Özel gereksinimli çocuk sahibi annelerin COVID-19 pandemi deneyimlerine ilişkin görüşlerinin incelenmesi
An investigation of the opinions of mothers who have children with special needs on their COVID-19 pandemic experiences
  1. Tez No: 657553
  2. Yazar: PINAR BAKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKTAY TAYMAZ SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19 pandemisi, özel gereksinimli çocuklar, özel eğitim, uzaktan eğitim, COVID-19 pandemic, children with special needs, special education, distance learning
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihinsel Engelliler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
2019 yılı Aralık ayı sonunda Çin'de ortaya çıkan yeni bir tür koronavirüsü 2020 yılı boyunca tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Hala devam etmekte olan pandeminin etkileri, pandemi bittikten sonra da devam edecek gibi görünmektedir. Bu araştırmada COVID-19 pandemisinde özel gereksinimli çocuk sahibi annelerin deneyimlerine ilişkin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla araştırmada anne görüşlerine göre, pandeminin kendileri üzerindeki etkileri, pandeminin çocukları üzerindeki etkileri, pandeminin günlük yaşamları üzerindeki etkileri, uzaktan eğitimin özel gereksinimli çocuklar ve anneleri tarafından nasıl deneyimlendiği ve benzer bir krizin yaşanması durumunda özel gereksinimli çocuklara ve ailelerine sunulabilecek hizmetlerin neler olabileceği, alt amaçlar olarak belirlenmiş ve ilgili yanıtlar aranmıştır. Araştırmanın katılımcıları İstanbul'da yaşayan ve özel gereksinimli çocuğu olan 11 anneden oluşmaktadır. Araştırma fenomenolojik desenin kullanıldığı nitel bir araştırmadır. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşmeler ile toplanmıştır. Veriler betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre özel gereksinimli çocuk sahibi anneler COVID-19 pandemisinden duygusal anlamda olumsuz etkilenmişlerdir. Anneler eğitsel, psikolojik ve maddi açıdan destek ihtiyacı duymuşlardır. Pandemi döneminde özel gereksinimli çocuklar duyuşsal ve davranışsal problemler göstermişlerdir. Özel eğitimden mahrum kalmak çocukların kaydettikleri ilerlemeyi kaybetmelerine ya da annelerin çocuklarının eğitimi ile ilgili kaygılanmasına neden olmuştur. Anneler, yetkililer tarafından önerilen önlem ve kurallara uymuştur. Anneler özel gereksinimli çocukları için yüzyüze eğitimi gerekli gördüklerini ve uzaktan eğitimin kendilerini ve çocuklarını zorladığını paylaşmışlardır. Pandemi döneminde ev içinde anneler ağırlıklı olarak öğretmenlerin gönderdikleri ödevlere zaman harcamışlar ve çocuklarıyla oyun oynamışlardır. Annelere göre COVID-19 benzeri bir krizin yaşanması halinde özel gereksinimli çocukların eğitsel ihtiyaçları yapılacak düzenlemelerle karşılanmaya devam edilmelidir. Benzer bir durumda gerekli düzenlemelerle ailelere psikososyal destek ve sağlık hizmetleri sunulmalıdır. Araştırmada bulgular doğrultusunda yasa koyuculara, uygulamaya ve ileri araştırmalara yönelik önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
A new type of coronavirus that emerged in China at the end of December 2019 has affected the whole world throughout 2020. The effects of the ongoing pandemic seem to continue after the pandemic is over. In this study, it is aimed to investigate the opinions of mothers who have children with special needs on their COVID-19 pandemic experiences. For this purpose, according to the mothers' opinions; the effects of the pandemic on themselves, the effects of the pandemic on their children, the effects of the pandemic on their daily lives, how distance education is experienced by children with special needs and their mothers, and what services could be offered to children with special needs and their families in case of a similar crisis have been determined as sub-objectives and relevant answers have been sought. The participants of the study consist of 11 mothers who live in Istanbul and have children with special needs. The research is a qualitative research utilizing phenomenological design. The research data were collected through semi-structured interviews. The data were analyzed by descriptive analysis method. The findings of the research show that the mothers of children with special needs were emotionally affected by the COVID-19 pandemic. Mothers were in need of educational, psychological and financial support. During the pandemic, emotional and behavioral problems were experienced by children with special needs. The lack of special education resulted in the loss of children's progress or increase in the anxiety of mothers about the educational needs of their children. Mothers have followed the precautions and rules recommended by the authorities. Mothers shared that they found face-to-face education essential for their children with special needs and distance education was challenging for them and their children. During the pandemic, mothers mainly spent time doing the works assigned by teachers and played with their kids. According to mothers, in case of a crisis similar to COVID-19, the educational needs of children with special needs should continue to be met through regulations. In a similar situation, psychosocial support and health services should be provided to families with the necessary regulations. In the research, suggestions for legislators, practice, and further research were included in line with the findings.