Geri Dön

The role of computer mediated communication tools and task repetition in developing EFL learners' speaking skills

Bilgisayar destekli eğitim ve tekrarlanan program uygulamasının öğrencilerin konuşma becerilerinin geliştirilmesindeki rolü

  1. Tez No: 656235
  2. Yazar: ELİF GÖKÇE BAYDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN DİKİLİTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109

Özet

Bu çalışmanın amacı,derse video ve ses kaydı olarak adapte edilen teknoloji destekli araçların ve benzer program uygulamasının öğrencilerin konuşma becerisindeki gelişme olan etkilerini araştırmaktır. Bu çalışma, teknoloji destekli araçların ve benzer program uygulamasının öğrencilerin konuşma performansları üzerindeki etkisini yapı, kelime bilgisi, anlama, akıcılık ve telaffuz olmak üzere beş alanda incelemeyi amaçlamaktadır. Buna ek olarak bu çalışma, öğrencilerin derslerine teknoloji destekli araçların ve benzer program uygulamasının adapte edilmesine karşı olan düşüncelerini de incelemektedir. Bu çalışma Türkiye'nin Marmara Bölgesi'ndeki bir devlet üniversitesinde gerçekleştirilmiştir. Toplamda 15 son sınıf öğrencisi bu çalışmada yer almıştır. Bulgular, dersleri video ve ses kaydı şeklinde teknoloji destekli araçlarla ve benzer program uygulaması ile işlemenin öğrencilerin hem skorlarına hem de bakış açılarına pozitif etkisi olduğunu göstermektedir. Çalışmada, teknoloji destekli eğitim ve benzer program uygulamasının en dikkat çekici etkisi yapı, anlama ve akıcılıkta gözlemlenmiştir. Buna karşın, en küçük etki kelime bilgisi ve telaffuzda görülmüştür. Katılımcıların görüşlerine geldiğimizde, hem olumlu hem olumsuz geri dönütler bulunmaktadır ancak genellikle öğrenciler duygusal ve zihinsel olarak konuşma performanslarında olumlu etki gördüklerini belirtmişlerdir. Bu bulgular, dersleri teknoloji destekli araçlarla ve benzer program uygulamasıyla zenginleştirmenin öğrenciler üzerinde duygusal ve zihinsel yönden pozitif etkisi olduğunu göstermiştir.

Özet (Çeviri)

The purpose of this study is to examine the effect of adapting CMC tools as videos and voice recordings and task repetition to the lessons on learners' speaking development. The study aims at finding the effect of CMC tools and task repetition on students' speaking performances under five fields: structure, vocabulary, comprehension, fluency and pronunciation. Moreover, the study also attempts to find out the learners' perceptions on having their lessons integrated with CMC tools and task repetition. The study has been done in a state university in the Marmara region in Turkey. In total, 15 senior students took part in this study. The findings demonstrated that supporting the lessons with CMC tools (videos, voice recording) and task repetition have positive effects on both the scores and the perceptions of the students. In this study, the most significant effects of CMC tools and task repetition were seen on fluency, comprehension and structure. However, the smallest effect was seen on vocabulary and pronunciation. When the perceptions of the participants were considered, there were both positive and negative feedbacks; but generally, students saw many positive effects on their oral performances considering emotional and cognitive perspectives. These findings indicated that supporting the lesson with CMC based tools along with task repetition has emotional and cognitive positive impacts on students.

Benzer Tezler

  1. Bilgisayar aracılı iletişimle örgüt kültürünün temel işlevleri arasındaki ilişki

    The relationship between primary functions of organizational culture and computer mediated communication

    MİLLİ SERDAR İKİKARDEŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    İşletmeMarmara Üniversitesi

    İşletme Bölümü

    YRD. DOÇ. DR. SALİM ATAY

  2. Mimari öncül örneklerin analizine dayalı veritabanlarının tasarım eğitiminde kullanımı

    Using databases based on analyses of architectural precedents in design education

    ÇİĞDEM CANBAY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GÜLEN ÇAĞDAŞ

  3. Emoji usage indifferentculturesa case study of Japan and theUnited States

    Başlık çevirisi yok

    AMİNE NUR SOYSAL

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2017

    İletişim BilimleriBournemouth University

    DR. ISABELLA REGA

  4. Online support application for oral communication skills course: A case study

    Sözlü iletişim becerileri dersinde çevrimiçi destek uygulaması: Durum çalışması

    SERCAN SAĞLAM

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2014

    Eğitim ve ÖğretimAnadolu Üniversitesi

    İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GÜL DURMUŞOĞLU KÖSE