Implementing class blog as a learning tool in English language teaching
Bir sınıf bloğunun İngilizce öğretiminde öğrenme aracı olarak kullanılması
- Tez No: 654230
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA YUMRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İngilizce öğrenme, ingilizce öğrenmede sınıf bloğu, öğrenme aracı, Learning English, class blog in learning English, learning tool
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Son yıllarda, eğitim alanında teknolojik gelişmelerin getirdiği faydalara şahit olmaktayız. Söz konusu gelişmeler tutumlarımızda, anlayışımızda, davranışlarımızda ve öğrenme- öğretme yöntemlerimizde de inkar edilemez değişimlere sebep olmuştur. Bu gelişmelerden fayda sağlayabileceğimiz ana kaynak internettir. Çünkü internet ortamında dil öğrenme ve öğretme adına sayısız materyal bulunmaktadır. Öğrencilerin dil çalışmaları yapması ve dil farkındalığı kazanması için özgün materyaller ve durumlar sunduğundan web teknolojileri yabancı dil öğrenme ve öğretiminde, önemli bir yere sahiptir. Bu faktör göz önünde bulundurulduğunda blog uygulamalarının sahip olduğu potansiyel dikkati çekmektedir. Söz konusu durumların ışığında, bu çalışma, uygulama esnasındaki süreçleri inceleyerek bir sınıf bloğunun yabancı dil öğretim aracı olarak nasıl kullanılabileceğini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma 2019 Eğitim- Öğretim yılının ikinci döneminde sekiz haftalık bir süreyi kapsayacak şekilde Fatsa Anadolu lisesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya onbirinci sınıfta okuyan onbeş adet öğrenci katılmıştır. Öğrenciler sınıf bloğu uygulamalarında, milli eğitim bakanlığı Anadolu liseleri müfredatını takip ederek, bakanlık tarafından temin edilen ders kitaplarındaki konu ve uygulamarı takip etmişlerdir. Uygulamalardan sonra değerlendirmeler, ön çalışma ve yarı yapılandırılmış açık uçlu cevap gerektiren görüşme formları kullanılarak yapılmıştır. Görüşme formlarına ek olarak, öğrencilerin bir dil öğrenme aracı olarak blog kullanılması konusunda tutumlarını ölçmek amaçlı anketler de uygulanmıştır. Elde edilen biligilerin analizine göre, blog uygulamalrının İngilizce öğretimi bakımından olumlu etkileri olduğu ve öğrencilerin kendi öğrenme sorumluluklarını üstlenmesi bakımından katkı sağlayarak yabancı dil öğrenme ve öğretme konusnda destek sağlayan bir unsur olduğu görülmüştür. Bir başka deyişle, öğrencilerin İngilizce öğrenmeye karşı motivasyonlarının artmasıyla sınıf bloğu uygulamaları arasında olumlu bir ilişki olduğu görülmüştür. Aynı zamanda öğrenciler de blok uygulamalarının dil ve iletişim becerilerine katkı sağladığını belirtmişlerdir. Buna bağlı olarak çalışma, blok uygulamalarının etkili bir öğrenme ve öğretme aracı olduğunu öne sürmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years we have been witnessing the benefits of the use of technological developments in educational contexts. These developments have caused undeniable changes in our attitudes, understandings, actions and ways of teaching and learning. Here, the main resource to gain favor from these improvements is the internet, because there are numerous amounts of materials available for language teaching and learning on the net. Foreign language teaching and learning seem to have a considerable place in web technology since it provides authentic materials and situations for students to practice the language and gain language awareness. Considering this fact, the potential of blogs draws the attention. In the light of these facts, the study examines the procedures involved in implementing the class blog as a teaching and learning tool in an EFL class by trying to find out the attitudes of students, towards using the class blog. The study was conducted at Fatsa Anatolian High School over an 8-week period in the second semester of the educational year of 2019. Fifteen eleventh- grade students participated in this study. The students followed the weekly programs of the Turkish National Education curriculum for the eleventh-class students studying at Anatolian High Schools by doing the activities in the book of the Turkish National Education Ministry within their class blog. After the treatment, the performances were analyzed based on pre-study interviews and semi-structured interviews, the researcher's field notes and a writing pre-test. The analyses of the data showed that classroom blogs may have positive effects on learning English and can be supportive in foreign language learning as the process motivates students to take responsibility for their own learning process. We also observed that the blogging activities help to enhance the students' language and communication skills. Therefore, the study suggests that the practice of blogging can be an effective learning and teaching tool.