İnstant sütlü kahve üretimi
Instant milk coffee production
  1. Tez No: 656614
  2. Yazar: EMİNE BAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnstant, sütlü, kahve, püskürtmeli kurutma, Instant, milk, coffee, spray drying
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Kahve, Dünyada ve Türkiye'de tüketimi son yıllarda önemli oranda artan bir sıcak içecek türüdür. Özellikle kahvenin sağlığa olumlu etkilerinin ortaya çıktığı çalışmalar yapıldıkça, tüketicilerin kahveye olan ilgisi artmaktadır. Süt bazlı olmayan ve çok yaygın olarak kullanılan kahve beyazlatıcıları; süt içermeyen ve süt yağı yerine hidrojene bitkisel yağ türleri içeren ürünlerdir. Doğal içerikli ürünlere olan talebin artışı göz önüne alınarak ve süt kullanılmadan beyazlatılan piyasada bulunan instant kahvelerin sağlık açısından olumsuz etkilerinin olabileceği düşünüldüğü için, bu tez çalışmasında yağsız süt, kahve ve asitlik düzenleyici içeren instant sütlü kahve üretiminin gerçekleştirilmesi denenmiştir. Denemelerde kahve oranları %5-%10-%15 olarak seçilmiş, süt içeren ve içermeyen olarak iki grup halinde tasarlanmıştır. Süt ve su ile hazırlanan sıvı karışımlar püskürtmeli kurutucu yardımıyla kurutularak, sıcak ve soğuk suda çözünebilen toz haline getirilmiştir. Elde edilen toz ürünlerde; mikroenkapsülasyon verimi, suda çözünürlük oranı, renk değerleri ve fizikokimyasal analizler gerçekleştirilmiştir. Mikroenkapsülasyon verimi %56,00 ile %83,75, suda çözünürlük oranı ise %83,02-%92,28 değerleri arasında bulunmuştur. Ürünlerde kahve miktarı arttıkça L* değeri azalmış a* ve b* değerleri ise artmıştır.
Özet (Çeviri)
Coffee, hot beverage in the world and is a kind of consumption increased significantly in recent years in Turkey. Consumers' interest in coffee increases especially as studies are conducted in which coffee has positive effects on health. Non-milk based and widely used coffee whiteners; They are products that do not contain milk and contain hydrogenated vegetable oils instead of milk fat. Considering the increasing demand for products with natural ingredients and it is thought that instant coffees that are bleached without milk may have adverse health effects in the market, in this thesis production of instant milk coffee with skim milk, coffee and acidity regulator has been tried. In the trials, the coffee ratio was chosen as 5%-10% -15%, and it was designed in two groups, with and without milk. Liquid mixtures prepared with milk and water were dried with the help of a spray dryer and turned into powder soluble in hot and cold water. In the powder products obtained; Microencapsulation efficiency, water solubility ratio, color values and physicochemical analysis were performed. Microencapsulation efficiency was found between 56.00% and 83.75%, and water solubility ratio between 83.02% and 92.28%. As the amount of coffee in the products increased, L * value decreased and a * and b * values increased.