Sigara içen ve içmeyen bireylerin dişlerinde ağır metal birikimi ile periodontal hastalık arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between tooth heavy metal deposition andperiodontal disease in smokers and nonsmokers
  1. Tez No: 655825
  2. Yazar: MELTEM BAŞARAN ACAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM ZİHNİ KORKMAZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır metal, Icp-oes, Periodontitis, Sigara, Heavy metal, Icp-oes, Periodontitis, Smoking
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Ağır metaller hava, su, yiyecek gibi çeşitli yollarla vücutta birikimlere sebep olarak yaşamı tehdit etmektedir. Sigara da buna neden olan önemli faktörlerden biridir. Sigaranın periodontal hastalık üzerine olumsuz etkilerini gösteren çok sayıda çalışma mevcut olmasına rağmen sigaranın periodontal sağlık üzerine zararlı etkilerini tam olarak hangi mekanizma veya mekanizmalar ile gerçekleştirdiği henüz net değildir. Çalışmamızın temel amacı dişler üzerinde biriken ağır metallerin, sigaranın hastalık oluşturma potansiyeli ile ilişkisinin olup olmadığını ortaya çıkarmaktır. Materyal ve Metod: Çalışmamıza 43'ü kadın, 37'si erkek olmak üzere toplam 80 birey dahil edildi. Klinik muayeneler ve alınan anamnez sonuçlarına göre bireyler her grupta 20 örnek olacak şekilde 4 gruba ayrıldı. Hastaların PI, GI, SCD, SK ve KAS değerleri belirlendi. Ağır metal değerlerini ölçmek için hastaların çekim endikasyonu konulan dişleri toplandı. ICP-OES cihazı ile dişlerde biriken Cd, Pb, Ni, Cr, Al, Fe miktarları ölçüldü. İstatistiksel analiz için Kolmogorov-Smirnov, Student T, Mann Whitney U, One way ANOVA, Kruskall Wallis, Ki-Kare, Pearson ve Spearman testleri kullanıldı. Bulgular: Sigara Cd, Ni, Cr, Pb gibi ağır metallerin dişte tutulumunu arttırmaktadır. Pb hem sigara içen hem periodontitis olan gruplarda kontrol grubuna oranla yüksekti. Al değerleri diş yüzeyinde ölçülemeyecek seviyede düşüktü. Demir değerleri sigara içmeyen sağlıklı grupta yüksek bulundu. Krom ve demir kadınlarda kadmiyum ise erkeklerde daha yüksek bulundu. Kurşunla Pİ, Gİ, SK, SCD arasında ve nikel ile de Pİ arasında pozitif yönde korelasyon bulundu. Sonuç: Sigara diş yapısında periodonsiyuma toksik etkisi olabilecek bazı ağır metallerin birikimini arttırmaktadır. Bu nedenle periodonsiyumun rejeneratif ve reperatif potansiyelini etkilemesi olasıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Heavy metals threaten life by accumulating in the body via various sources as water,air and foods. Smoking is one of the important factors that causes this problem. Despite there is an abundant number of studies showing the detrimental effects of smoking on periodontal health, the mechanisms that cause these harmful effects is not clearly known yet. The main aim of our study is to discover whether heavy metal deposition on the tooth surface is related to the disease-causing potential of smoking. Materials and Method: Total of 80 individuals consist of 43 women and 37 men were included in this study. The participants were divided into 4 groups of 20 individuals each according to the results from clinical examination and anamnesis. Plaque index, gingival index, pocket depth, bleeding on probing and clinical attachment level were recorded clinically. The teeth indicated for extraction were collected. Cd, Pb, Ni, Cr, Al, and Fe depositions on teeth were measured by ICP-OES device. Kolmogorov-Smirnov, Student T, Mann Whitney U, One way ANOVA, Kruskal Wallis, Ki-Kare, Pearson, and Spearman tests were performed for the statistical analysis. Results: Smoking increases the accumulation of heavy metals such as Cd, Ni, Cr, and Pb. The Pb level was higher in both the smoking group and the periodontitis group, compared with the control group. Al levels were below the measurable detection limit on the tooth surface. Fe levels were found high in the non-smoking healthy group. Cr and Fe levels were found higher in women while Cd level was higher in men. Positive correlations were found between Pb and plaque index, gingival index, pocket depth and bleeding on probing; and also between Ni and plaque index. Conclusion: Smoking increases the deposition of some heavy metals that may have toxic effects on the periodontium. Therefore it is possible that smoking affects the regenerative and reparative potential of the periodontium.