Eğitim sektöründe marka sadakatini etkileyen unsurlar
Factors affectiving brand loyalty in education sector
- Tez No: 654281
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYDA AYSUNA TÜRKYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Sektörü, Marka, Marka Sadakati, Hizmet Kalitesi, Education Sector, Brand, Brand Loyalty, Service Quality
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Günümüz dünyasında hizmet sektörü hızla gelişmekte ve ekonomide büyük çapta yer almaktadır. Artan rekabet koşullarında işletmeleri hem piyasada yer edinebilmek hem de karlılıklarını sağlamak adına müşterilerine en iyi düzeyde memnuniyet ve hizmet kalitesi sunmaktadırlar. Potansiyel müşterilerini elde tutmak ve tekrar hizmetlerin satın alınması adına hizmet veren işletmelerin güçlü bir marka olarak varlıklarını sürdürmeleri önem taşımaktadır. Güçlü markalar kendi değerleri ve farklılıklarını ortaya koyan işletmeler olarak ayırt edici özellikleriyle piyasada kendi varlıklarını sürdürebileceklerdir. Varlıklarını sürdürebilmeleri müşterileri ile kurdukları samimi duygular, bağlar ve kendilerinden söz ettirebilmeleriyle gerçekleşecektir. Bu açıdan marka sadakati konusu hizmet sektörü için önemli bir faktördür. Bu durum hizmet sektörlerinden biri olan eğitim sektöründe de geçerlidir. Eğitim, bireyin kişisel ve toplum içindeki yerini sağlamlaştıran en önemli hizmet arasındadır. Dünyada olduğu kadar Türkiye'de devlet okullarının yanı sıra, en iyi ve beklenen eğitim modelini pazarlamayı hedefleyen birçok işletme açılmaktadır. Eğitim sektöründe yer alan işletmelerin varlıklarını sürdürebilmeleri marka sadakatini oluşturmaları ile yakından ilgilidir. Bu tez çalışmasının amacı eğitim sektöründe marka sadakatini etkileyen unsurları tanımlayabilmektedir. Bu amaç doğrultusunda kolayda örnekleme yöntemiyle İstanbul ilinde yaşayan velilere anket ulaştırılmış olup, 191 katılımcıdan eksiksiz veri elde edilmiştir. Anket sonucunda elde edilen verilerin bulguları SPSS 25.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Eğitim kadrosu/çalışanlar, fiziksel olanaklar/yeterlilik, güven/güvenilirlik, fiyat, iletişim, ün/itibar, sahiplik değişkenlerinin marka sadakati ile ortaya konmuş ve marka sadakatinin üzerinde etkileri olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world, the service sector is developing rapidly and takes a large part in the economy. In the increasing competitive conditions, organisations offer their customers the best level of satisfaction and service quality, both in order to gain a place in the market and to ensure their profitability. It is important for businesses that serve to retain their potential customers and to purchase services again, to remain as a strong brand. Strong brands will be able to survive in the market with their distinctive features as businesses that reveal their own values and differences. The sustainability of their existence will be realized by their sincere feelings, bonds and the ability to speak up with their customers. In this respect, brand loyalty is an important factor for the service sector. This is also true for the education sector that is one of the most important service sectors. Education sector strengthens the individual's personal and community position. As well as the public schools in the world as well as in Turkey, many businesses are founded that aim to market the best and most demanding education model. The sustainability of the businesses in the education sector is closely related to brand loyalty. The purpose of this thesis study is to explain the factors that affect brand loyalty in the education sector. For this purpose, a questionnaire was delivered to the parents living in the city of Istanbul by convenience sampling method and complete data was obtained from 191 participants. The findings of the data obtained as a result of the survey were analyzed using the SPSS 25.0 package program. It was concluded that the education staff / employees, physical opportunities / competence, trust/ reliability, price, communication, reputation / prestige , ownership variables were related to brand loyalty and they had an impact on brand loyalty.