Biyoteknoloji konusunun öğretiminde argümantasyona dayalı etkinliklerin etkisi
The effect of argumentation based activities in teaching of biotechnology
  1. Tez No: 658780
  2. Yazar: SİBEL ÇİÇEK ALTUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ARTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: argümantasyon, biyoteknoloji, 8. sınıf öğrencileri, argumentation, biotechnology, 8th grade students
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Teknolojideki gelişmeler ile biyoteknolojinin önemi de her geçen gün artmaktadır. Yenilenen Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı‟nın günümüz şartlarına göre güncellenmesi nedeniyle çalışmanın argümantasyona dayalı etkinliklerle yapılması çalışmanın özgünlüğü bakımından önemlidir. Bu çalışmada, biyoteknoloji konusunun öğretiminde argümantasyona dayalı etkinliklerin etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma, Van ilinde bulunan bir ortaokulda öğrenim gören 9 kız, 12 erkek olmak üzere 21 kişilik 8. sınıf öğrencilerinden oluşan bir şubede yürütülmüştür. Çalışmada karma yaklaşım kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Biyoteknoloji Bilgi Anketi(BİBA), Biyoteknoloji İlgi Anketi (BİA), argümantasyona dayalı etkinliklerin öğretiminde öğrencilerin görüŞlerini tespit etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen Mülakat Formu kullanılmıştır. Çalışmanın nicel verileri ,“Biyoteknoloji Bilgi Anketi (BiBA)”ve“Biyoteknoloji İlgi Anketi (BĠA)”, nitel verileri ise“Yarı yapılandırılmıŞ mülakat formu”ile toplanmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler normal dağılım göstermediğinden non-parametrik (parametrik olmayan) testlerden Wilcoxon Signed Ranks testi uygulanmıştır. Nitel veriler ise içerik ve betimsel analize tabi tutularak analiz edilmiştir. Argümantasyon temelli etkinliklerle biyoteknoloji konusunun öğretiminde öğrencilerin biyoteknolojiye yönelik bilgilerinde , biyoteknolojiye yönelik ilgilerinde ve biyoteknolojiye yönelik görüşlerinde olumlu yönde katkı sağlamıştır. Öğrencilerin derse aktif katılımlarında, argümantasyon sürecinde bilgilenmeleri, tartışmalara katılma isteklerinde, argüman oluşturma süreçlerinde, biyoteknolojiye yönelik yaratıcı düşünebilmeleri sağlanmıştır. Bu bilgiler ışığında öğrencilere Fen Bilimleri konularını daha anlamlı öğretebilmek için somut ifadelere yer veren, öğrencileri aktif kılan etkinliklerle ders saati artırılarak etkinlik temelli kazanımlara yer verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
With the advances in technology, the importance of biotechnology is increasing day by day. Since the renewed Science Curriculum is updated according to today's conditions, it is important for the originality of the study to be carried out with activities based on arguments. In this study, it is aimed to examine the effect of argument-based activities in teaching biotechnology. This study was conducted in a branch of 8th grade students with 21 students, 9 girls and 12 boys, studying at a secondary school in the province of Van. The mixed approach was used in the study. Biotechnology Information Questionnaire (BINQ), Biotechnology Interest Questionnaire (BIQ), and the Interview Form developed by the researcher to determine the views of the students in the teaching of argumentation-based activities were used as data collection tools. The quantitative data of the study were collected using the“Biotechnology Information Questionnaire (BINQ)”and“Biotechnology Interest Questionnaire (BIQ)”, and the qualitative data were collected using the“Semi-structured interview form”. Since the data obtained from the study did not show a normal distribution, Wilcoxon Signed Ranks test was used among non-parametric tests. Qualitative data, on the other hand, were analyzed by content and descriptive analysis. In teaching the subject of biotechnology with argumentation-based activities, it has contributed positively to the students' knowledge about biotechnology , their interest in biotechnology and their views on biotechnology. Students were enabled to be informed in the course of active participation , to be informed during the argumentation process , to participate in discussions , and to think creatively towards biotechnology during the argument formation processes. In the light of this information , it is recommended to include activity-based gains by increasing the lesson hours with activites that include concrete expressions and make students active in order to teach science subjects more meaningfully.