Panik bozukluk ve sağlıklı kontrollerde kabul ve kararlılık modelinin (ACT) incelenmesi
Evaluation of acceptance and committment model (ACT) between patients with panic disorder and healthy control group
  1. Tez No: 659130
  2. Yazar: EBUBEKİR YASİR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMHUR TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: panik bozukluk, kaçınma, bilinçli farkındalık, kabul ve eylem, değer odaklı yaşam, panic disorder, avoidance, mindful attention awareness, acceptance and action, valued living
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı; Panik Bozukluk ve Sağlıklı Kontrollerde Kabul ve Kararlılık Modelinin bileşenleri olan kabul, değer odaklı yaşam, kaçınma, bilinçli farkındalık seviyelerinin ne düzeyde etkilendiğini incelemektir. Araştırma nicel yöntemlerle tasarlanmış, 30 sağlıklı yetişkin ve 30 panik bozukluk tanısı almış bireylerle görüşülmüştür. Araştırmanın katılımcılarını İstanbul' da yaşayan yetişkinler oluşturmaktadır. Anket formları ve ölçekler verilerin toplanılması için kullanılmıştır. Başta sosyo-demografik veri formu olmak üzere, panik agorafobi ölçeği, kabul ve eylem formu, bilinçli farkındalık ölçeği, değer odaklı yaşam ölçeği, çok boyutlu yaşantısal kaçınma ölçeğinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucundan elde edilen bulgulara göre, kabul, kaçınma, değer odaklı yaşam, bilinçli farkındalık düzeylerinin panik bozukluk seviyeleri üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Sonuçlar alan yazına göre yazılmış ve gelecekte yapılabilecek çalışmalar önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to examine effects of avoidance, mindful attention awareness, acceptance and action, valued living on patient with panic disorder. The research was designed with a quantitive method and interviewed with 30 patient with panic disorders and 30 healthy people.Participants of the study consist of adults in province of İstanbul. Questionnaire form and scales were used to gather data. The form includes firstly demographic form, panic and agorofobia scale, acceptance and action questionnaire II, valued living questionaire, multidimensional experiantial avoidance questionnaire-30, Mindful Attention Awareness Scale. According to findings of the study, panic disorder severity have been found to be effective acceptance, valued living, mindful attention awareness, experiantal avoidance. The results discussed according to the related literature and future studies are suggested.