Marka kişiliği unsurlarından marka cinsiyeti ve Ankara ilinde bir uygulama
Brand gender as a brand personality element and an application in Ankara city
- Tez No: 653965
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Yönetimi, Marka Kişiliği, Marka Cinsiyeti, Algı, Pazarlama, Brand, Brand Management, Brand Personality, Brand Gender, Perception, Marketing
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Günümüzün önemli kavramlarından marka, ticari, iktisadi, psikolojik, sanatsal, yasal vb. birçok farklı boyuta sahiptir. Marka yönetimi, bir girişimin hedeflerine ulaşmak için tüm bu boyutları da dikkate alarak stratejiler geliştirmesidir. Marka, yönetilen bir değerdir. Bütüncül bir terim olarak markanın, marka değeri, marka kimliği, marka kişiliği, marka cinsiyeti gibi alt kavramları vardır. Bu çalışmada, özellikle marka cinsiyeti kavramı incelenmiştir. vb421 kişiye bilgisayar destekli anket uygulanmış ve katılımcılara belirlenen sektörleri ve bu sektörlerin belli başlı markalarını hangi cinsiyette algıladıkları sorulmuştur. Anket verileri, IBM SPSS 22 (Statistical Package for Social Sciences) programıyla analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, çapraz tablo gibi tanımlayıcı istatistik yöntemleri kullanılmıştır. Hipotezlerin analizinde ki-kare testinden yararlanılmıştır. Çalışmanın sonunda, marka cinsiyeti algısını tespit etmenin pazarlama faaliyetleri açısından önemine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Brand as one of the important concepts of today has many different dimensions like commercial, economic, psychological, art, legal etc. Brand management is a strategy development activity for an enterprise to achieve its goals by taking into account these dimensions. Brand is a managed value. As an inclusive term, brand has some sub-concepts like brand equity, brand identity, brand personality, brand gender. In this study, especially the concept of brand gender was examined. With the empirical study conducted, consumers' perceptions of brand gender were measured. Respondents were asked in which gender they perceive the determined sectors and major firms of these sectors. Survey data were analyzed with IBM SPSS 22 (Statistical Package for Social Sciences) software. Descriptive statistical methods such as frequency, percentage, mean, standard deviation and crosstabs were used in the evaluation of the data. Chi-square test was used in the analysis of hypotheses. At the end of the study, the importance of determining brand gender perception has been mentioned in term of marketing activities.