Yeme bağımlılığı ile yürütücü işlevler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between food addiction and executive functions
- Tez No: 659599
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATİLLA TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yeme Bağımlılığı, Yürütücü İşlevler, Bağımlılık, Food Addiction, Executive Functions, Addiction
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bağımlılık konusu düşünüldüğünde genel olarak akla gelen madde, alkol ya da kumar bağımlılıklarıdır. Ancak son dönemlerde yapılan çalışmalar başka türde bağımlılıkların da olduğunu ortaya koymuştur. Günlük alışkanlıkların içinde fark edilmesi güç olan ancak gerek psikolojik gerekse de fizyolojik olarak ciddi bir öneme sahip olan yeme bağımlılığı bunlardan bir tanesidir. Bu çalışmada yeme bağımlılığının yürütücü işlevlerle olan ilişkisi, yeme bağımlılığı ile yürütücü işlevlerin karşılıklı etkileşimleri nöropsikolojik değerlendirme yapılarak araştırılmıştır. Çalışmanın evrenini, Haliç Üniversitesi psikoloji lisans programı öğrencileri oluşturmuştur. Çalışmanın örneklemini, evreni belli örneklem hesabı ve %95 güven aralığı ile %5 hata payına göre 206 öğrenci oluşturmuştur. İlk aşamada, çalışmaya gönüllü olarak dahil olan her bir katılımcıya sosyodemografik veri formu ile beraber Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği verilecek ve yeme bağımlılığı kriterlerini karşılayan Beck Depresyon Ölçek skoru 17'nin altında olan katılımcılar belirlenmiştir. İkinci aşamaya, yeme bağımlılığı olan bireyler ve rastgele seçilmiş sayıca eşleştirilmiş yeme bağımlısı olmayan bireyler dahil edilmiştir. İkinci aşamada her bir katılımcıya, Stroop Testi, Wisconsin Kart Eşleme Testi, Wechsler Bellek Ölçeği ve Çizgilerin Yönünü Belirleme Testi uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde, SPSS for Windows 22.0 programı kullanılmıştır. Yeme bağımlısı olan ve olmayan iki grubun sosyodemografik verileri ile ölçek/test skorları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Considering addiction, the substance that comes to mind in general is alcohol or gambling addiction. However, recent studies have revealed that there are other types of addictions. Eating addiction, which is difficult to notice in daily habits, but is of great psychological and physiological importance, is one of them. In this study, the relationship between eating addiction and executive functions, interactions between eating addiction and executive functions were investigated by neuropsychological evaluation. The universe of the study is composed of Halic University psychology undergraduate program students. The sample of the study consisted of 206 students according to 5% margin of error, with a specific sample account and 95% confidence interval. At the first stage, each participant who was voluntarily included in the study will be given a sociodemographic data form and participants who have the Yale Eating Addiction Scale, Beck Depression Scale, and the Beck Depression Scale score below 17 meeting the criteria for eating addiction were determined. The second stage included individuals with food addiction and individuals with randomly selected numbers of non-food addicts. In the second stage, Stroop Test, Wisconsin Card Mapping Test, Wechsler Memory Scale and Direction of Lines Test were applied to each participant. SPSS for Windows 22.0 program was used in the statistical analysis of the data. Sociodemographic data and scale / test scores of two groups with and without food addiction were compared.