The impact of online consumer reviews (OCR) on online consumers' purchase intention
Çevrimiçi tüketici değerlendirmelerinin (OCR) çevrimiçi tüketicilerin satın alma niyetine üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 654275
  2. Yazar: KALTHOUM DHAHAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARID HUSEYNOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Online Alışveriş, e-WOM, Online müşteri incelemesi, Satın alma niyeti, Güven, TAM, TPB, Algılanan Fayda, Algılanan Kullanım Kolaylığı, Algılanan Etkililik, Algılanan Keyif, Algılanan kontrol, Online Shopping, e-WOM, Online customer review, Purchase intention, Trust, TAM, TPB, Perceived usefulness, Perceived ease of use, Perceived enjoyment, Perceived effectiveness, Perceived control
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Çevrim içi tüketici yorumları (OCR) son zamanlarda hem işletmeler hem de müşteriler için herhangi bir ürün ve hizmet hakkında ihtiyaç duyulan bilgileri önceki tüketicilerin farklı deneyimleriyle elde etmek için çok önemli bir araç olarak biliniyor ve kabul ediliyor.Bu çalışma, çevrim içi tüketici yorumlarının Türkiye'deki çevrimiçi alışveriş sektöründe çevrim içi tüketicinin satın alma niyetine etkisini araştırdı. Bu çalışmada nicel araştırma tekniklerinden yararlanılmıştır. Çalışmanın birincil verileri, Likert tipi çevrim içi bir anket yoluyla toplanmıştır. Toplamda, çevrim içi alışverişe aşina olan 200 gönüllü katılımcı çalışma anketini doldurdu.Araştırmanın modeli, doğrulayıcı faktör analizi (DFA) ve yapısal eşitlik modeli (YEM) teknikleri yardımıyla analiz edilmiştir.Bu araştırmanın bulgularına göre Algılanan Fayda, Algılanan Kullanım Kolaylığı, Algılanan Etkililik ve Algılanan Keyif Güveni olumlu yönde etkileyen temel faktörler olarak kabul edilmektedir.Güven ayrıca, Algılanan Etkililik, Algılanan keyıf ve Satın Alma Niyeti arasındaki ilişkiye aracılık eder. Bu iki değişken yalnızca Güveni olumlu etkilemekle kalmaz, aynı zamanda Güven aracılığıyla satın alma niyetini olumlu ve dolaylı olarak da etkiler.Bu araştırmanın bulgusu, çevrim içi işletme sahipleri tarafından müşterilerinin deneyim düzeyini artırmak için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Online Consumer Reviews (OCRs) has recently been known and considered as a very important tool for both businesses and customers to get the information needed about any products and services through different experiences of previous consumers. This study investigated the impact of OCRs on online consumer's purchase intention in the online shopping sector in Turkey. In this study, quantitative research techniques were utilized. Primary data of the study was collected through a self-administered Likert type online survey. In total, 200 volunteer participants familiar with online shopping filled the study survey. The research model of the study was analyzed with the help of confirmatory factor analysis (CFA) and structural equational model (SEM) techniques.According to the findings of this research, Perceived Usefulness, Perceived Ease of Use, Perceived Effectiveness and Perceived Enjoyment are considered to be the main factors that positively influence Trust.Trust also, mediates the relationship between Perceived Effectiveness, Perceived Enjoyment, and Purchase Intention. These two variables not only positively influence Trust but also positively and indirectly influence the purchase intention through Trust. The finding of this research can be used by online business owners to enhance the experience level of their customers.