Sinnamoil sübstitüe yeni siklofosfazen bileşiklerinin kompozitlerinin hazırlanması ve elektriksel özelliklerinin incelenmesi
Preparation of sinnamoil substitute new cyclophosphazene composites, and investigation of electrical
  1. Tez No: 654442
  2. Yazar: LÜTFİYE SİRKA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ORHAN GÖRGÜLÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sinnamoil kalkon yapıları, fosfazen, hidrotermal, nanografen, Sinnamoyl chalcone structures, phosphasene, hydrothermal, nanographene
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tez çalışmasının ilk aşamasında 4'-hidroksiasetofenon ile sübstitüe benzaldehitler kullanılarak 3-(3-Metoksifenil)-1-(4-hidroksifenil)-prop-2-en-1-on (1a), 3-(2,4-Dimetoksifenil)-1-(4-hidroksifenil)-prop-2-en-1-on (1b), 3-(3,4-Dimetoksifenil)-1-(4-hidroksifenil)-prop-2-en-1-on (1c), 3-(2,4,5-Trimetoksifenil)-1-(4-hidroksifenil)-prop-2-en-1-on (1d), 3-(3,5-Diflorofenil)-1-(4-hidroksifenil)-prop-2-en-1-on (1e), 3-(3,5-Diflorofenil)-1-(4-hidroksifenil)-prop-2-en-1-on (1e), 3-(4-Kloro-2-florofenil)-1-(4-hidroksifenil)-prop-2-en-1-on (1f), 3-(4-Kloro-3-(triflorometil)fenil)-1-(4-hidroksifenil)-prop-2-en-1-on (1g) bileşikleri sentezlendi. İkinci aşamasında, 2,2,4,4-tetrakloro-6,6-bis[spiro(2',2“-dioksi-1',1”-bifenilil)]siklotrifosfazen (3) bileşiği hekzaklorosiklotrifosfazen (2) ve 2-2'-bifenol'ün reaksiyonu sonucu elde edildi. Üçüncü aşamasında ise 1(a-g) Bileşiklerinin 2,2,4,4- Tetrakloro-6,6- bis[spiro (2',2“-dioksi-1',1”-bifenilil)] siklotrifosfazen (3) ile reaksiyonları sonucu sinnamoil sübstitüe fosfazen bileşiklerinin sentezlendi. Yeni sentezlenmiş olan bileşiklerin yapıları IR, UV/VIS, 1H-NMR, 13C APT-NMR spektroskopileri ve MALDI-TOF kütle spektrometrisi ile karakterize edildi. Elde edilen fosfazen bileşikleri ağırlıkça %4 oranında grafenle katkılandı hidrotermal yöntem kullanılarak yeni grafen-fosfazen kompozitleri hazırlandı. Son aşamada ise hazırlanan bu kompozitlerin frekansa karşı ve sıcaklığın bir fonksiyonu olarak dielektrik sabitleri, dielektrik kayıp faktörleri, AC iletkenlikleri incelendi.
Özet (Çeviri)
In the first stage of this thesis, 3- (3-Methoxyphenyl) -1- (4-hydroxyphenyl) -prop-2-en-1-one (1a), 3-(2,4-Dimethoxyphenyl)-1- (4-hydroxyphenyl)-prop-2-en-1-one (1b), 3- (3,4-Dimethoxyphenyl) -1- (4-hydroxyphenyl) -prop-2-en-1-one (1c), 3- (2,4,5-Trimethoxyphenyl) -1- (4-hydroxyphenyl) -prop-2-en-1-one (1d), 3- (3,5-Difluorophenyl) -1- ( 4-hydroxyphenyl) -prop-2-en-1-one (1e), 3- (3,5-Difluorophenyl) -1- (4-hydroxyphenyl) -prop-2-en-1-one (1e), 3 - (4-Chloro-2-fluorophenyl) -1- (4-hydroxyphenyl) -prop-2-en-1-one (1f), 3- (4-Chloro-3- (trifluoromethyl) phenyl) -1- ( 4-hydroxyphenyl) -prop-2-en-1-one (1g) compounds were synthesized by reaction of 4'-hydroxyacetophenone and substituted benzaldehydes. In the second step, the 2,2,4,4-tetrachloro-6,6-bis [spiro (2 ', 2' '-dioxy-1', 1 '' -biphenylyl)] cyclotriphosphazene compound (3) was obtained by reaction of hexachlorocyclotrifosfazene (2) and 2-2'-biphenol. In the third stage, Synnamoyl substituted phosphazene compounds were synthesized by reaction of Compounds 1a-g and 2,2,4,4-Tetrachloro-6,6-bis [spiro (2 ', 2“-dioxy-1', 1”-biphenylyl)] cyclotrifosfazene (3). The structures of the newly synthesized compounds were characterized by IR, UV / VIS, 1H-NMR, 13C APT-NMR spectroscopy and MALDI-TOF mass spectrometry. New composites were prepared by hydrothermal method by adding the phosphazene compounds with graphene in certain proportions. In the last stage, dielectric constants, dielectric loss factors, AC conductivity conductivity of graphene composites were investigated as a function of frequency.