Geri Dön

Christine Nostlinger ile Miyase Sertbarut'un çocuk romanlarının karakter çerçeveleri açısından incelenmesi

Examing the characters in children's novels of Miyase Sertbarut and of Christine Nöstlinger

  1. Tez No: 658000
  2. Yazar: SELCEN KIRITOĞLU ÖZDİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT SEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimin Kültürel Temelleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250

Özet

Bu araştırmada Miyase Sertbarut ile Christine Nöstlinger'in çocuklara seslenen altışar romanı karakter çerçeveleri açısından incelenmiştir. Miyase Serbarut ve Christine Nöstlinger'in çocuk romanlarında geliştirilen karakter çerçevelerini, içerik çözümlemesi yöntemi kullanılarak inceleyen bu araştırma, tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Belirlenen evren içerisinden incelenecek kitaplar belirlenirken“amaçlı örnekleme”yapılmıştır. Bu modelde seçim için önemli olduğu düşünülen ölçütler belirlenir. Bu çalışmanın ölçütleri, araştırmanın genel ve alt amaçlarına uygunluğudur. Çalışmanın genel amacı Miyase Sertbarut ve Christine Nöstlinger'in çocuk romanlarının karakter çerçevelerinin incelenmesidir. Bu bağlamda alt amaçlar olarak da“Romanlardaki baş kişiler ve yan kişiler kimdir? / Romanlarda karakterler nasıl geliştirilmiştir? / Romanlardaki karakterler hangi özelliktedir? / Karakterler, yaşam gerçekliğini ve çocuk gerçekliğini yansıtmakta mıdır? / Karakterler, çocuğun eşduyum kurabileceği özellikler taşıyor mu? / Yapıtlardaki karakter çerçevelerinin benzerlikleri / farklılıkları nelerdir?”sorularına yanıt aranmıştır. Bu amaçla her bir alt amaca yönelik tablolar oluşturulmuştur. Her bir kitap, çocuk ve yetişkin her karakteri içerecek şekilde bu tablolara göre incelenmiş ve elde edilen veriler iki yazarı genel olarak karşılaştıracak şekilde düzenlenip yorumlanmıştır. Yapılan incelemelerden elde edilen sonuçlara bakıldığında, her iki yazarın da çocuk edebiyatı yapıtlarının karakterlerinin çocukların eşduyum (özdeşim, empati) kurabileceği kahramanlar olarak kurgulandığı, karakterlerin davranış ve eylemleriyle sıklıkla geliştirildiği, geliştirilen karakterlerin yaşam gerçekliğine ve çocuk gerçekliğine uygun olduğu belirlenmiştir. Bütün bunların ışığında iki yazarın da yapıtlarında benzerlikler olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Özet (Çeviri)

In this study, Miyase Sertbarut and Christine Nöstlinger's six novels addressing children were examined in terms of character frames. This research is a descriptive research designed as a content analysis method.“Purposeful sampling”was used in determining the books to be examined from the determined universe. In this sampling, the criteria considered important for selection are determined. The extent of this study is compliance with the general and sub-objectives of the research. The aim of the study is to examine the character frames of children's novels by Miyase Sertbarut and Christine Nöstlinger. In this context, as sub-objectives“Who are the heroes and assistant heroes in novels? / How are characters developed in novels? / What are the characters in the novels? Do the characters reflect the reality of life and the reality of the child? • Do the characters have characteristics that the child can identify with? What are the similarities / differences between character frames in the works?”For this purpose, tables for each sub-purpose have been prepared. Each book is examined according to these tables, including each character of children and adults, and the data obtained are arranged and interpreted to compare the two authors in general. When the results obtained from the examinations were examined in general, it was determined that the characters of both authors' children's literature works were designed as heroes that children could identify, they were developed with the behavior and actions of the characters frequently, and the characters developed were compatible with the reality of life and child reality. In the light of all these, it is concluded that there are similarities in the works of both authors.

Benzer Tezler

  1. Miyase Sertbarut ile Christine Nöstlinger'in romanlarının yapılandırmacı yaklaşım açısından değerlendirilmesi

    Miyase Sertbarut with Christine Nöstlinger evaluation of the novels in terms of the constructive approach

    REMZİYE GÜZEL DEMİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Eğitim ve ÖğretimMersin Üniversitesi

    Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ESMA DUMANLI KADIZADE

  2. Christine Nöstlinger'ın 'Ilse Ist Weg' ve Muzaffer izgü'ün 'Kaçak Kız' adlı romanlarında birinci çocuk psikolojisi

    The psychology of the first child in 'Ilse Ist Weg' and'Kaçak Kız' novels

    MELEK ÖZTATAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Batı Dilleri ve EdebiyatıGazi Üniversitesi

    Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF KENAN ÖNCÜ

  3. Christine Nöstlinger'in seçilmiş kitaplarıyla kurgulanan yaratıcı drama etkinliklerinin yazma becerisine etkisi

    The effect of creative drama activities based o0n Cristine Nöstlinger's choosen books

    LÜTFİYE AYÇA ÇELİKBAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Eğitim ve ÖğretimAnadolu Üniversitesi

    Eğitimde Drama Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ALİ ÖZTÜRK

  4. Kindererziehung bei Christine Nöstlinger und Gülten Dayıoğlu (Am Beispiel der Werke 'Konrad oder das Kind aus der Konservenbüchse' und 'Fadiş')

    Christine Nöstlinger'in 'Konrad ya da Konserve Kutusundan Çıkan Çocuk' ve Gülten Dayıoğlu'nun 'Fadiş' eserlerinde çocuk eğitimi

    EVRİM KADIOĞLU

    Yüksek Lisans

    Almanca

    Almanca

    2007

    Alman Dili ve EdebiyatıOndokuz Mayıs Üniversitesi

    Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUSTAFA ÇOLAK