
Afganistan'ın bankacılık sektöründe iç kontrol ve iç denetimin etkinliği
  1. Tez No: 653897
  2. Yazar: SAYED BASIR AHMAD AYOUBI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGE EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç Denetimin Etkinliği, İç Kontrolün Etkinliği, Bankacılık sektörü, Effectiveness of internal Audit, Effectiveness of Internal Control, Banking sector
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma İstanbul Aydın Üniversitesi MBA programının tamamlanmasında mezuniyet aşamasında yazılmıştır. İç denetim günümüzde şirketlerin hedeflerine ulaşmalarını ve varlıklarını korumalarını sağlayan temel bir mekanizmadır. Mevcut iş dinamikleri neredeyse tüm büyük organizasyonlar için özellikle finansal kurumlar için başarılı iç kontrol yapılarının geliştirilmesini sağlamıştır. Finansal kurumlar, finansal, operasyonel ve likidite riskleri dahil olmak üzere çeşitli zorluklarla karşılaşırlar. Bu olağan durumları yönetmek, izlemek ve yeni bir iş ortamında daha iyi karşılık vermek için iç denetimi uygulamak zorundadırlar. Önemli finansal kurumlardan biri olan Bankacılık kurumlarının gün geçtikçe maruz kaldığı birçok risk vardır. Sorunsuz ve istikrarlı bir işleve sahip olabilmek, riskleri tespit etmek ve tedavi etmek için organizeye ve etkili bir kontrole ihtiyaç duyulmaktadır. Bankaların karşılaştıkları tüm sorunları çözemediklerini ve bu sorunları önemli ölçüde azaltmak için İç Denetim ve İç Kontrol Programlarını kullandıklarını vurgulamak oldukça önemlidir. Çalışmanın temel amacı, Afganistan'ın bankacılık sektöründe iç kontrol ve iç denetim sonuçlarının etkinliğine bakmaktır. Bu araştırmada hem betimsel ve kesitsel istatistik analiz ve testler kullanılmıştır. Çalışmanın verileri hem birincil veriler hem de ikincil kaynaklar kullanılarak toplanmıştır. İkincil kaynaklar mevcut çok sayıda kayıt ve kitaptan alınmıştır. Birincil veriler ise, rasgele örneklem ile 13 farklı banka çalışanından toplam 152 kişilik bir gruba (164 dağıtılmış ancak 152'si kullanılabilir niteliktedir) Çalışmanın bölgesi ise Afganistan'ın Herat eyaleti ile sınırlandırılmıştır. Çalışmanın İlk bölümünde de, anketin güvenilirliği analiz edildi ve Cronbach alfa değerinin 0.840 oldukça güvenilir bir değer olduğu belirlenmiştir. Bağımsız değişkenleri analiz etmek için ki-kare kullandım. Beş hipotezim oldu, ilki (iç kontrol tarafından sağlanan güvenlik) P değeri 0.013 olduğu için kabul edildi. P değeri 0.004 olduğu için (iç kontrole entegre politikalar, değişiklikler ve güncellemeler) ikinci hipotez kabul edilir. P-değeri 0.000 olduğu için (İç denetim bağımsızlığı) kabul edilen üçüncü hipotez. Dhipotezi (İç denetimde sorumlulukların, politikaların ve organogramın netliği) kabul edilir, çünkü P değeri 0.000'dir. son hipotez de (iç denetim içindeki belirli operasyonların tutarlılığı) kabul edilir, çünkü P değeri 0.000'dir.
Özet (Çeviri)
Internal audit (IA) has become a major and fundamental feature of companies to achieve their goals and protect their assets nowadays. Current business dynamics have made the development of successful internal control structures necessary for almost all large organizations. The banks are exposed to many risks every day and, for this reason, an organized and effective check is needed for the detection and treatment of risk so that its work can be smooth and stable. Financial institutions have different challenges, Fiscal, financial and liquidity threats included. In managing these ordinary circumstances, internal audits must be implemented and reciprocated better. In the current World, It is extremely important to stress that the financial authorities are unable to solve all their problems and to substantially reduce those issues by using internal audit and quality control systems. Main objective of the study was to look at the efficacy of internal control and internal audit results in Afghanistan's banking sector. The descriptive and cross-sectional analysis has been used for this study. The data are collected from both primary and secondary sources. Secondary sources were taken from numerous existing records and books. Primary data were collected from 13 bank employees with higher staff and employees using administered questionnaires. Samples are chosen randomly and about 164 employees from banks in Herat, Afghanistan. In the first part, we did analyze the reliability of the respondents and it was reliable since the Cronbach's alpha is 0.840 and it means high reliability. The second part in the analysis was descriptive by showing percentage and frequency. I have had two independent variables (Internal Audit and Internal control) and my questionnaire was in two-part one is about internal audit and another is about internal control. I used Chi-square to analysis the independent variables. I have had five hypotheses, the first one which is (The security provided by the internal control) accepted because P-value is 0.013. The second hypothesis which is (Policies, changes, and updates integrated into the internal control) accepted because P-value is 0.004. The third hypothesis which is (Internal audit independence) accepted because P-value is 0.000. The fourth hypothesis (Clarity of responsibilities, policies, and organogram in the internal audit) is accepted because Pvalue is 0.000. last hypothesis (The consistency of certain operations within the internal audit) is also accepted because P-value is 0.000.