Kardiyopulmoner baypas desteği ile izole koroner baypas cerrahisinde metilprednizolon kullanımının sistemik inflamatuvar yanıt sendromu üzerine etkileri
Effects of methylprednisolon on sistemic inflammatory distress syndrome in patients undergoing isolated coronary artery bypass grafting with cardiyopulmonary bypass
  1. Tez No: 656107
  2. Yazar: DERYA PEKEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL BEŞİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner Baypas, SİYS, Metilprednizolon, Cardiopulmonary bypass, Systemic Inflammatory Response Syndrome, Methylprednisolone
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
GİRİŞ: Kardiyopulmoner baypas' ın (KPB) Sistemik İnflamatuvarYanıt Sendromu'nu (SİYS) tetiklediği ve metilprednizolon' un kuvvetli bir antiinflamatuvar ajan olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada KPB desteği ile izole koroner baypas cerrahisi uyguladığımız yetişkin hastalarda profilaktikolarak verilen metilprednizolonun SİYS ve postoperatif klinik seyir üzerine etkilerini inceledik. METOD: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı' nda Ocak 2016 – Ağustos 2019 tarihleri arasında kardiyopulmonerbaypas desteği ile koroner baypas cerrahisi uygulanan hastalardan 543 hasta çalışmaya dahil edilmiş, metilprednizolon uygulanan (Vaka Grubu n = 302) ve metilprednizolon uygulanmayanlar (Kontrol Grubu n = 241) olarak iki gruba ayrılmıştır. Bu gruplar preoperatif, perioperatif ve postoperatif parametreler açısından karşılaştırıldı. BULGULAR: Demografik veriler açısından homojen olan gruplarda intraoperatifverileri incelendiğinde vaka grubunun baypas ve kros-klempsüresi (dk) kontrolgrubunaoranla istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p = 0.001). Yoğun bakım kalış süresi (gün); kontrol grubundaistatistikselolarakanlamlıyüksekbulundu(p = 0.003). Drenaj (cc); vaka grubunda kontrol grubuna oranla istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p = 0,001). SİYS görülme oranı kontrol grubunda vaka grubuna oranla istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p = 0,001). SONUÇ: Metilprednizolon kullanımı ile izole KABG hastalarında SİYS sıklığı azaltılabilmektedir. Postoperatif dönemde pek çok sisteme olan negatif etkilerini azaltmak açısından kalp damar cerrahisi kliniklerinin günlük pratiklerinde kullanılması tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: It is well-known that cardiopulmonary bypass (CPB) triggers systemic inflammatory response syndrome (SIRS) and methylprednisolone is a potent antiinflammatory agent. In this study we aimed to evaluate the effects of methylprednisolone on SIRS and postoperative outcomes of patients who under went isolated coronary artery bypass grafting (CABG) on CPB. METHODS: Five hundred and forty-three patients who underwent isolated CABG on CPB between January 2016 and August 2019 in our clinic were included to our study. Patients were divided into two groups: first group (casegroup) consists of 302 patients who received methylprednisolone, and second group (controlgroup) consists of 241 patients who didn't receive methylprednisolone intraoperatively. RESULTS: Two groups were homogeneous in terms of demographic characteristics. We found that CPB time and X-clamp time is significantly longer fort he case group than the control group (p=0,001). Length of intensive care unit stay is longer in the control group when compared to the case group p=0,003). The number of patient swith the diagnose of SIRS are significantly more in the control group than the case group (p=0,001). CONCLUSION: Frequency of SIRS can be reduced by using methylprednisolone in CABG patients. In order to lower the negative effects of SIRS in postoperative period, methylprednisolone is suggested to be used in daily practice of cardiac surgeons.